07.12.2022
Redakce

Dynamo Pardubice vydalo arch známek k výročí oslav 100 let klubu

V roce 2023 oslaví pardubický hokej 100 let své existence. Dynamo za tu dobu získalo šest mistrovských titulů, vychovalo mnoho úspěšných reprezentantů, medailistů ze světových turnajů a hráčů pro slavnou NHL. Hokej je pro Pardubice jedním ze symbolů města, které je často označováno za český Hockeytown. Nejen zástupci klubu věří, že bude žít hokejem minimálně dalších 100 let. A slavit jsme mimo jiné vyrazili i „na poštu“.

Významnou částí oslav 100 let pardubického hokeje je vydání sběratelských poštovních známek, které Dynamo slavnostně představilo v Hotelu EURO v Pardubicích a záhy spustilo jejich prodej.

Na pětadvaceti známkách jsou vyobrazeny nejen největší legendy pardubického hokejového klubu, ale i roky, kterými se Dynamo zapsalo zlatým písmem do historie českého hokeje. Konkrétně se jedná o titulové sezóny 1972/73, 1986/87, 1988/89, 2004/05, 2009/10 a 2011/12. Sběratelský arch zdobí také malby legendárních hráčů Vladimíra Martince, Jiřího Nováka, Bohuslava Šťastného, Josefa Palečka, Stanislava Prýla, Horymíra Sekery, Jiřího Šejby, Otakara Janeckého, Milana Hejduka, Tomáš Rolinka, Petra Sýkory, Dušana Salfického a samozřejmě také legendárního olympijského vítěze z Nagana, dvojnásobného šampiona Stanley Cupu a trojnásobného mistra extraligy s Dynamem Dominika Haška. Zbývající známky zachycují aktuální znak pardubického hokejového klubu, a pak také speciální erb, který byl připraven výhradně pro oslavy 100 let pardubického hokeje.

„Myslím, že se nám povedl velký kousek. Všichni pánové, kteří jsou na známkách vyobrazeni, odvedli pro značku Dynamo velký kus práce. Jsem moc pyšný na to, že tu mohu být a právě při tom kulatém výročí tuto akci děláme,“ řekl na úvod tiskové konference k představení známek majitel Dynama Petr Dědek. Jak se podoba známek rodila poodhalil tiskový mluvčí Jan Mroviec: „Nejtěžší při tvorbě archu bylo vybrat klíč, jak budou známky vypadat. Řešili jsme, jestli budou použity fotky či jiné různé komponenty, ale všechny zamýšlené části nám ukázaly nějakou slabinu, a tak jsme nakonec vybrali variantu, kdy na známkách jsou vyobrazeni hráči a jeden trenér z dob jejich největší slávy. A to malbami, které jsou, doufáme, velmi podařené.“

Pardubický hokejový klub je prvním hokejovým klubem v Česku, který se svými poštovními známkami může pyšnit. „Z českého sportovního prostředí vydali dva takovéto archy tenisté, ale je to jen díky tomu, že pan Kodeš je vášnivý filatelista. Poté jsou to volejbalisté, osmiveslice, Runtour a FC Viktoria Plzeň. Z hokejových klubů je Dynamo v Česku absolutně první,“ nastínil Břetislav Janík, předseda Odborné společnosti sběratelů Vlastních známek. Ten dále doplnil: „Vlastní známky jsme zavedli v roce 2010, v té chvíli jsem byl šéfem známkové výroby České pošty a tato záležitost se mi líbila v zahraničí. Od roku 2010 vyšlo 153 emisí, známky Dynama mají číslo 154. Vydat si vlastní známky není levná záležitost, známky mají svou nominální hodnotu a ta stále roste. Před deseti lety stála jedna známka 10 korun, od roku 2023 už to bude 30 korun. Dá se tedy říct, že lidé za těchto deset let vydělali 200 procent, což si myslím, že je jedinečný produkt, který nesnese srovnání.“

