08.07.2017
Jan Hrabal

Dynamo vyjede na led i s hráči na zkoušku

PARDUBICE — Do pouhého týdne a půl se scvrkla dovolená hokejistů Dynama, aneb období mezi ukončením suché letní přípravy a nástupem na led. Trenérský triumvirát Miloš Holaň – Pavel Marek – Otakar Janecký naplánovali první jednotku v malé hale Tipsport areny již na tuto neděli, a to od 18.00 do 19.00 hodin. V dalších dnech budou mít koučové k dispozici až sedm pětek hráčů, z nich budou postupně zužovat kádr pro novou sezonu.

„Trenéři vyslovili po skončení minulé sezony požadavek, aby tréninky na ledě začaly dříve a mohli mít k dispozici co nejširší kádr. Ve vzájemné spolupráci se nám obojí podařilo zajistit, a to i díky vstřícnosti vedení Tipsport areny, která od začátku týdne mrazí, abychom mohli v neděli vyjet na led,“ řekl generální manažer Dušan Salfický.

Podle hlavního trenéra Miloše Holaně dostanou zejména hráči na zkoušku více prostoru v nejbližších přípravných zápasech, a to ve dvojutkání se Slovanem Bratislava v malé hale Tipsport areny, s Jekatěrinburgem v Chomutově a na Mountfield Cupu začátkem srpna v Hradci Králové.

Brankářský triumvirát je jasný

Pardubice získaly z Hradce Králové hned začátkem května na přestup Ondřeje Kacetla. Vedení klubu se podařilo domluvit na pokračování spolupráce s Martinem Růžičkou.

Talentovaný Milan Klouček by měl chytat v rámci nového projektu v Litoměřicích, kde by se měli soustředit hráči juniorské reprezentace.

Obranu vyztuží hráči ze zámoří

Z obránců loňského kádru pokračují Petr Čáslava, Ladislav Havlík, Karel Nedbal, Jan Ščotka a Marek Trončinský, kterého Dynamo získalo v minulé sezoně a podařilo se vedení klubu jej udržet. Z mladších hráčů budou o své místo v A týmu bojovat Josef Horyna a Ondřej Trejbal, který věkově spadá do juniorské kategorie.

Ze slovenských Nových Zámků přišel obránce Jacob Cardwell, který byl s 26 kanadskými body (8+18) sedmým nejproduktivnějším zadákem soutěže. Do České republiky přiletěl v pátek, v neděli bude připraven naskočit do tréninkového procesu.

Druhým zámořským bekem, který vyztuží pardubickou obranu je Ty Wishart, jenž v minulé sezoně pomohl Banské Bystrici k zisku prvního mistrovského titulu v historii klubu. Devětadvacetiletý metrákový bek by měl plnit zejména defenzivní úlohy.

Třetím Kanaďanem, který by mohl obléci pardubický dres, je Rhett Holland. Zatímco první dva zmiňovaní mají zkušenosti s evropským hokejem, pro třiadvacetiletého rodáka z Calgary, který byl v roce 2012 draftován Arizonou ve čtvrtém kole, to bude premiéra. Z tohoto důvodu přichází na zkoušku s tím, že během tréninků a přípravných utkání bude hrát o angažmá v Dynamu.

Ukázat se bude moci Marek Voženílek, který je odchovancem pardubického hokeje a prošel výchovným systémem v mateřském klubu. Poslední dvě sezony působil v druholigovém Kolíně, kde byl základním pilířem obrany Kozlů.

Před dvěma roky byl v pardubickém mužstvu na zkoušku obránce Jan Látal, i letos dostane možnost zabojovat o své místo v A týmu Dynama. V minulém ročníku byl nejproduktivnějším obráncem Jastrzębie, v základní části posbíral 20 kanadských bodů (5+15) v 28 utkáních. V sezoně 2015/2016 nastoupil za Pardubice ke dvěma zápasům Ligy mistrů.

Východočeský tým vyzkouší ruského hokejistu se zkušenostmi z první a druhé ligy, tím je Alexandr Grebeňuk, jenž v minulém ročníku působil v Jihlavě a Prostějově. Pětadvacetiletý bek s pravým držením hole pochází z Chabarovsku, za který hrál i juniorskou MHL.

Početná konkurence v útoku

Pardubičtí fanoušci určitě přivítali zprávu, že i další góly bude za Dynamo střílet Petr Sýkora, který prodloužil svou spolupráci s mateřským klubem, kterému dal přednost před ostatními nabídkami. Smlouvy běží i Tomáši Rolinkovi, Davidu Tomáškovi, Matěji Beranovi, Patriku Poulíčkovi, Martinu Kautovi, Ondřeji Pannovi, Filipu Zadinovi a Janu Starému, jenž má s Dynamem uzavřenou smlouvu do konce srpna s opcí do konce následující sezony.

