12.08.2021
Redakce

Brácha by se do extraligy dostal i jako hráč, říká rozhodčí Jakub Frodl

Jeden stál v brance Dynama a druhý hlídal dodržování pravidel při utkání Letních hokejových her, kdy jsme se střetli s Vítkovicemi. Řeč je o bratrech Frodlových, Dominikovi a Jakubovi. Na extraligovém ledě se společně potkat nemohou. V přípravě je ale možné, aby o téměř dvanáct let starší Jakub pískal utkání svého bratra Dominika. Oba jsme po skončení zápasu s Vítkovicemi vyzpovídali. „Poprvé jsem bráchu pískal v přípravě na extraligu. Nějaké roky dozadu jsem jej pískal na Slavii v přáteláku. To byl ještě dřevák,“ smál se extraligový rozhodčí Jakub Frodl.

Dominik Frodl si odbyl premiéru v dresu Dynama v rámci Letních hokejových her. Debut ale nebyl vítězný, Dynamo padlo s Vítkovicemi 2:4. Starší Jakub však tomuto výsledku nepřikládal velkou váhu.

„Je to příprava, stejně jako pro nás. Přibylo hodně nových pravidel, učíme se je stejně jako hráči. Není to pro nikoho jednoduché. Myslím si, že to nebyl špatný hokej, byl spíš špatný led. Ten trošku bránil hokeji. Dominik to neměl jednoduché, první zápas v novém působišti, v nové výzbroji. Je to stále jen příprava, hraje se až od září,“ zhodnotil premiéru Dominika Frodla v pardubickém dresu jeho starší bratr Jakub.

Extraliga pro nový ročník připravila řadu změn v pravidlech. Značně se dotknou hry brankářů. Bude mít Dominik výhodu, že by mu zkušený extraligový rozhodčí a starší bratr v jedné osobě udělal speciální „nalejvárnu“?

„Nějakou speciální nalejvárnu ne. Ale velké změny a základní pravidla jsem mu řekl. Pro něj je asi nejhorší ta nová výseč za branou, kde se nedá hrát hokejkou. To pro něj není dobré, hraje s ní hodně, jen nějaké základy, aby věděl,“ vysvětlil rozhodčí Jakub Frodl.

Hokejový rozhodčí Jakub Frodl. Foto: Ladislav Adámek/HC Dynamo

Rozebírají spolu sourozenci Frodlovi hokej a sporné situace často?

„Mám taky licenci rozhodčího, tak i já jsem chytrý. S bráchou se často bavíme o hokeji. Voláme si po zápasech a bavíme se o nějakých situacích. Ale spíš o nějakých kuriozitách. Normálně to probíhá tak, že se zeptá, jak náš zápas, jak jsme hráli a já zas s kým on pískal a jak mu to šlo. Většinou si voláme, když jedeme autobusem domů,“ popsal brankář Dominik.

A náš gólman dále rozvinul svoji myšlenku: „Jsou situace, které tě zajímají. A využiješ toho, že máš v rodině rozhodčího. Plno situací je v zápasech sporných, tak se doptáš, co dělat nebo jak postupovat příště.“

Dva brankáři

Jakub Frodl hrál rok za juniorku Slavie a rok za juniory Mladé Boleslavi. Pak hrál druhou ligu nejprve za Hvězdu Praha a později za Benešov. Do extraligy se však prosadil až jako rozhodčí. Čím to, že se neprosadil do nejvyšší soutěže jako hráč?

„Hrál jsem extraligu juniorů a pak asi tři roky druhou ligu. Posledních pár let pískám juniorský hokej a musím říct, že ta dnešní úroveň je někde jinde. Můj ročník 84 byl asi jeden z nejsilnějších. Hrál jsem s kluky jako Roman Červenka, Jakub Klepiš nebo Tomáš Jelínek. Půlka našeho týmu se dostala minimálně do extraligy, někteří i do KHL a NHL. Konkurence byla větší a jsem relativně malého vzrůstu. Na to jsem možná také doplatil. Když mi bylo jasné, že už hokej na nejvyšší úrovni hrát nebudu, tak jsem hrát přestal a začal jsem pískat. Tam potenciál byl a byl můj sen se tam dostat aspoň jako rozhodčí. Můj druhý sen byl, aby se tam dostal brácha jako hráč, což se splnilo,“ vysvětlil starší Frodl.

Mladší bratr s nadsázkou nabídl své originální vysvětlení: „Byl dřevák, tak musel jít pískat.“ Dodal se smíchem Dominik Frodl

Dominik Frodl v zápase s Vítkovicemi. Foto: Ladislav Adámek/HC Dynamo

Jakub Frodl hrál v pozici útočníka. Nebyla to však podle vzpomínek mladšího sourozence jeho vysněná pozice.

„Co si vybavuji, tak brácha chtěl taky být brankář, když byl malý. Ale táta mu to zakázal,“ vyprávěl Dominik. A jeho starší bratr mu dal za pravdu.

„Je to pravda. Doteď si pamatuji, jak jsem v Praze na Národní Třídě v obchoďáku běžel po eskalátoru za tátou, ať mi koupí gólmanskou Artisku (značka hokejových holí, pozn. red.). Byl jsem i na jednom brankářském tréninku. Vyfasoval jsem betony a chytal do hráčských rukavic. Rozmluvili mi to nakonec. Bráchovi už ne,“ přidal historku Jakub.

„Všichni mi bránu rozmlouvali. Byl jsem nejšikovnější v útoku. Ale naštěstí jsem udělal dobře,“ doplnil Dominik.

„Je pravda, že brácha byl opravdu šikovný v žáčcích. A sám jsem si říkal, jestli neměl zůstat v útoku. Podle mě by extraligu hrál i jako hráč. Má šikovné ruce. Je to vidět, když hraje florbal nebo inline s námi. Sice trošku zaostává v bruslení, ale s hokejkou to umí. Když se pak dostal výš, tak bylo jasné, že udělal dobře, když šel do branky,“ uzavřel vyprávění starší sourozenec.