03.06.2012
Jan Hrabal

Martin Růžička sklízí semifinálové výpěstky, snaží se jíst zdravě

PARDUBICE — Pamatujete? Během semifinále play off České pojišťovny play off nabral brankář HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Martin Růžička na zahrádce pořádnou pohodu. Nedávno sklidil to, co během vyřazovacích bojů zasadil. „Ředkvičky rostly měsíc a půl, mám tady hrášek, brambory, bazalku, jahody a další,“ hrdě hlásí spokojený zahrádkář.

Martin Růžička si našel nové hobby. Od dědečka dostal spolu s bratrancem zahrádku a společně o ni pečují. Na jaře před začátkem letní přípravy si zde užíval volné dny. „My to máme asi v rodině, těžko říci, čím to je,“ zamýšlí se Martin Růžička.

„Člověk tady vždycky načerpá pozitivní energii. Jahody jsme měli už koncem května, po sezoně a dovolené jsem sem jezdil takřka denně. Sekal jsem trávu, ryl jsem, pečoval o záhonky. Parádní relaxace,“ pokračuje nadšeně.

Po skončení sezony laboroval s drobnými zdravotními problémy, poté si odpočinul na dovolené v Egyptě. „To byla asi mistrovská rýma,“ usmívá se. Přímořský pobyt mu pomohl. „Jak jsem se vrátil, tak sem jezdím. Tady to byla taky tak trochu dovolená,“ říká.

Máme skvělé sousedy!

Z domu to má na kraj Pardubic, kde zahradničí, zhruba čtvrt hodiny na kole. Ještě před začátkem letní přípravy sem denně jezdil. Válení se v gauči? To ne. Když byla chvíle, vyrazil s bratrancem a kamarády na zahrádku. „Máme ji napůl, takže se tady střídáme. Docela nás to baví,“ konstatuje Martin Růžička.

Nemyslete si, že se jen baví, naopak! Taková zahrádka vyžaduje takřka každodenní péči. „Sekal jsem trávu, ryl jsem, zasel jsem ředkvičky a hrášek a co se dá. S kamarády jsme zastříhávali thuje, soused mi pomohl s ořezáním meruňky, protože měla pár starších větví,“ vyjmenovává soupis všech činností za poslední měsíc.

Martin Růžička

„Jsme mladší kluci, kteří tady netráví veškerý svůj volný čas. Máme skvělé sousedy, zalijí nám občas úrodu, postarají se o skleník, pomohou nám, půjčí třeba motorovou pilu. Zahradničím chvíli, třeba mě to přestane bavit, ale je to vynikající forma odpočinku,“ tvrdí Martin Růžička.

„Jezdím sem na kole, člověk se projede, je potřeba se udržovat v pohybu. Ale jinak kolo moc nemusím, hlavně v letní přípravě. Ale všichni moc dobře víme, že to je nutné,“ nechává se slyšet pardubický brankář.

Ranní ředkvičky? Super!

Gólman HC ČSOB Pojišťovna Pardubice chystá několik vylepšení na zahrádce. „Práce je vždycky hodně, s bratránkem se domluvíme a na něčem mákneme. Chystáme se zrenovovat skleník, skla jsou popraskaná, dáme to do kupy,“ popisuje svoje nejbližší plány.

Když projdete jeho poměrně udržovanou zahrádku, překvapí vás záhonek s brambory. Běžně se takzvané hrobečky vyhrnují hlínou. „Mám takovou radu od babičky, ta je zasypává posekanou trávou. V životě jsem to neslyšel, takže jsem zvědavý, jak to vyroste,“ zvědavě vzkazuje.

Martin Růžička

Během jara se mohl se svými nejbližšími podělit o výpěstky. „Ve skleníku jsme měli zasázený salát, ale ten moc nejím. Spíše jsem ho rozdal. Na zahrádku jsme dva, občas přijdou pomoci kamarádi. Všechno děláme společně, takže to je v pohodě a podělíme se,“ říká Martin Růžička.

A proč to všechno? „Chtěl jsem se dát na zdravější výživu, a když jsem slyšel, co v některých obchodech prodávají, tak jsme si řekli, že když si něco vypěstujeme, že to může pomoci zdravotně. Snažím se jíst více zeleniny, aby mi bylo lépe. Ono když se tady vyspíte, ráno si dojdete pro ředkvičky ke snídani, tak to je super!“ dodává Martin Růžička.