22.10.2022
Redakce

Druhou čtvrtinu začne Dynamo doma proti Rytířům

Tipsport extraliga vkročí do své druhé čtvrtiny základní části, první Pardubice budou v neděli od 17:00 hostit v rámci 14. kola předposlední Kladno.

14. kolo: HC Dynamo Pardubice – Rytíři Kladno - sleduj ONLINE

Stojí za připomenutí

  • Pardubice jsou na vítězné vlně a podpořené výhrou v derby
  • Kladnu se příliš nedaří, z posledních osmi utkání vyhrálo jednou
  • Poslední vzájemné zápasy jsou výsledkově vyrovnané, v 1. kole zvítězilo Dynamo až po prodloužení

Z kabiny Dynama

Pardubice naskočily zpět na vítěznou vlnu a aktuálně mají na svém kontě tři výhry v řadě. Ta poslední pro ně byla ještě o něco cennější, a to nejen z toho pohledu, že byla za tři body. Dynamo totiž v pátek na domácím ledě uspělo ve východočeském derby, v němž porazilo Mountfield HK poměrně jednoznačným výsledkem 5:2. Po dvou duelech, které odehrálo Dynamo v základní hrací doby bez jediné vstřelené a i inkasované branky, se tak pardubičtí hokejisté opět rozstříleli. A drží se na čele extraligové tabulky, se ziskem šestadvaceti bodů jsou o bod před Vítkovicemi.

„Jdeme zápas od zápasu, trénink od tréninku. Chceme se zlepšovat a víme v čem. Herní projev, speciální týmy, vůle, situace po bulích, je toho prostě moře. Ze strany nás trenérů je pořád připravený program pro hráče, co se týká tréninků, tak zápasů, máme před sebou dlouhou cestu. Jsme rádi, že nejsme někde dole, protože to poznamená psychiku, ale zase nejsme vůbec nějakým způsobem ovlivňovaní tím, že se nám první čtvrtina celkem podařila. Vidíme před sebou tu hokejovou cestu a chtěli bychom, abychom jako tým byli silnější a silnější a zlepšovali se,“ říkal po pátečním zápase, který zakončil první čtvrtinu základní části Tipsport extraligy, hlavní trenér Radim Rulík.

Východočeši mají své hráče hned na prvních dvou místech kanadského bodování soutěže, Tomáš Zohorna (9+6) i Lukáš Radil (5+10) mají na svém kontě za třináct utkání patnáct kanadských bodů. Po druhé třetině pátečního zápasu s Hradcem se Dynamu ale první útočná formace rozpadla, z duelu musel odstoupit Tomáš Zohorna, do elitní formace se tak posunul Ondřej Matýs. O týmové bojovnosti Pardubice svědčí i nejvyšší číslo v Radegast indexu, v němž má Dynamo o takřka 40 bodů více než druhé Vítkovice.

Sestava Pardubic z minulého utkání:

Will – D. Musil, Čerešňák, Dvořák, Košťálek, Vála, Kolář – Kousal, Zohorna, Radil – Paulovič, Poulíček, Cienciala – Říčka, A. Musil, Matys – Koffer, Rákos, Urban.

Aktuálně od soupeře

Kladno se nachází na zcela opačném pólu tabulky než Dynamo, ve třinácti zápasech vybojovalo shodný počet bodů a nachází se na 13. místě. Rytíři se trápí v produktivitě, s 22 vstřelenými brankami se řadí na poslední příčku, což se odráží i v přesilovkách, kde mají úspěšnost jen necelých 16 %. Středočeši jsou nejvylučovanějším týmem extraligy, oslabení se jim ale daří poměrně úspěšně bránit, a to s úspěšností 82 %. V pátek odehráli důležitý zápas s Karlovými Vary, na které se mohli v případě výhry bodově dotáhnout. To se jim však nepovedlo, jelikož Energie otočila vývoj zápasu a nakonec uhájila těsné vítězství 4:3.

„Nezačali jsme špatně a dostali jsme se do vedení. Škoda výpadku v první třetině, kdy nám soupeř odskočil. Ve druhé třetině jsme neměli špatný začátek, vytvářeli jsme si šance, ale bohužel jsme žádnou neproměnili. Jak dal soupeř na 4:1, tak to pro nás bylo složité. Do zápasu jsme se vrátili využitou přesilovkou. Škoda, chyběl nám jeden gól,“ hodnotil po těsné prohře v Karlových Varech kladenský trenér Jiří Burger.

Hvězda v týmu soupeře:

Tomáš Plekanec. Velice zkušený devětatřicetiletý útočník je nejproduktivnějším hráčem Rytířů, vstřelil dvě branky a na pět asistoval. Dostává velký prostor na ledě, průměrně odehraje takřka 24 minut za zápas. Jako centr první formace je jednoznačně nejvyužívanějším hráčem Kladna na vhazování, a to s úspěšností 53 %. Plekanec je jedním z lídrů a základních stavebních kamenů týmu, pardubický celek se tak na něj musí dobře připravit.

Sestava Kladna z minulého utkání:

Bow – Dotchin, Slováček, Sotnieks, Ticháček, Cibulskis, Kehar – Bláha, Plekanec, Zikmund – M. Procházka, Filip, Beran – Brodecki, Indrák, Melka – O. Procházka, Babka, Machač.

Hráli v týmu soupeře

KLUB HRÁČI
HC Dynamo Pardubice Milan Klouček, Tomáš Urban
Rytíři Kladno Matěj Beran