18.10.2023
Redakce

Dynamo na belfastské Obry venku nestačilo. O prohře rozhodl comeback domácích ve třetí třetině

Dynamo v posledním zápase skupinové fáze Ligy mistrů nezvítězilo. V severoirském Belfastu sice pardubičtí hokejisté vedli 2:0, ale kvůli rychlému snížení a dobré třetí třetině domácích, v níž Obři zkompletovali comeback, nakonec padli 2:3. V osmifinále tak svěřenci Václava Varadi narazí na již známého soupeře z Finska Ilves Tampere. Informace o přesných termínech osmifinálových utkání a prodeji vstupenek přineseme brzy.

Liga mistrů, 6. kolo, středa 18.10.2023, Belfast

Belfast Giants

Dynamo Pardubice

3:2
1:2, 0:0, 2:0 - 3:2
Branky a nahrávky: 14. Long (McLeod), 51. Printz (Nazarian, Cooper), 51. Long (Gendron) – 9. M.Kaut (Košťálek, Pavlata), 13. Kolář (M.Kaut). Rozhodčí: Soos (HUN), Sewell (GBR) – Kisil (GBR), Rodger (GBR). Diváci: 4 620. Úspěšnost brankářů: 92,86 % : 90,63 %. Vyloučení: 2:6. Využití: 2:0. V oslabení 0:0. Střely na branku: 32:28.
Belfast Giants: Beskorowany (Whistle) – Friend, Curti, Brown, Phillips, Gendron, Baum – Printz, Preston, Nazarian – Curran, Lake, M.Cooper – O.Cooper, Long, McLeod – Sato, Norris.
Dynamo Pardubice: Klouček (Vomáčka) – Dvořák, Košťálek, Vála, Hrádek, Kolář, Bučko, Chabada – Kousal, Zohorna, Herčík – M.Kaut, T.Kaut, Pavlata – Říčka, Ciencala, Zeman – Mandát, Poulíček, Vondráček.

Komentář

Pardubice do kláni vstoupily aktivně a už v 9. minutě se mohly radovat z prvního gólu. Jan Košťálek obdržel po svém rychlém výpadu do útočného pásma přesnou přihrávku od devatenáctiletého útočníka Dominika Pavlaty, skvěle na sebe nalákal protihráče a poslal kotouč uvolněnému Martinu Kautovi na druhé tyči. Brněnský rodák převzal ve slotu puk, chladnokrevně zakončil do poloodkryté branky a otevřel tak skóre utkání.

V čase 12:58 Jan Kolář nabídl Dynamu dvougólové vedení, které však nemělo dlouhého trvání, jelikož Belfast o zhruba půlminuty později ze své první větší šance zápasu snížil na 1:2. Do konce úvodní periody se severoirský tým přiblížil i vyrovnání, když na konci své první přesilovky ohrozil Milana Kloučka ze slotu. Gólman Dynama se však prezentoval výborným akrobatickým zákrokem a udržel vedení svého týmu.

Na začátku druhé dvacetiminutovky se v obrovské příležitosti objevil Jan Mandát, jenž chytře vystihl rozehrávku domácích, díky čemuž zůstal osamocený před brankářem Tylerem Beskorowanyem, jenže střelou trefil pouze horní tyč. Ve 27. minutě se mohli prosadit také hokejisté Belfastu a to v oslabení, kdy na bližší tyč pálil z blízkosti útočník Ara Nazarian, branku ovšem přestřelil.

Do závěrečné třetiny vkročili správnou nohou domácí, kteří si už po dvou a půl minutách zahráli přesilovku. Svou největší šanci si utvořili ve 44. minutě, kdy se před Milanem Kloučkem zjevil osamocený útočník Ben Lake, ale pardubický brankář byl opět hrdinou a neinkasoval. Ještě několik famózních zákroků si pětadvacetiletý gólman připsal, ale velký tlak Obrů nakonec ve vyrovnávající branku a o 43 vteřin později také rozhodující trefu vyústil. Belfast plně využil pravidel Ligy mistrů, v nichž stojí, že vstřelený gól neukončuje probíhající přesilovku, a dvakrát skóroval během jedné početní výhody.

Pardubice již nedokázaly srovnat a v posledním utkání skupinové fáze Ligy mistrů tak prohrály. V osmifinále čeká svěřence Václava Varadi finský celek Ilves Tampere, s nímž se již Dynamo utkalo v úplně prvním duelu skupinové fáze soutěže.

Generálním partnerem Dynama v Lize mistrů je D+D Elektromont. Významnými partnery jsou město Pardubice, Letiště Pardubice, Hitrádio Černá Hora a D+D Real.