09.05.2024
Redakce, foto: chl.ca

Do Dynama se vrací útočník František Formánek

František Formánek posílí pardubický B tým. Dvacetiletý útočník se do Dynama vrací ze zámoří, v posledních dvou sezonách působil v týmu Red Deer Rebels v nejvyšší juniorské kanadskoamerické soutěži WHL. S Dynamem podepsal roční smlouvu s opcí na jeden rok.

Dynamo B pokračuje ve skladbě kádru na příští sezonu. Jeho nejnovější posilou je útočník František Formánek, který se ze zámoří vrací zpět do pardubické organizace. Nyní podepsal roční smlouvu s opcí na jeden rok.

„Pokračujeme v budování kádru B týmu, po podpisech několika stávajících hráčů rádi vítáme novou posilu. František má za sebou velmi dobré sezony v kvalitní juniorské soutěži v Kanadě. Má pověst produktivního hráče a já věřím, že ji potvrdí i mezi dospělými,“ říká sportovní ředitel Dynama Petr Sýkora.

Dvacetiletý útočník působil poslední dvě a půl sezony v Kanadě, kde oblékal dres týmu Red Deer Rebels v nejvyšší juniorské soutěži. Mezi velkou konkurencí si vůbec nevedl špatně, v sezoně 2022/23 si v 66 zápasech připsal 42 kanadských bodů, v uplynulém ročníku o bod méně v 62 utkáních.

„Každý rok jsem se tam posouval jako hráč i jako člověk. Našel jsem si tam kamarády na celý život, naučil jsem se jazyk, a především jsem se zlepšoval jako hráč. Hokejově to byl velký rozdíl, hlavně první půlrok. Přijet do rozehrané sezóny, a ještě k tomu do covidové sezóny, bylo těžké, ale všichni mi pomáhali, což pro mě byla motivace se vrátit zpět. Další dva roky už byly mnohem lepší, jak herně, tak i životem tam, užíval jsem si to tam. Zahrál jsem si proti skvělým hráčům, jako jsou Bedard, Guenther nebo Rempe,“ vypráví František Formánek o působení v zámoří.

Produktivní forvard odcházel do Kanady v prosinci roku 2021, předtím sbíral první starty v seniorském hokeji. Dva zápasy odehrál za Dynamo v extralize a hned při svém debutu poprvé skóroval. Dalších 23 utkání odehrál v Chance lize za Vrchlabí, připsal si v nich 6 bodů.


Nyní se vrací zpět do Pardubic s jasným cílem.

„Je to pro mě velká motivace a výzva. Konkurence je tu velká, já se chci probojovat do A týmu a hrát tam stabilně. Už odmalička byl můj sen hrát za Dynamo a teď si ho jdu splnit,“ říká František Formánek po podpisu smlouvy s Dynamem.