3.9.2023
Redakce

Parádní obrat ve Skelleftee! Dynamo vyzrálo na švédského vicemistra

Přestože Pardubice v úvodu duelu s Skellefteå AIK čelily tlaku, poslal je v 8. minutě do vedení Jan Mandát. Poté však muselo Dynamo prakticky celý zápas dotahovat, na 2:2 srovnával v přesilovce David Cienciala, na 3:3 Adam Musil a obrat dokonal dvě minuty před koncem kapitán Lukáš Sedlák. Svěřenci trenéra Václava Varadi si tak vezou domů na východ Čech první vítězství v letošním ročníku Ligy mistrů.

Liga mistrů, 2. kolo, neděle 3.9.2023, Skellefteå

Skellefteå AIK

Dynamo Pardubice

3:4
2:2, 1:0, 0:2
Branky a nahrávky: 11:13 Johnson (Salomonsson, Hugg), 12:27 Lindström (Sandberg, Granberg), 28:03 Dzierkals – 8:44 Mandát (Čerešňák), 14:01 Cienciala (Hyka, Čerešňák), 53:21 A. Musil (Košťálek), 57:35 Sedlák (Dvořák, Hyka). Rozhodčí:Björk, Öhlund – Persson, Yletyinen. Vyloučení: 3:7. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3154. Střely na branku: 34:20 (11:7, 9:8, 14:5). Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:4.
Skellefteå AIK: Söderström (Rautio) – Pudas, M. Forsfjäll, Salomonsson, Olsson, Granberg, Lundberg, Sandik-Pellika – Robertsson, P. Lindholm, Lindström – Sandberg, Johnson, Hugg – Dzierkals, Lindberg, M. Lindholm – Keilin, Z. Forsfjäll, Stenman – Vuollet.
Dynamo Pardubice: Will (Klouček) – Čerešňák, D. Musil, Košťálek, Dvořák, Hrádek, Vála, Kolář – Hyka, Sedlák, Říčka – Radil, Zohorna, Kousal – Cienciala, Poulíček, Paulovič – Vondráček, A. Musil, Mandát

Komentář

Domácí celek vstoupil do utkání výrazně aktivněji než Pardubice, Will měl plné ruce práce hned s několika výraznými šancemi soupeře. Dynamo si však počkalo na svou příležitost a v 9. minutě otevřelo skóre utkání, po Čerešňákově střele se kotouč odrazil od zadního mantinelu, jako první k němu pohotově dojel Jan Mandát a zakončil do prázdné části branky k bližší tyči – 0:1. Skellefteå srovnala stav o tři minuty později po dobré kombinaci, kterou po nahrávce od Salomonssona zakončil za bezmocného brankáře Jonathan Johnson – 1:1. Východočechům se příliš nepovedla první přesilová hra, švédský celek šel v oslabení do rychlého brejku dva na jednoho, svižnou ranou zápěstím do horní části branky překonal Willa Linus Lindström – 2:1. Druhou nabídnutou početní výhodu už Pardubice zužitkovaly, při rychlé kombinaci nahrál Hyka z levého kruhu do pravého Davidu Ciencialovi, jenž nedal brankáři šanci zakročit střelou z první – 2:2.

Do druhého dějství už vstoupili svěřenci trenéra Václava Varadi lépe než do prvního, v polovině duelu však znovu ztráceli jednu branku. Martin Dzierkals ve středním pásmu zachytil vyhození soupeře, předvedl rychlou stahovačku a z osy hřiště zakončil nad lapačku Willa – 3:2. Poté byl k vidění atraktivní hokej se šancemi na obou stranách. Na té pardubické mohl nejprve zařídit vyrovnání po individuální akci Vondráček, jenž se uvolnil na pravé straně stahovačkou, ale v zakončení už tak úspěšný nebyl. Stejně jako v poslední minutě třetiny Sedlák, jenž projel s kotoučem celé hřiště, ke gólu to však bohužel nevedlo.

Třetí dvacetiminutovka nabídla zajímavou podívanou z obou stran, na další gól zápasu se ale dlouho čekalo. V 53. minutě si po zvýšené aktivitě Dynama vytvořila zajímavou šanci čtvrtá útočná formace, Vondráček posunul puk na levou stranu Adamu Musilovi, jenž ale z první zakončil do hrudi gólmana. O minutu později už Adam Musil mířil přesněji, z levého kruhu střílel na zadní tyč, Söderströmovi prošel puk pod lapačkou a odrazem od tyčky skončil v síti – 3:3. Na konci vyloučení Zohorny tři a půl minuty před koncem se musel výrazně činit pardubický brankář, ten zneškodnil další velké šance soupeře. Dokonání obratu Dynama přišlo dvě minuty před koncem, Dvořák vypálil příklepem od modré, gólman vyrazil kotouč pouze před sebe, kde číhal připravený Lukáš Sedlák, jenž pohotově dorazil puk do sítě – 3:4. Skellefteå si po inkasovaném gólu vzala trenérskou výzvu, ta ale nebyla úspěšná. Domácí se pokusili srovnat skóre při hře bez brankáře, povedlo se jim dostat se do slibných příležitostí, ale Pardubice i díky dobře chytajícímu Willovi a obětavosti hráčů už vítězství ze svých rukou nepustily.


Generálním partnerem Dynama v Lize mistrů je D+D Elektromont. Významnými partnery jsou město Pardubice, Letiště Pardubice a Hitrádio Černá Hora.

Ohlasy po utkání

Marek Zadina (HC Dynamo Pardubice): „Skellefteå byla výborný soupeř, skvěle bruslili a pro nás to byl hrozně těžký zápas. Byly useky, kdy jsme hráli velice dobře to, co jsme chtěli. Někdy nás soupeř dostal pod tlak, někdy my je. Opticky možná měl soupeř navrh, musím ale naše kluky pochválit, že makali do konce zápasu a podařil se nám výborný závěr. Výsledek určilo i to, že jsme výborně odehráli oslabení. Ve třetí třetině, i přes ty oslabení, jsme té výhře šli naproti.“