Z mladších hráčů čeká boj o místo v prvním mužstvu na Miroslava Rohlíka, Denise Kusého, Tomáše Pipka, Jakuba Martince a Václava Zídka. Z jednoročního angažmá ve Finsku se vrátil Daniel Voženílek, který má podepsaný kontrakt do konce srpna s opcí do konce následující sezony.

Již v minulé sezoně, a to v závěru přestupního období, přišel na východ Čech desetibrankový střelec Ján Sýkora, který i díky vstřícnosti generálního manažera Plzně bude pokračovat v Pardubicích. Novou tváří pardubické ofenzívy je Tomáš Vondráček, který v minulém ročníku pomohl Kometě Brno k zisku Masarykova poháru.

Z Francie přichází pro české fanoušky známý Sacha Treille. Devětadvacetiletý křídelník je pravidelným účastníkem mistrovství světa, se čtyřiadvaceti góly byl nejlepším střelcem Rouen v minulé sezoně. V české nejvyšší soutěži dříve hrál v Kladně a ve Spartě, zkušenosti má i ze Švédska.

Další novou tváří pardubické ofenzívy je Peter Quenneville, který byl v minulé sezoně se třiceti brankami nejlepším střelcem dánské ligy, v Aalborgu vyhrál tabulku klubové produktivity, když navrch přidal devatenáct nahrávek.

Šestnáct gólů a sedmnáct asistencí nasbíral v minulém ročníku v Rouen Jordann Perret. Dvaadvacetileté perspektivní pravé křídlo, které v roce 2015 vyhrálo francouzskou ligu a získalo titul nejlepšího mladého hráče, začne v Dynamu v režimu try outu a pokud se osvědčí, bude hrát se svým krajanem Sachou Treillem. Pro něj půjde o první zahraniční klubovou zkušenost.

Z Litvy přicestuje na východ Čech Tadas Kumeliauskas, jenž v minulé sezoně ze zdravotních důvodů absentoval. Právě proto přichází zkušený centr na zkoušku, Dynamo na něj získalo velmi pozitivní reference, navíc by šestadvacetiletý forvard, jenž v mládežnických reprezentacích posbíral šest medailí ze šampionátů nižších divizí a od roku 2013 působil v organizaci TPS Turku, měl být již zcela fit.

Zda se v bohaté konkurenci prosadí Vladislav Bojko, to se teprve ukáže, každopádně do Pardubic přicestuje také moskevský rodák, jenž poslední dvě sezony hrál druhou nejvyšší soutěž v Rusku v Kazani.

Try out vyhlíží také útočník Jaroslav Moučka, jenž s Dynamem absolvoval letní přípravu. Minulý ročník odehrál ve WSM lize za Ústí nad Labem, v české nejvyšší soutěž dohromady nastoupil k devadesáti utkáním.

Ze severu Moravy dorazí do Pardubic Michal Hlinka, který v Tipsport extralize odehrál 155 utkání (22 branek a 25 nahrávek), minulý ročník strávil v Havířově. Sluší se doplnit, že prošel všemi českými mládežnickými reprezentačními výběry.

Rozšířit svých 419 extraligových zápasů bude v Pardubicích chtít Antonín Dušek, který pochází z Vysočiny, ale nasbíral je zejména v Liberci, s nímž v roce 2007 ve své první seniorské sezoně získal bronz. V minulém ročnímu hrál v Karlových Varech a Slavii Praha.

Aktuální kádr A týmu Dynama Pardubice včetně hráčů na zkoušku

Brankáři: Ondřej Kacetl, Milan Klouček a Martin Růžička.
Obránci: Jacob Cardwell, Petr Čáslava, Alexandr Grebeňuk, Ladislav Havlík, Rhett Holland, Josef Horyna, Jan Látal, Karel Nedbal, Jan Ščotka, Ondřej Trejbal, Marek Trončinský, Marek Voženílek a Ty Wishart.
Útočníci: Matěj Beran, Vladislav Bojko, Antonín Dušek, Michal Hlinka, Martin Kaut, Tadas Kumeliauskas, Denis Kusý, Jakub Martinec, Jaroslav Moučka, Ondřej Panna, Tomáš Pipek, Patrik Poulíček, Peter Quenneville, Jordann Perret, Miroslav Rohlík, Tomáš Rolinek, Jan Starý, Ján Sýkora, Petr Sýkora, David Tomášek, Sacha Treille, Tomáš Vondráček, Daniel Voženílek, Filip Zadina a Václav Zídek.

Poznámka: jednotliví hráči jsou řazeni nejprve dle postů a poté dle abecedy.