14.11.2022
Klub

​Jan Mandát se po odpykání dvouletého trestu vrací do pardubického Dynama

Šestadvacetiletý hokejový útočník Jan Mandát se v lednu vrátí do kádru Dynama Pardubice. Po odpykání dvouletého trestu za doping, když byl v prosinci 2020 pozitivně testován na zakázané látky, dostane v pardubickém hokejovém klubu druhou šanci.

Velký talent českého hokeje byl na užití zakázaných látek pozitivně testován 13. prosince po extraligovém utkání v Liberci. O měsíc později, konkrétně 12. ledna 2021, mu byla pozastavena činnost a následně dostal dvouletý zákaz startů.

„Před dvěma lety jsem udělal blbost, která mě málem stála nejen mou hokejovou kariéru, ale mnohem více. Doufal jsem, že dostanu druhou šanci, a jsem rád za to, že přišla. O to více, že právě z Pardubic. Chtěl bych moc poděkovat Petru Dědkovi, ale také celému vedení Dynama a všem lidem, kteří mi tu druhou šanci dali. A věřím, že ji dostanu i od fanoušků,“ vzkázal ze zámoří Mandát.

Jelikož se jeho trest nevztahoval na zámořský hokej, našel v posledních dvou sezonách útočiště v týmu Indy Fuel v rámci nižší zámořské série ECHL. V loňském ročníku zaznamenal v 51 zápasech 45 kanadských bodů za 17 branek a 28 asistencí. V nové sezoně je po devíti odehraných zápasech na bilanci 8 branek a 4 asistencí, což aktuálně stačí na 12. místo v kanadském bodování soutěže.

„Velmi nás tehdy zklamal. Byl jedním z lídrů nově se utvářejícího Dynama, měl za sebou premiérové starty v reprezentaci a všichni jsme věřili, že je důležitou součástí naší budoucnosti. O to větším šokem pro nás tehdejší události byly,“ vrací se ke dva roky starém incidentu majitel pardubického klubu Petr Dědek.

O dva roky později se ale on společně s dalšími lidmi v klubu rozhodl, že si každý zaslouží druhou šanci: „Honza Mandát se z velké životní chyby skutečně poučil. Nezlomilo ho to, na hokej nezanevřel a dokázal se prosadit v nižší zámořské soutěži. I proto jsme se rozhodli mu dát ještě jednu šanci. Má nám co vracet. A za vším udělat tlustou čáru.“

Tlustou čáru bude symbolizovat také nové číslo, se kterým bude Jan Mandát v Dynamu po svém návratu nastupovat. Vzdá se tak své dosavadní 95.

Shodou okolností to bude právě utkání v Liberci, kde před dvěma lety došlo k pozitivnímu dopingovému testu, kde by mohl Jan Mandát 13. ledna 2023 po vypršení trestu v rámci 37. extraligového kola nastoupit. Trest od disciplinární komise extraligy mu totiž vyprší o den dříve, podmínkou je ale ještě vyřízení všech potřebných formalit se Světovou antidopingovou agenturou (WADA). Zda se tak následně stane rozhodnou trenéři, kteří s Mandátem počítají jako s důležitým doplněním týmu, který aktuálně vede tabulku s náskokem šesti bodů na druhé Vítkovice.