28.08.2021
Redakce

Chci se pořád zlepšovat. Věřím, že na sezonu budu připravený, hlásí Klouček

Brankář Milan Klouček si protáhl minulou sezonu premiérovou účastí v seniorské reprezentaci a do přípravy na tu nadcházející vkročil správnou nohou, na úvod vychytal čisté konto proti Vítkovicím. Po dvou vítězstvích ho přibrzdilo zranění proti Liberci. „Nemělo by to být nic vážného, dělám vše pro to, aby mě zranění nezabrzdilo. Věřím, že na sezonu budu připravený podávat stoprocentní výkony,“ říká.

Letní přípravu na novou sezonu jste z důvodu účasti na reprezentačním kempu zahájil později, v čem to pro vás bylo jiné?
Hned den po vypadnutí s Pardubicemi jsem dostal pozvánku na kemp reprezentace, takže jsem měl dva tři dny mezi koncem play off a kempem. Moc volna jsem tedy neměl a hned se připojil na led, kde jsem vydržel pět týdnů. Měli jsme dvoufázové tréninky plus nějaké posilovny, takže tam toho také bylo hodně. Po návratu do Pardubic jsme se domluvili s trenéry, klub nám společně s Dominikem Frodlem a Matějem Blümelem dal volno a následně umožnil, abychom nemuseli chodit na led, ale mohli jsme se připravovat na suchu. Hodně jsme to probírali s Petrem Mockem, od kterého jsem měl plány, postupně jsme se připojili a pak už jeli tady s kluky přípravu. Bylo to tedy hlavně odlišné v tom, že jsme měli jinak volno, protože spoluhráči měli volno v době, kdy jsme byli na nároďáku.

Jak jste trávil volno?
Odpočíval jsem spíše tady po Čechách, nechtěl jsem kvůli opatřením a aktuální situaci cestovat do zahraničí.

Byl rozdíl mezi letní přípravou v minulých sezonách a nyní, když jste se zapojil později?
Po konci v repre jsem nedělal zhruba dva týdny vůbec nic, poté jsem začal chodit sám cvičit. Když jsme se připojili k týmu, tak jsme postupně přidávali zátěž a následně jsme byli i na soustředění, takže to už probíhalo normálně. Šlo jen o začátek přípravy, protože kluci také měli nějaké plány, abychom do toho neskočili rovnýma nohama, abychom byli trochu připravení. Takže to bylo jen posunuté časově, jinak to bylo stejné.

Co vám zkušenost v seniorském národním týmu dala?
Já jsem hlavně vůbec nečekal, že bych mohl dostat pozvánku. Dalo mi to určitě hrozně moc, postupně se připojovali skvělí hráči, některé mladé kluky jsem i znal. Tréninky byly ve vysokém tempu, byl tam skvělý trenér gólmanů Zdeněk Orct, takže jsem se od něj snažil brát hodně poznatků. Dívat se na Romana Willa, který už je zkušený brankář a chytá v KHL. Celkově je to obrovská zkušenost do budoucna a motivace do další práce.

Jsou nějaké věci, které jste si přenesl do Dynama?
Nějaké gólmanské věci, co mi říkal pan Orct. Týká se to spíše technického rázu, jinak asi úplně ne. Byla to hlavně ta zkušenost, bylo to zase o level jinde. Mám zase o něco větší motivaci, abych se tam třeba jednou znovu podíval.

V Pardubicích máte nového gólmanského parťáka Dominika Frodla, posouvá vás konkurence dále?
Určitě, konkurence bude vždycky a všude. Myslím, že zdravá konkurence je dobře a navzájem se s Frodlikem budeme posouvat. Hlavně je důležité, abychom šlapali jako tým a aby se vyhrávalo. Myslím, že to bude skvělé.

V přípravě jste dostávali v brance stejný prostor, jak se společně sžíváte? Vyhovíte si ve všem?
S Frodlikem jsme se poznali na nároďáku, takže jsme se znali už dříve. I celkově když jsme proti sobě chytali nebo se viděli na zápase, tak jsme prohodili pár slov. Takže jsme se už nějak znali, ale v nároďáku jsme se poznali osobněji. Odchytal jsem dva zápasy plus ve třetím jsem se zranil, je to zatím jen příprava, ale cítím se dobře, až teď na to zranění. Myslím si, že to bude dobré.

