05.05.2019
Jan Hrabal

Na mistrovství světa pojedou i hráči spojení s Pardubicemi

BRNO — Česká hokejová reprezentace zná své finální složení pro blížící se mistrovství světa. Hlavní trenér národního týmu Miloš Říha po skončení posledního turnaje před vrcholem reprezentační sezony odtajnil složení českého výběru.

Každý tým smí na mistrovství světa zapsat na soupisku tři brankáře a dvaadvacet hráčů do pole. Po utkání s Ruskem mají čeští hokejisté krátké volno, už v úterý vyrazí vlakem do Bratislavy na světový šampionát. Reprezentanti budou postupně nastupovat v Praze, Pardubicích či v Brně, po příjezdu je v dějišti turnaje čeká první trénink. Do mistrovství světa vstoupí česká reprezentace pátečním soubojem se Švédy, který začne v 20.15 hodin.

Stálicí české reprezentace je obránce Jan Kolář, který se tak může těšit na svůj čtvrtý světový šampionát v kariéře. Pardubický odchovanec odehrál v letošním ročníku 41 utkání za Amur Chabarovsk, vstřelil v nich čtyři branky a přidal devět nahrávek. V hodnocení účasti na ledě posbíral dva kladné body, s průměrně odehranými 22 minutami a 55 sekundami byl nejvytíženějším hráčem svého týmu.

Ve finské nejvyšší soutěže se výborně uvedl David Tomášek, který poslední tři sezony působil v Dynamu. Se 33 kanadskými body (11+22) se stal čtvrtým nejproduktivnějším hráčem JYPu Jyväskylä, což je na nováčka slušný počin! Třiadvacetiletý forvard si zahraje na mistrovství světa vůbec poprvé.

Potřetí si na světovém šampionátu zahraje útočník Tomáš Zohorna, jenž na Dálném východě odkroutil čtvrtou sezonu. Rodák z Chotěboře má za sebou výtečnou sezonu: s 29 body (14+15) byl nejproduktivnějším hráčem svého týmu. Však také byl nejvytíženějším útočníkem, průměrně odehrál 18 minut a 16 sekund za zápas.

Nominace reprezentace na Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2019

Brankáři

Patrik Bartošák (HC Vítkovice Ridera), Šimon Hrubec (HC Oceláři Třinec), Jakub Kovář (Avtomobilist Jekatěrinburg, KHL).

Obránci

Radko Gudas (Philadelphia Flyers, NHL), Filip Hronek (Detroit Red Wings, NHL), Jan Kolář (Amur Chabarovsk, KHL), Michal Moravčík (HC Škoda Plzeň), David Musil (HC Oceláři Třinec), Jan Rutta (Tampa Bay Lightning, NHL), David Sklenička (Laval Rocket, AHL), Petr Zámorský (Mountfield HK).

Útočníci

Michael Frolík (Calgary Flames, NHL), Robin Hanzl (Spartak Moskva, KHL), Filip Chytil (New York Rangers, NHL), Dmitrij Jaškin (Washington Capitals, NHL), Jan Kovář (HC Škoda Plzeň), Dominik Kubalík (HC Ambrì-Piotta, Švýcarsko), Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning, NHL), Michal Řepík (HK Viťaz Moskevská oblast, KHL), Dominik Simon (Pittsburgh Penguins, NHL), David Tomášek (JYP Jyväskylä, Finsko), Jakub Voráček (Philadelphia Flyers, NHL), Jakub Vrána (Washington Capitals, NHL), Hynek Zohorna (Pelicans Lahti, Finsko), Tomáš Zohorna (Amur Chabarovsk, KHL).

Program utkání v základní skupině Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2019

  • Pátek 10. května 2019 od 20.15 hodin: Česká republika – Švédsko
  • Sobota 11. května 2019 od 20.15 hodin: Norsko – Česká republika
  • Pondělí 13. května 2019 od 16.15 hodin: Rusko – Česká republika
  • Čtvrtek 16. května 2019 od 20.15 hodin: Česká republika – Lotyšsko
  • Pátek 17. května 2019 od 20.15 hodin: Česká republika – Itálie
  • Neděle 19. května 2019 od 16.15 hodin: Rakousko – Česká republika
  • Úterý 21. května 2019 od 12.15 hodin: Česká republika – Švýcarsko