10.10.2023
Redakce

Pardubice prohrály v Ženevě po prodloužení

Pardubice sice po bezbrankové první třetině v polovině utkání jako první inkasovaly, ve třetí periodě ale otočily vývoj díky po sobě jdoucím trefám Roberta Říčky a Roberta Kousala. Vedení však Dynamo neudrželo a nakonec padlo v Ženevě po prodloužení.

Liga mistrů, 5. kolo, úterý 10.10.2023, Ženeva

Servette Ženeva

Dynamo Pardubice

3:2p
0:0, 1:0, 1:2 - 1:0
Branky a nahrávky: 30. Haapala (Praplan, Vatanen), 49. Lennström (Filppula, Praplan), 61. Winnik (Vatanen) – 43. Říčka (Paulovič, Musil), 46. Kousal (Radil) Rozhodčí: Tscherrig, Hebeisen – Stalder, Schlegel. Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Diváci: . Střely na branku: 36:24 (9:12, 12:4, 14:8, 1:0). Zblokované střely: 16:5. Hity: 11:20. Vhazování: 29:25. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.
Servette Ženeva: Descloux (Mayer) – Mauer, Vatanen, Lennström, Jacquemet, Le Coultre, Völlmin, Chanton – Haapala, Filppula, Praplan – Winnik, Manninen, Rod – Hartikainen, Richard, Pouliot – Bertaggia, Jooris, Berthon – Maillard.
Dynamo Pardubice: Klouček (Honzík) – Musil, Čerešňák, Dvořák, Bučko, Vála, Kolář, Hrádek – Říčka, Sedlák, Hyka – Krčál, Kousal, Radil – Kaut, Cienciala, Paulovič – Mandát, Poulíček, Vondráček – Urban.

Komentář

Pardubický celek vstoupil do druhého venkovního utkání Ligy mistrů s Milanem Kloučkem v brance, místa ve druhé formaci místo absentujícího Tomáše Zohorny se ujal šestnáctiletý David Krčál, pro něhož se jednalo o premiéru v seniorském hokeji.

Gólman Dynama musel být na pozoru hned od úvodu duelu, ve druhé minutě předvedl těžký zákrok proti střele do protipohybu. Mladý útočník Krčál mohl hned ve svém druhém střídání zaznamenat premiérovou trefu, při přečíslení dvou na jednoho dostal pas na levou stranu od Kousala, Descloux ale jeho střelu mezi betony zneškodnil. Východočeši se museli v první třetině dvakrát bránit v oslabení, po dvou faulech Radila, které přišly rychle po sobě. Do zajímavé příležitosti se dostal Tanner, který si obhodil obránce, ale Klouček ho vychytal. Pardubičtí byli i přes dvě oslabení mírně střelecky aktivnější, všechny jejich pokusy ale ztroskotaly na brankáři Ženevy.

Druhou část odstartovaly hezkou akcí Pardubice, Kaut přihrál před modrou čárou Paulovičovi, ten si dovolil drzou kličku, díky které se dostal až před gólmana, bekhendový pokus ale poslal doprostřed brány. Následovala první početní výhoda Dynama, v té se však hosté nedostali do větších příležitostí. Naopak Servette bylo ve své třetí přesilovce už úspěšné, Vatanen si stáhl čtyřku bránících hráčů do malého boxu, v předbrankovém prostoru se poté nejlépe zorientoval Henrik Haapala a dorazil puk do sítě – 1:0. Šanci na vyrovnání měl ve 34. minutě Sedlák, který si sjel z druhé vlny, první střelu Desloux vyrazil, následně dorážel pardubický kapitán, ale puk do brány neprocpal. Na druhé straně mohl udeřit Rod, ale tečoval puk mimo tři tyče. V závěru třetiny Vatanen chytře s pukem obkroužil bránu a posílal kotouč před ní, Praplanovi chyběl jen kousek k tomu, aby jeho pas trefil.

Vstup do třetí třetiny vyšel Pardubicím na výbornou, Robert Říčka byl přesunut do třetí formace a hned během prvního střídání ve 43. minutě se postaral o vyrovnání, z pravé strany zakončil pod ruku brankáře – 1:1. O tři minuty později už šlo Dynamo do vedení, Radil prodloužil puk podél mantinelu na Roberta Kousala, jenž měl na pravé straně dost prostoru na zakončení a zakončil přesně na zadní tyč – 1:2. Ženeva však bohužel dokázala ve 49. minutě odpovědět, nepřesnou přihrávku soupeře vystihl Filppula, jenž našel na vrcholku kruhu Theodora Lennströma a ten se ve svém zakončení nemýlil – 2:2. Milan Klouček se musel činit proti několika šancím soupeře, aby zamezil dalšímu inkasovanému gólu. Dvě minuty před koncem mohl zápas rozseknout na stranu Pardubic Čerešňák, jenž naskočil z trestné lavice a hned se hnal do úniku, na brankáře Desclouxe ale nevyzrál.

Utkání dospělo do prodloužení, v němž Servette rozhodla již po patnácti vteřinách, využila rychlého přenesení hry do útoku, Daniel Winnik zakončil samostatný únik mezi betony hostujícího brankáře – 3:2.

Ohlasy po utkání

Václav Varaďa (HC Dynamo Pardubice): „Pro nás to byl těžký zápas po cestování v den utkání, jsme rádi za získaný bod. Opticky i tak nějak herně byli domácí možná lepším týmem, ale my jsme se vrátili do hry a drželi jsme vedení 2:1. Ženeva ale nakonec zápas dotáhla do prodloužení, kde jsme inkasovali branku. V globálu to ale byl vybojovaný bod, jsme rádi a je to vzpruha do další fáze Ligy mistrů, věřím, že postoupíme dál. Při rozhodujícím gólu to za mě bylo špatné střídání, ale domácí prostě využili situace. Takováto věc se v české extralize píská jako nedovolená hra na kotouči a vpodstatě by se to násobilo přesilovkou pro nás. Ale tady to prochází, za mě to byla věc, která by neměla ovlivnit zápas a hráči by si to měli rozdat mezi sebou na ledě férově. Tohle bylo z kategorie těch křivých věcí, přirovnal bych to k podání ze spodu v tenise. Ale domácím to vyšlo, challenge se na to nedá vzít, proto jsme byli odkázáni brát prostě bod, ale jsme rádi alespoň za bod.“