Co pro filatelistu znamená mít ve své sbírce poštovní známky, které vydalo Dynamo? „Filatelista musí mít všechny varianty známek, neporušené a zároveň je musí mít na celistvosti, což znamená, že si je nalepí na doporučený dopis a odešle do místa bydliště. Ve sbírce Dynama je 23 známek, takže je to 23 doporučených dopisů, která si chceme z místní pošty odeslat.“

Tiskové konference se zúčastnila velká část osobností pardubického hokeje, kteří jsou na známkách vyobrazeni. Co na tento nápad říkal Josef Paleček? „Je to určitě super, nádhera. Když se na ně člověk dívá, tak si uvědomí spoustu věcí, které zažil, co vše máme za sebou a jak to rychle uteklo. Strašně moc si vážím, že mohu být mezi takovými osobnostmi pardubického hokeje, je to pro mě obrovská pocta.“ V podobném duchu mluvil také Vladimír Martinec: „Když se podívám na všechny kluky, kteří tady jsou, tak se všemi jsem přišel do kontaktu, ať jako trenér nebo spoluhráč. A každý z nich byl něčím výjimečný. O to více jsem rád, že mohu být mezi nimi.

„Byli jsme mladí, to mluví za vše. Já myslím, že je to fotka zhruba ze 74 roku, takže je to už 45 let. Dnes už je to o něčem jiném. Ale jsem rád, že klub si váží historie. A klub, který si váží historie, má před sebou určitě velkou budoucnost. Klobouk dolů před celým klubem, jak mapují jeho historii, protože to se jen tak nevidí,“ je rád Jiří Novák. Jeho spoluhráč Bohuslav Šťastný, který je také vyobrazen na jedné ze známek, propojuje všechny dosavadní tituly Dynama. První v roce 1973 vyhrál jako hráč, další jako vedoucí týmu. Zavzpomínal tak na mistrovské oslavy. „Všechno je to dané dobou. Dříve nebyly fankluby, takže i druhý a třetí titul neměl takové grády. Oslavy postupně narůstaly každým rokem, nejlepší oslavy byly v roce 2005, které byly přímo v Pardubicích. Ještě jednou jsme vyhráli v Pardubicích, ale to už bylo dojednané přátelské utkání s národním týmem Itálie v Itálii a my jsme museli asi dvě hodiny po zisku mistrovského titulu odjet. Takže oslavy byly spíše v autobuse než s diváky. Přál bych si, aby tuto sezonu mohly být oslavy ještě větší než předtím. Když jsme autobusem přijeli na hranice, kde už věděli, že přijedou mistři z Pardubic, tak přišel celník a říkal: prosím vás, zavřete dveře a jeďte raději dál.“

Zúčastnil se také zástupce mladší generace legend, mistr extraligy s Pardubicemi a zároveň také mistr světa, Tomáš Rolinek. Jaký to pro něj bude pocit, až mu přijde známka s jeho podobiznou? „Bude to šok. Nikdy by mě nenapadlo, že toto může být možné. Je obrovská čest být na známkách vedle takovýchto legend, co dokázali v hokeji strašně moc.“ Rolinek také prozradil, že se o známky v mládí zajímal. „Když jsem byl malý kluk, tak jsem sbíral známky, takže určitě na půdě u rodičů mám známky z mladí. Musím vylézt na půdu u rodičů a oprášit svou sbírku. Myslím si, že hráči A týmu si určitě tyto známky nakoupí a nechají si je zhodnotit, protože jejich cena poroste.

Ke sběratelským poštovním známkám vydaným k výročí Dynama Pardubice se vyjádřil také sportovní ředitel Dušan Salfický. „Je to nádhera. Člověk si musí představit, že je to známka a ne jen fotografie. Myslím si, že se to vydařilo a budou mít svou hodnotu.

Základní prodejní cena sběratelského archu je 2490 korun. K dostání je ve fanshopech klubu v enteria areně a OC Grand, na e-shopu ZDE, na sekretariátu klubu (po předchozí domluvě) a na www.philatelybohemia.cz.