31.01.2024
Redakce

Česká U16 i s dvěma Pardubáky získala stříbro na mládežnické olympiádě

Český hokej se může radovat z dalšího mezinárodního úspěchu, tentokrát národní tým do šestnácti let získal stříbrné medaile na Zimních olympijských hrách mládeže v Jižní Koreji! Cenný kov vybojovali i dva pardubičtí hokejisté, obránce Ondřej Ruml a útočník Tobiáš Sekanina. Gratulujeme!

Česká hokejová reprezentace odcestovala na Zimní olympijské hry mládeže až do dalekého jihokorejského Gangwonu, kde předvedla parádní výkony. V základní skupině předvedli Češi spanilou jízdu a prvním místem si zajistili přímý postup do semifinále. „Hlavní faktor byl první zápas s Amerikou, to bylo neuvěřitelné. Z 1:4 jsme dorovnali na 5:5 a v nájezdech vyhráli. Tam se lámal chleba v celém turnaji, od té doby jsme byli silní. Ten zápas nás dostal do finále,“ popisoval v rozhovoru pro Český hokej kapitán Ondřej Ruml. Ten je také jedním z lídrů pardubického dorostu, ve 29 zápasech totiž nastřílel tři branky a na sedmnáct nahrál. Spolu s ním odcestoval na mládežnickou olympiádu i útočník Tobiáš Sekanina, jenž přišel do Dynama v průběhu letošní sezony z Olomouce. Za pardubický dorost zatím odehrál osm utkání s bilancí dvou gólů a pěti asistencí.

Ve finále se Česko utkalo se Spojenými státy, v boji o zlato bohužel nedokázali češti hokejisté zopakovat vítězství ze základní skupiny a prohráli 0:4. Co chybělo? „Síly a energie. Myslím, že nás taky potrápila koncovka. Kdybychom za stavu 0:2 ještě dokázali vstřelit gól, myslím si, že ten zápas vyhrajeme. Vůbec nám to nepřálo, neměli jsme takové štěstí. Dělali jsme pro to s kluky všechno, chtěli jsme dát gól, akorát jsme prostě neměli štěstí,“ přiznal kapitán bezprostředně po utkání.

I přesto se jedná o další velký úspěch českého hokeje, což ví i Ondřej Ruml. „Zítra nám dojde, že to byl vlastně úspěch. Hned po zápase jsme takoví smutní, ale myslím, že to z nás odpadne a zítra budeme slavit. Je to úspěch.“

Foto: oisphotos.com