První kompletní sezonu jste započal s trenérem brankářů Františkem Brázdilem, jak hodnotíte spolupráci s ním?
Co se týče Feryho, tak jsem rád, že ho tady máme. Fery je bezvadný jak po lidské stránce, tak hlavně po té gólmanské. Každý den máme většinou půlhodinové gólmanské tréninky na ledě, takže času na trénink máme dost. Hodně pracujeme na bruslení, protože hokej se pořád zrychluje a my se furt také potřebujeme zrychlovat. Potřebujeme hodně bruslit, i když si třeba hodně lidí myslí, že gólmani v brance jen tak stojí nebo se válí, ale ta doba se fakt zrychluje a my potřebujeme být včas v dané pozici proti střelci. Teď je nové pravidlo, jak jsou za bránou čáry pro brankáře, takže se učíme rozehrávat jen ve vyznačeném prostoru. Pracujeme na všem možném, na detailech a i třeba na psychice. Jsem rád, že tady Fery je a může mi pomoct se v kariéře dále rozvíjet.

Snaží se vám předávat věci ze zahraničí, kde dlouho působil? Například nové brankářské pravidlo již v zámoří bylo…
Určitě, v tom je to také super. Fery má hodně kontaktů v Americe a vím, že je v kontaktu i s nějakými týmy z NHL, takže má přístup k různým informacím a hlavně lidem. Má informace z první ruky a když chceme cokoliv vědět, tak on je schopný to zjistit třeba od trenérů z nějakého týmu NHL. Určité zkušenosti má, mně osobně přinesl nějaké nové poznatky, které jsem nevěděl. Jako třeba zúžit postoj, nebýt tolik zaseklý na nožích. Na tom se snažím pracovat, abych měl lepší pohyblivost. To jsou takové gólmanské detaily a snažíme se na nich pracovat dennodenně, není to otázka dnů, ale aby si to člověk zafixoval, tak je to na delší dobu. Jsem rád, že ho tady máme.

V poslední době jste udělal pokrok ve hře s hokejkou, je to jedna z hlavních věcí, ve které se chcete dále posouvat?
Hru hokejkou je potřeba zlepšovat neustále. Teď to bude složitější v tom, že si budeme muset dávat pozor na čáry za bránou, budeme moct hrát puk jen ve vyznačeném prostoru. Je to i o komunikaci s obránci, což máme v Pardubicích nastavené. Teď v přípravě jsme si to zkusili, myslím, že to vylepšíme, do sezony budeme připravení a bude to dobré.

Jak se cítíte po kondiční stránce?
Měli jsme pestrou přípravu plus jsme poté ještě odjeli na soustředění, které bylo náročné. Tímto jsme si prošli, myslím, že je to potřeba. Cítím se dobře připravený, ale samozřejmě je potřeba na tom stále pracovat i v sezoně. Zápasů bude hodně, doufám, že budeme hrát co nejdéle, takže je potřeba pořád pracovat i na kondici a neusnout na vavřínech.

Měnil jste pro novou sezonu něco v přípravě či ve výstroji oproti té minulé?
Pár věcí jsem ve výstroji změnil, ale ne žádné velké věci. Jinak se snažím dělat to, co vím, že mi nějak vyhovuje a funguje. Ale samozřejmě se chci pořád zlepšovat, a proto jsem rád, že tady máme například Františka Brázdila nebo Petra Mocka, u kterých vím, že se na ně mohu spolehnout a dokážou mi poradit.

V zápase proti Liberci jste se zranil. Věříte, že jste si to už vybral před začátkem sezony a do začátku extraligy budete fit?
Určitě v to doufám. Zranění jsem si přivodil tak nějak sám, v ten moment jsem se spíše bál, aby to nebylo nic vážnějšího, což se nakonec nepotvrdilo. Mělo by to být jen natažené. Po domluvě s trenéry, fyzioterapeutem a doktorem jsme usoudili, že bude lepší, když do Švýcarska nepojedu a dám se do kupy na sezonu, což si myslím, že je důležitější. Aktuálně chodím na elektroléčbu, pracuji s fyzioterapeutem, udržuji se v kondici a dělám vše pro to, aby mě zranění nezabrzdilo. Věřím, že na sezonu budu připravený podávat stoprocentní výkony.