15.04.2023
Redakce

Dva poháry a bronzová medaile. Jak se vyvíjela výroční sezona Dynama?

Pardubice mají za sebou sezonu spojenou s výročím sto let, kromě akcí spojených s oslavami těšilo Dynamo své fanoušky předváděnou hrou. V srpnu získalo pohár za vítězství na Dolomiten cupu, následně ovládlo základní část Tipsport extraligy, ve které také překonalo týmové rekordy. Východočeši nakonec mohli po jedenácti letech slavit zisk medaile, po vypadnutí v semifinále byla bronzová.

Pardubický tým doznal před výroční stoletou sezonou hned několika změn, v brankovišti ho posílil gólman Roman Will, defenzivní řady vyztužila trojice Peter Čerešňák, Tomáš Dvořák a David Musil. Útok Tomáš Hyka, odchovanec Lukáš Radil, Tomáš Zohorna, Daniel Rákos a v průběhu sezony oblékli pardubický dres také Jan Mandát, Lukáš Sedlák a Tomáš Vondráček. Na pozici hlavního trenéra nově přišel Radim Rulík, zpět do Dynama se vrátil v roli asistenta Marek Zadina.

Východočeši zaznamenali první dílčí úspěch již v přípravném období, kdy se stali vítězem italského Dolomiten cupu. Pardubice byly prvním českým týmem, který turnaj za sedmnáct ročníků vyhrál. Dynamo nejprve v semifinále porazilo v semifinále Augsburger Panther 2:0 a ve finále 4:1 Eisbären Berlin.Sice je to v rámci turnaje, ale brali jsme to spíše jako přípravné zápasy. Samozřejmě jsme chtěli vyhrát, ale to, že je to finále jsem popravdě v hlavě neměl. Byl to první zápas, takže člověk moc neví, co od toho očekávat, ale naštěstí to vyšlo. Do Itálie je to pěkná řádka hodin. My můžeme fanouškům poděkovat, zase se ukázalo, že to jsou jedny z nejlepší, ne-li nejlepší fanoušci v extralize. Jezdí za námi i v sezoně v neskutečném počtu kamkoliv od Varů až do Třince, za to jim patří velký dík. Ten hokej hrajeme taky pro ně a doufáme, že se jim ta letošní sezona bude líbit,“ přál si po vítězství na Dolomiten Cupu Dominik Frodl.

Dynamo svým fanouškům předávalo radost i v základní části Tipsport extraligy, od 11. až do 23. kola nepoznalo hořkost porážky a série třinácti výher v řadě znamenala nový rekord klubu a vyrovnání rekordu ligového. Další dlouhá série vítězství odstartovala v lednu, tentokrát se Pardubicím povedlo vyhrát devětkrát po sobě. A i díky těmto sériím vítězstvím se mohlo Dynamo již pět kol před koncem poprvé od sezony 2003/2004 radovat z vítězství v základní části Tipsport extraligy. Pardubice vyhrály v letošní sezoně již podvacáté na ledě soupeře, tím tak stanovily nový rekord v počtu venkovních výher.

Pohár Jaroslava Pouzara pro vítěze základní části přebral následně na domácím ledě kapitán Patrik Poulíček, ten s klubem zažil i horší časy a boje o extraligovou záchranu, jaké to pro něj bylo? „Asi nějaké zadostiučinění. Za nepříznivého stavu čtyři minuty před koncem pro nás fanoušci rozjeli skandování a měli jsme z toho husí kůži. To je pro nás možná ještě víc než pohár, kdy tady i za nepříznivého stavu deset tisíc lidí skanduje a ženou nás za lepším výsledkem a výkony,“ vážil si podpory fanoušků kapitán Poulíček. Pardubice v základní části vstřelily nejvíce branek ze všech týmů (159), zároveň nejméně inkasovaly (110), z 52 utkání vybojovaly 108 bodů.

Ve vyřazovacích bojích svěřenci kouče Radima Rulíka nejprve narazili ve čtvrtfinále na Olomouc, proti které si zajistili nejrychlejší možný postup vítězstvím 4:0 na zápasy. Těžší oříšek přišel v semifinále, kde Dynamo narazilo na úřadujícího mistra z Třince. Ve vyrovnané sérii rozhodovaly detaily a dospěla až do sedmého utkání, v němž bohužel Pardubice i přes velkou snahu o vyrovnání prohrály nejtěsnějším možným rozdílem 1:2 a sezona pro ně skončila. Sen o titulu se sice nenaplnil, po dlouhých jedenácti letech však pardubický klub získal extraligovou medaili, konkrétně za třetí místo.

„Mrzí nás, že jsme nemohli na domácí půdě vyhrát a radovat se s fanoušky po postupu do finále. Ale i tak patří velký dík fanouškům za celou sezonu, podporovalo nás strašně moc lidí, klobouk dolů všem. Ke sto letům pardubického hokeje jsme chtěli zlato, což se nám bohužel nepodařilo, ale myslím si, že i třetí místo je pořád skvělé. Všichni máme smlouvy na příští rok, tým se nebude měnit, v září to rozjedeme znovu a budeme chtít to zlato,“ říkal po prohře v semifinále zkušený útočník Tomáš Zohorna.

Fanoušci Dynama si v sezoně mohli užít také akce spojené s oslavami sto let od založení klubu. Byla vydána unikátní kniha s názvem Dynamo Bez frází, která přináší unikátní pohled do historie a zákulisí pardubického hokeje. Kniha, která je výsledkem spolupráce Dynama s projektem Bez frází, je v prodeji v klubovém fanshopu online ZDE, nebo na e-shopu Bez frází ZDE a ve vybraných knihkupectvích v Pardubicích. Ve spolupráci s Bez frází Dynamo také natočilo dokumentární film Navždy za Dynamo o tom, co hokej pro Pardubice jako město znamená. Vše reflektuje pomocí příběhů lidí, kteří sice žijí naprosto rozdílné životy, ale ty se vždy střetnou na hokejovém stadionu během domácích utkání svého oblíbeného klubu.


Dalším prvkem oslav bylo vydání sběratelských poštovních známek. Na pětadvaceti známkách jsou vyobrazeny nejen největší legendy pardubického hokejového klubu, ale i roky, kterými se Dynamo zapsalo zlatým písmem do historie českého hokeje. Konkrétně se jedná o titulové sezóny 1972/73, 1986/87, 1988/89, 2004/05, 2009/10 a 2011/12. Cena sběratelského archu je 2490 korun. K dostání je ve Fanshopech HC Dynamo Pardubice v enteria areně a OC Grand, eshopu HC Dynamo Pardubice ZDE a na www.philatelybohemia.cz


Na začátku roku 2023 byla na na pardubickém zámku otevřena výstava DYNAMO 100, kde si můžete na připomenout historii klubu, zlatých momentů, klíčových postav a obsaženy jsou také audiovizuální prvky. Výstava potrvá do 1. října 2023. V únoru proběhl ke stému výročí od založení klubu slavnostní galavečer přenášený živě Českou televizí. V enteria areně klub ocenil legendy historie pardubického hokeje.

Pohár pro Dynamo získal také esportový tým v ENYAQ hokejové lize, spanilou jízdu završili prvenstvím a stali se mistrem již potřetí v řadě.