19.10.2023
Redakce

Byl jsem dost nervózní, ale jednalo se o tu správnou nervozitu, říká o svém debutu za béčko Martin Švec

Obránce juniorů Dynama Martin Švec debutoval v sobotu 14. října v profesionálním hokeji, když naskočil do zápasu pardubického B týmu ve Znojmě a podílel se tak na urvané výhře 2:1 v prodloužení. „Byl jsem nervózní docela dost, ale byla to ta správná nervozita, která mě nakopne k tomu, abych dal do zápasu maximum,“ říká sedmnáctiletý bek o svém debutu. Včera si pak proti Sokolovu připsal Švec svůj druhý start v dresu béčka.

Martin Švec přestoupil do Dynama před loňskou sezonou z pražské Slavie. Pardubické prostředí si po dvou rocích plně užívá. „Já jsem v Dynamu moc spokojený. Loni jsem si ještě zvykal na nové prostředí a školu, ale teď si už všechno sedlo. Tréninkové podmínky i zázemí jsou tady skvělé.“

V loňském ročníku nastupoval mladý obránce především za dorost, ale spoustu zápasů odehrál také v juniorské kategorii. Plynulý přechod považuje Švec za klíčový v jeho rozvoji. „Pomohlo mi to hodně. Už jsem byl připravený na náročnější tréninky, vyšší rychlost, juniorský systém hry a hlavně už jsem znal své spoluhráče,“ hodnotí pardubický bek.

Sedmnáctiletý talent udělal v letošní sezoně obrovský pokrok. Za juniory zaznamenal v 15 zápasech už 13 bodů (2+11), což je víc než za celý předchozí ročník dohromady. „Je to pro mě příjemný začátek. Pomáhají mi určitě právě ty zkušenosti z loňska a budu se snažit ve výkonech pokračovat,“ slibuje mladík.

Svůj profesionální debut si Martin Švec odbyl v sobotu 14. října, kdy pomohl béčku Dynama zvítězit ve Znojmě 2:1 v prodloužení. Kromě toho nastoupil také v dalším kole, v němž pardubická rezerva podlehla v domácím prostředí západočeskému Sokolovu 1:3. „Byl jsem nervózní docela dost, ale byla to ta správná nervozita, která mě nakopne k tomu, abych dal do zápasu maximum. Té příležitosti hrát Chance ligu si velmi vážím a je to pro mě velká motivace k další práci a ještě lepším výkonům, abych dostal v týmu další šanci.“

Martin Švec ale není jediným juniorem, který dostal v Dynamu B šanci. Kromě něj si pod Richardem Králem zahráli například také osmnáctiletí útočníci Tomáš Kalužík a Adam Fiala, nebo o rok starší Dominik Pavlata. „V šatně jsme to spolu rozebírali a bereme to jako motivaci k další práci. Hlavně se teď chceme soustředit i na výkony v juniorce a postoupit do té lepší poloviny tabulky,“ dodává Švec.