30.9.2022
Redakce

Dynamo dvakrát dotahovalo, nakonec podlehlo Spartě po nájezdech

Dynamo s několika změnami v sestavě prohrálo se Spartou 3:2 po nájezdech. V zápase muselo znovu dvakrát dotahovat náskok soupeře, o vyrovnání se postarali Robert Říčka a Robert Kousal. V prodloužení měli pardubičtí hokejisté k dispozici početní výhodu, žádnou šanci ale nevyužili a v nájezdech byl úspěšnější soupeř.

Tipsport extraliga, 6. kolo, pátek 30.9.2022, Pardubice, enteria arena

Dynamo Pardubice

Sparta Praha

2:3sn
0:1, 1:1, 1:0 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 27:16 Říčka (Cienciala, Dvořák; 5/5), 47:19 Kousal (Radil, Vála; 5/5) – 04:14 Tomášek (Jandus, Řepík; 4/4), 31:36 Forman (5/5), 65:00 . Rozhodčí: Jeřábek, Vrba – Šimánek, Synek. Diváci: 8963. Vyloučení: 4:2. Bez využití. Střely na branku: 33:24 (8:6, 8:6, 12:10). Zblokované střely: 24:19. Hity: 15:5. Vhazování: 31:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2.
Dynamo Pardubice: Frodl – D. Musil, Čerešňák, Dvořák, Košťálek, Vála, Hrádek – Kousal, Zohorna, Radil – Říčka, A. Musil, Cienciala – Koffer, Rákos, Paulovič – Urban, Matys, Herčík.
Sparta Praha: Kovář – Graňák, Krejčík, Polášek, Mikliš, Němeček, Jandus, Jurčina – Sobotka, Horák, Řepík – Safin, Tomášek, Kaše – Simon, G. Thorell, E. Thorell – Forman, Vitouch, Přibyl.

Komentář

Dynamo oproti úternímu zápasu v Olomouci ze zdravotních důvodů postrádalo Tomáš Hyku a Patrik Poulíčka, mimo hru je také Ondřej Rohlík. Sestavu doplnili Daniel Rákos, Ondřej Matýs a Daniel Herčík. V brance znovu nastoupil Dominik Frodl. Kapitánské céčko pro dnešní zápas převzal Tomáš Zohorna.

První velkou šanci zápasu mělo Dynamo, Zohorna dostal ideální přihrávku mezi kruhy, udělal kličku obránci a byl sám před Kovářem. Sparťanský brankář ale jeho zakončení mezi nohy přečetl a sklapl betony včas. Zohorna se snažil ještě dorážet a před brankou se strhla potyčka, po níž byli vzájemně vyloučeni právě pardubický útočník a obránce soupeře Polášek.

Při hře 4 na 4 padla první branka. David Tomášek se rozjel z obranného pásma, přejel celé kluziště a z úhlu se štěstím překonal také Dominika Frodla – 0:1.

V osmé minutě si Dynamo zahrálo první přesilovou hru zápasu. V útočném pásmu si vytvořilo velký tlak, ale střely Radila, Pauloviče ani Čerešňáka se neujaly.

Také v dalším úseku hry byli Východočeši výrazně aktivnější a tlačili se za vyrovnáním. Kovář i se štěstím dále odolával. Sparta hrozila z protiútoků a z předbrankového prostoru, ale žádný další gól diváci v první třetině neviděli.

Začátek střední části nebyl příliš bohatý na šance. Ve 27. minutě si Dynamo poprvé vytvořilo tlak v útočném pásmu, od modré čáry několikrát střílel David Musil, ale Kovář i za pomoci obránců situaci ustál.

O minutu později už ale Kovář kapituloval. Robert Říčka zpracoval nepovedenou střelu Davida Ciencialy, a blafákem do forhendu trefil odkrytou branku ­– 1:1.

Hosté zahrozili v polovině utkání, Graňák nahodil puk na branku, před kterou číhal na dorážku Simon. Pardubičtí obránci jej ale zvládli zablokovat a odražený puk skončil v bezpečí.

Sparta si krátce na to vzala vedení zpět. Daniel Přibyl se ocitl sám před Frodlem, pardubického brankáře nepřekonal, ale puk se dostal k Miroslavu Formanovi, který jej naslepo poslal před branku a po odrazech od brusle domácího obránce a od zad Dominika Frodla skončil kotouč v brance – 1:2.

