21.04.2023
Redakce

​Dynamo si potřetí v historii zahraje na Spengler Cupu!

Hokejisté Dynama Pardubice se na konci roku 2023 zúčastní prestižního Spengler Cupu. Na nejstarším hokejovém turnaji planety, který pořádá slavný švýcarský klub HC Davos, se Dynamo představí po šestnácti letech. „Je to pro nás odměna a ocenění výsledků v této sezóně. Vážím si toho, že právě Dynamo Pardubice bude reprezentovat český hokej na prestižním Spengler Cupu," říká k účasti Dynama na turnaji majitel klubu Petr Dědek. Kromě domácího celku se svěřenci Radima Rulíka mohou střetnout s obhájci loňského prvenství HC Ambri-Piotta ze Švýcarska, švédským Frölunda HC a evropským výběrem Kanady. Šestý účastník turnaje bude oznámen později.

Letošní ročník Spengler Cupu s pardubickou účastí se tradičně uskuteční v závěru kalendářního roku. Turnaj začne v úterý 26. prosince, vítěz bude znám v neděli 31. prosince 2023.

Na turnaji se představí celkem šest týmů. Triumf z loňského roku bude obhajovat švýcarský HC Ambri-Piotta, chybět nebude historicky nejúspěšnější tým turnaje – Kanada, domácí Davos a poprvé na Spengler Cup přijede švédský klub Frölunda HC. Šestý účastník turnaje bude znám později. Týmy budou rozděleny do dvou skupin po třech. Dva nejlepší z obou skupin postoupí do semifinále a medailových bojů.

Spengler Cup je nejstarším hokejovým turnajem na světě. Jméno nosí po Carlu Spenglerovi, slavném lékaři a nadšeném sportovci, který věnoval trofej pro vítěze prvního ročníku mezinárodního turnaje v Davosu. Shodou okolností se tento první ročník uskutečnil v roce 1923. Letos tak Spengler Cup, stejně jako Dynamo, slaví výročí 100 let od svého založení. V průběhu tohoto století se slavný turnaj nekonal pouze pětkrát, důvodem byla druhá světová válka, nedostatek finančních prostředků a v nedávné době koronavirová pandemie. V prosinci 2023 se tak uskuteční 95. ročník.

Pardubice se Spengler Cupu dosud zúčastnily dvakrát. Poprvé to bylo v roce 1987, Tesla tehdy skončila na pátém místě. V turnaji porazila v nájezdech domácí Davos, ve stejné disciplíně nestačila na Křídla Sovětů Moskva a v základní hrací době prohrála s týmem Kanady a švédským Färjestadem. Branku Pardubic tehdy hájil legendární Dominik Hašek, který byl zvolen do All-Star týmu turnaje.

V roce 2007 se tehdejší Moeller umístil v pětičlenné konkurenci na čtvrtém místě, když dokázal porazit Davos, ale nestačil na Kanadu, německý Mannheim a ruskou Ufu. Jediným pamětníkem tehdejší pardubické účasti na nejslavnějším hokejovém turnaji v Evropě je ze současného týmu útočník Tomáš Zohorna.

Spojitost se Spengler Cupem v posledních letech mají ale i další současní hráči Dynama. Útočník Robert Kousal se v dresu domácího Davosu turnaje zúčastnil v letech 2016 a 2017. Dvakrát si s třineckými Oceláři na turnaji zahrál rovněž obránce David Musil, v roce 2019 z toho bylo po prohře ve finále stříbro. V roce 2018 hrál v Třinci po jeho boku také útočník David Cienciala.

Velkou stopu na Spengler Cupu zanechal také Petr Sýkora. Legenda pardubického hokeje se díky úspěšnému angažmá stala také ikonou Davosu. Obávaný střelec získal se švýcarským klubem dva mistrovské tituly a v roce 2011 vyhrál právě Spengler Cup.

Spengler Cup získal v dosavadních 94 ročnících český zástupce šestnáctkrát. Naposledy to byla v roce 1982 Dukla Jihlava, od té doby se na českého vítěze čeká. Na konci roku 2023 zabojuje o prestižní triumf pardubické Dynamo.