21.05.2022
Dominik Dubovči

​Říčka o play-off, přípravě i posilách: Jsem zvědavý, jakou dostanu roli

V osmačtyřiceti zápasech nasbíral sedmačtyřicet bodů. Ocenění nejlepšího střelce extraligy mu nejspíš uteklo jen kvůli zranění, jeho sedmadvacet branek bylo třetím nejlepším výkonem soutěže. Dál než do čtvrtfinále ale Robert Říčka s Dynamem v poslední sezoně nedošel, a tak už upíná pozornost směrem k nové výzvě v podobě nového ročníku. „Budeme jedni z favoritů na nejvyšší příčky,“ těší se střelec z Havířova.

Máte v sobě ještě zklamání z nepovedeného play-off?
Konec mrzel hodně. Myslím si, že do čtvrtfinále jsme dostali hratelného soupeře, a tak nějak od začátku jsem věřil, že postoupíme. Škoda toho druhého zápasu, který nám otočili v závěru. Dalo to ráz celé sérii a už se nám to nepodařilo vrátit. V člověku to zklamání bylo dlouho, snažil jsem se na vyřazení zapomenout. Teď už na to nemyslíme a soustředíme se na novou sezonu. Přišli k nám do týmu super hráči, takže se těšíme.

Co všechno jste zvládl stihnout před letní přípravou?
Během sezony se člověk domů moc nedostane, takže jsem jel za rodinou do Havířova. Stihl jsem i dovolenou v Ománu, takže jsem si odpočinul fyzicky i psychicky. A od druhého května už jsme v tréninkovém procesu.

Takže po sezoně jste hokej pustil z hlavy?
Dva až tři týdny byly takové intenzivnější. Člověku vrtá v hlavě, co mohl nebo nemohl udělat líp. Ale ke konci dubna už jsem se to snažil vypustit. Samozřejmě hrál nároďák, takže člověk koukne na nějaké výsledky, trochu jsem vnímal i extraligové play-off, zajímalo mě, kdo vyhraje. Chtěl jsem si dát ale trochu oddych a takové osobní volno.

Ptám se proto, že ve finále hrál váš bývalý tým, Sparta Praha.
Že bych fandil, to se asi říct nedá. Po loňské sezoně nás ze Sparty odešlo asi dvanáct. Ale dost lidí pořád znám, i realizační tým, takže jsem to sledoval. Na první zápas v Třinci jsem se byl i podívat osobně. Byla to dobrá série, ale myslím, že Třinec to vyhrál zaslouženě. Mají kvalitní tým a čtyři roky už hrají po spolu. Až teď je čekají velké změny, včetně trenéra.

Sparta byla ve finále, Zlín naopak spadnul z extraligy. Zajímavá sezona pro vaše bývalé týmy.
A ještě spadnul Havířov z první ligy, takže to byla v tomto ohledu trochu náročná sezona. Zlín i Havířov jsem sledoval po celý rok, fandil jsem jim, aby se udrželi. Měl jsem o nich přehled. Bohužel se to nakonec ani jednomu týmu nepovedlo. Zlín je hokejová bašta a hodně mě to mrzí, v extralize bude chybět. Ale třeba se mu povede brzy vrátit. Sparta měla do Vánoc takovou sezonu nic moc, ale ten závěr měla výborný, celý tým se hodně zlepšil a málem vyhráli i finále.

Dodržoval jste během týdnů volna poctivou životosprávu?
Pár letních příprav už mám za sebou. (směje se) Takže už vím, co mě čeká. První trénink je vždycky těžký, jak má člověk rozbolavěné tělo, protože z plného tréninku vypadl na pár týdnů. Věděl jsem, že se první týden budu trápit, ale dostal jsem se do toho rychle. Baví mě to, na tréninky se těším. Jsem rád, že u týmu zůstal Petr Mocek, protože loni jsem se cítil výborně.

Je současná letní příprava hodně odlišná od té loňské?
Letos máme akorát změnu v tom, že loni jsme občas měli dvoufázové tréninky. To teď pan Rulík asi tolik nechce, takže máme sice dost zaplněný týden, ale taky volná odpoledne, což je příjemné.

Příprava probíhá už kompletně pod novým trenérem?
Pan Rulík se hodně zapojuje i do rozcviček. Míváme je dost dlouhé, řídí si je sám, dělá je s námi, takže už je to takový minitrénink – po hodině rozcvičky už měníme trika. (usmívá se) Posilovny jsou podobné, na starost je má Petr Mocek. V posilovně a na ploše v malé hale, kde běháme intervaly, trávíme hodně času. Středy ale máme herní, teď jsme měli florbal, před týdnem fotbal. Je to super zpestření přípravy.

Co říkáte na nové posily? Nebojíte se, že vám někdo z nich vezme místo?
Už když jsem loni přicházel, tak se tady budovalo dobré mužstvo. I proto jsem do Dynama šel, chci zažít týmový úspěch a cítím, že se tu tvoří něco velkého. Když se po sezoně v novinách psalo o nějakých jménech, tak se přiznám, že jsem úplně nevěřil tomu, že by se všechny příchody mohly povést. Ale jakmile se to potvrdilo, tak jsem měl radost. Jsou to všechno fantastičtí hráči, je to pro nás velké posílení a na sezonu se moc těším. Myslím, že budeme jedni z favoritů na nejvyšší příčky. Pak už bude jen na nás, abychom potvrdili očekávání. Jsem zvědavý, jakou dostanu roli. Ale těším se moc, hrát na špici tabulky je sen všech hráčů.

Několik posil Dynama už určitě znáte…
S Dvořkou (Tomášem Dvořákem) jsme hráli na Spartě čtyři roky, o přestupu jsme si volali už trochu dřív, než byl oznámen. (směje se) Ptal se mě na několik věcí, lákal jsem ho do Pardubic. Jsem rád, že to vyšlo, a že se zase potkáme. Jinak si pamatuju, že jsme se v nároďáku potkali s Tomášem Hykou i Romanem Willem a Lukášem Radilem. Davida Musila a Petra Čerešňáka znám jako soupeře, takže jsem zatím nepoznal jen Lukáše Sedláka. Kluci se k nám připojí později, tak uvidíme. Momentálně se moc těším.

Sledoval jste i oznámení projektu nové haly v Pardubicích?
Asi každý, kdo trochu sleduje pardubický hokej, se o tom už dozvěděl. Samozřejmě jsem to zaznamenal, vypadá to nádherně, takže tomu projektu fandím. Tahle hala je sice taky hezká, ale jestli se povede postavit novou, tak to bude něco fantastického. Nejen pro Pardubice, ale pro celý kraj to bude velkolepé.