V 35. minutě byl přísně vyloučen Herčík a Pražané si zahráli přesilovku, v níž si Frodl s jediným nebezpečným pokusem soupeře poradil. Naopak v oslabení nebezpečně zaútočil Zohorna, který se v předbrankovém prostoru dostal k několika dorážkám, Kováře ale nepřekonal.

Dynamo vstoupilo do třetí dvacetiminutovky s cílem vyrovnat a hned v prvním střídání si vytvořilo tlak v útočném pásmu. K velké šanci se následně dostal soupeř. Osamocený Forman dostal ideální pas do mezikruží, Frodl ale dobrým zákrokem jeho střelu vyrazil.

O chvíli později střílel v podobné pozici z otočky Adam Musil, Kováře ovšem neprostřelil. Další pardubickou šanci měl Matýs, který po přihrávce Urbana trefil pouze brankářovu helmu.

V čase 47:19 už se Dynamo dočkalo vyrovnání. Lukáš Radil přešel modrou čáru a krásnou kličkou se zbavil obránce. Jeho střela ještě gólem neskončila, ale dojíždějící Robert Kousal puk dorazil za záda Kováře – 2:2.

Zaplněná enteria arena hnala svěřence Radima Rulíka nadále do útoku. Koffer dostal v následujícím střídání krásný dlouhý pas od Hrádka a v souboji 1 na 1 prověřil soupeřova gólmana. Skvělým zákrokem se následně zaskvěl na druhé straně Dominik Frodl, který zlikvidoval Poláškovu střelu z ideální pozice a udržel nerozhodný stav. Další zákrok vytáhl pardubický brankář o chvíli později, kdy zneškodnil nebezpečnou teč Přibyla.

Oba týmy se poté začaly soustředit hlavně na to, aby neudělaly větší chybu a k vidění nebylo příliš mnoho šancí. Až v poslední minutě mělo Dynamo tlak v útočném pásmu a po střele Davida Musila několik nebezpečných dorážek. Gól už ale nepadl a také třetí domácí zápas v sezoně dospěl do prodloužení.

V úvodu nastaveného času měl šanci Radil, ale Kovář si s jeho pokusy poradil. Následně ujeli do přečíslení 2 na 1 Cienciala s Říčkou a druhý jmenovaný byl velmi blízko rozhodujícímu gólu. Po vyloučení Tomáška si Dynamo zahrálo přesilovou hru a vytvořilo si několik velkých šancí. Střely Pauloviče, Říčky ani Musila zápas nerozhodly. V posledních vteřinách prodloužení ujel sám na bránu Řepík, ale Frodl jej vychytal a zápas tak musely rozhodnout až samostatné nájezdy.

O vítězi nakonec rozhodovala až pátá série nájezdů. Jediným úspěšným exekutorem se stal Roman Horák, který vystřelil bod navíc pražské Spartě.

Dynamo prohrálo v šestém extraligovém kole se Spartou 3:2 po nájezdech.

Ohlasy po utkání

Richard Král, asistent trenéra HC Dynamo Pardubice : „V první třetině byla Sparta o fous lepší. Potom se to srovnalo a ve třetí třetině jsme měli možná ze hry více my, i když tam mohl padnout nějaký gól na obou stranách. Musím vyzdvihnout oba gólmany, podali velice kvalitní výkony. Celkově asi dobré defenzívy, nebylo moc přečíslení ani vyložených šancí. V prodloužení jsme mohli proměnit přesilovku 4 na 3, to jsme nevyužili a na penalty byl šikovnější soupeř.“

Zápasy v sezóně

6. kolo, 30. 9. 2022
PCE - SPA
2:3sn
19. kolo, 6. 11. 2022
SPA - PCE
2:3
32. kolo, 10. 1. 2023
PCE - SPA
0:3
45. kolo, 5. 2. 2023
SPA - PCE
4:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dominik Frodl 65 25 23 2
Obránci G A +/- TM
Tomáš Dvořák 0 1 1 0
Ondřej Vála 0 1 -1 0
Peter Čerešňák 0 0 0 0
Michal Hrádek 0 0 -1 0
Jan Košťálek 0 0 2 0
David Musil 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Robert Kousal 1 0 1 0
Robert Říčka 1 0 0 0
David Cienciala 0 1 1 2
Lukáš Radil 0 1 1 0
Tomáš Zohorna 0 0 1 2
Filip Koffer 0 0 0 0
Ondřej Matýs 0 0 0 0
Adam Musil 0 0 0 0
Matej Paulovič 0 0 -1 0
Tomáš Urban 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube