12.8.2022
Jakub Cimburek

Dynamo porazilo Augsburg a v neděli si zahraje finále Dolomiten Cupu!

Pardubičtí hokejisté vstoupili do zápasové přípravy na novou sezonu vítězně! V semifinále Dolomiten Cupu porazili díky bezchybnému výkonu Romana Willa a gólům Roberta Říčky s Lukášem Radilem Augsburger Panther 2:0. V neděli se Dynamo utká s vítězem duelu Eisbären Berlín/EHC Biel o celkové prvenství.

DC1, pátek 12.8.2022, Neumarkt

Augsburger

Dynamo Pardubice

0:2
0:1 0:0 0:1
Branky a nahrávky: 16:26 Říčka (D. Musil), 44:38 Radil (Zohorna, Hyka). Rozhodčí: Lazzeri, Moschen. Vyloučení: 1:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1200. Střely na branku: . Zblokované střely: . Hity: . Vhazování: . Průběh utkání: 0:2.
Augsburger: Endras – Gregorc, Warsofsky, Lamb, Bergman, Sacher, Langer, Rogl, Haase – Payerl, Soramies, Puempel – Nieleck, LeBlanc, Wännström – Saponari, Stieler, Kuffner – Christian, Morand, Clarke.
Dynamo Pardubice: Will – Čerešňák, Dvořák, Košťálek, D. Musil, Hrádek, Vála, Bučko – Hyka, Zohorna, Radil – Cienciala, Kousal, Říčka – O. Rohlík, Poulíček, Paulovič – Koffer, Štetka, Matýs.

Komentář

Pardubice přijely na Dolomiten Cup do Neumarktu téměř v plné sestavě, kvůli zranění s týmem neodcestovali obránce Jan Kolář a útočník Adam Musil, jehož nahradil osmnáctiletý Pavol Štetka. Debut ve dresu Dynama si připsali Roman Will, Tomáš Dvořák, Peter Čerešňák, David Musil a Tomáš Hyka.

Dynamo na svého soupeře vlétlo hned v úvodu zápasu a v prvních střídáních měli v útočném pásmu nebezpečné střely Říčka, Zohorna nebo Poulíček, Endrase ale nepřekonali.

Ve čtvrté minutě zamířili po šarvátce v přerušené hře na trestnou lavici Dvořák a Pumepel, hra čtyři na čtyři větší šance nepřinesla.

Pardubičtí hokejisté byli v první třetině aktivnější a častěji na kotouči, soupeř však důsledně bránil, dobře napadal a znemožňoval tak přechod do útočného pásma.

Východočeši si i přesto dokázali vytvořit velký tlak před Endrasovou brankou, šance trojice Paulovič, Poulíček, Rohlík ale ještě gólem neskončily. V 17. minutě už se Dynamo radovalo, když po vyhrané buly David Musil přihrál od modré čáry Robertu Říčkovi a nejlepší pardubický střelec loňské sezony prostřelil soupeřova brankáře mezi betony – 0:1.

Vstřelený gól červenobílé nabudil a hned v dalším střídání ujeli Poulíček s Paulovičem dva sami na brankáře, přihrávka před prázdnou bránu ale díky rychlému návratu soupeře nevyšla.

Těsně před přestávkou ještě musel ošemetné situace řešit Roman Will, skóre se ale neměnilo.

Začátek střední části se lépe povedl soupeři. Krátce po jejím začátku zamířil na trestnou lavici Ondřej Rohlík a Dynamo se muselo bránit. Hned v úvodu oslabení ujel z úhlu sám na brankáře Hyka, ale šanci nevyužil. Poté si německý tým vytvořil obrovský tlak. Nejprve měli velké šance Paverl a Sacher, ale jejich střely a následné zakončení Saponariho v přečíslení vychytal Will. Krátce poté předvedl velkou obětavost Hrádek, který proti střele skočil vlastním tělem.

Po polovině zápasu se do tempa znovu dostaly také Pardubice. Vála tvrdě střílel od modré čáry a Říčka se dostal k dorážce, která tentokrát za zády Endrase neskončila. Velkou šanci měl také Radil, který výborně přešel přes obránce, ale jeho bekhendový blafák nevyšel.

Tři minuty před koncem měl soupeř znovu velký tlak v útočném pásmu, ale Will předvedl další skvělé zákroky. Před sirénou zase ostřelovali Endrase pardubičtí hráči, ale ve druhé periodě branka nepadla.

Na začátku třetí třetiny vyslalo Dynamo na branku několik nebezpečných střel. Největší šanci měl Říčka, který dostal přesný pas a byl osamocený před Endrasem, podruhé jej ale nepřekonal.

To se pardubickému týmu povedlo o pár minut později. Ve 45. minutě výborně napadal Hyka, posunul puk za branku Tomáši Zohornovi, který nenápadnou zpětnou přihrávkou našel Lukáše Radila, a ten ve svém prvním zápase po návratu zvýšil přesnou střelou do horního rohu na 2:0.

O chvíli později měl v útočném pásmu velký tlak soupeř, před Willem se vytvořila nepřehledná skrumáž, ale díky dobré práci a obětavosti obránců zůstalo skóre beze změny.

Ve zbytku zápasu si Dynamo kontrolovalo dvoubrankový náskok a nadále se snažilo hrozit i vepředu. Žádná další branka už ale nepadla, Pardubice porazily Augsburger Panther 2:0 a v neděli si s vítězem duelu Eisbären Berlín/EHC Biel zahrají finále Dolomiten Cupu.

Ohlasy po utkání

Richard Král (HC Dynamo Pardubice): „Na to, že to byl první zápas, tak to mělo velice dobrou úroveň, obrovské nasazení, kulisa byla parádní, na první přípravný zápas nezvyklá atmosféra. Myslím si, že jsme podali velice dobrý výkon směrem dozadu. Samozřejmě tam nějaké chyby byly, ale na to, že to byl první zápas, sžíváme se a je tady plno nových kluků, tak to vypadalo dobře. Samozřejmě nějaké šance šly proměnit navíc, ale když to vezmu obráceně, tak od Willa v bráně, obránci i útočníci podali velice dobrý výkon.“