9.9.2020
Redakce

Skvělý Klouček nestačil, Dynamo prohrálo první finálový duel v Třinci 0:3

První finálový duel letošního Generali Česká Cupu se odehrál ve středu ve WERK aréně, kde na Dynamo čekali Oceláři Třinec. Oba týmy předvedly skvělou podívanou, které zejména v první třetině vévodili oba brankáři. Třinec ale ve druhé a třetí třetině zvládl dát tři branky, Pardubice neskórovaly ani jednou, a zápas tak skončil výsledkem 0:3 z pohledu Dynama.

Generali Česká Cup , F1, středa 9.9.2020, Werk arena

Oceláři Třinec

Dynamo Pardubice

3:0
0:0, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 26:20 Zadina (Jašek, Marcinko; 5/4), 49:35 Roman (Stránský, Růžička; 5/4), 51:56 Růžička (Stránský; 5/5). Rozhodčí: Hradil, Veselý - Gebauer, Rožánek. Vyloučení: 2:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 3:0.
Oceláři Třinec: Štěpánek - Doudera, Gernát, Musil, Galvinš, Kundrátek, Jaroměřský - Růžička, Vrána, Stránský - Jašek, Marcinko, Zadina - Kovařčík O., Kovařčík M., Chmielewski - Dravecký, Roman, Hrehorčák.
Dynamo Pardubice: Klouček - Nakládal, Vála, Holland, Mikuš, Kolář, Zakharchuk, Hrádek - Tybor, Kousal, Blümel - Svačina, Poulíček, Mandát - Kusý, Claireaux, Machala - Zeman, Anděl.

Komentář

Do branky Pardubic se postavil Milan Klouček, kterému kryl záda uzdravený Pavel Kantor. Z Ruska krátce po čtvrtfinále přicestoval také Stěpan Zacharčuk. I ten se tedy stihl zapojit do prvního finále. Bohužel pro Dynamo do zápasu nenastoupil Michal Vondrka. Vedle Denise Kusého a Valentina Claireauxe se tak posunul Ondřej Machala a čtvrtou řadu doplnili trenéři o Michala Hrádka. V třineckém dresu se naopak poprvé ve Werk aréně představil pardubický odchovanec Filip Zadina.

Pardubická první řada byla na začátku utkání velmi aktivní. Matěj Blümel se dostal ke dvěma střeleckým pokusům. V polovině úvodní části se krásným zásahem blýskl Milan Klouček, který vleže dokázal zneškodnit dorážku Filipa Zadiny, který zvedal ruce nad hlavu předčasně.

Milan Klouček měl plné ruce práce a ke konci první periody za ním dokonce zvonilo břevno. V oslabení ujel Jan Mandát, byl faulován a dostal tak druhou šanci v podobě trestného střílení. Jeho střelu mezi betony Štěpánek pokryl. Do kabin se tak odcházelo za stavu 0:0.

Do druhé třetiny vstoupili lépe domácí a zamkli Dynamo v jeho obranném pásmu. Při vyloučení Patrika Poulíčka se k odraženému puku dostal Filip Zadina, který překonal bezmocného Kloučka. Před koncem druhé třetiny trefil Ondřej Vála tyč. Třinec byl většinu druhé části aktivnější, ale žádnou branku už nevsítil.

V obrovské příležitosti se v úvodu třetí třetiny objevil Tomáš Zeman, který svou dorážku nasměroval pouze do tyče. Krátce poté se před Kloučkem objevil Miloš Roman, ale ztroskotal na výborném Kloučkovi. V čase 49:35 využil další třineckou přesilovku právě Roman, kterého před brankovištěm našel Stránský.

Dvě minuty poté se na brankovišti prosadil Martin Růžička, a Třinec tak vedl už 3:0. A protože Dynamo nedokázalo z tlaku v závěru vytěžit vstřelenou branku, stav utkání se už nezměnil. Pardubice tak půjdou do odvety s třígólovým mankem, které se svěřenci Milana Razýma budou snažit vymazat. Domácí utkání startuje v sobotu v 15:30.

Ohlasy po utkání

Václav Varaďa (trenér Oceláři Třinec): „Dneska jsme hráli velmi dobře. Opět jsme si vytvářeli hodně šancí, které zůstaly nevyslyšeny. Ve druhé třetině mohlo být po tyči srovnáno. Ve třetí třetině měly Pardubice úplně prázdnou bránu, ale trefily tyč. Z našeho pohledu to bylo takticky velmi dobře zvládnuté. Myslím si, že i Pardubice hrály výtečný hokej, držel je brankář a na začátek záři to byl skvělý zápas od obou dvou týmů.“

Milan Razým (trenér Dynamo Pardubice): „Domácí byli jasně lepší. Ukázali, v čem je jejich síla. Měli lepší pohyb a od něj se odvíjela herní i střelecká převaha. Nicméně po dvou třetinách to bylo 1:0, to byl pro nás stále přijatelný výsledek. Paradoxně jsme měli největší šance v oslabení, kde jsme byli blízko gólu. Do třetí třetiny jsme si řekli, že se musíme zlepšit v organizaci hry, protože budou samozřejmě zápasy, kdy bude soupeř lepší, zvlášť Třinec, který patří k nejlepším týmům v extralize. Do hry se nám potom dostala trochu i únava z dlouhé přípravy a rozpadl se nám systém hry, začali jsme dělat nesmyslné věci v obranném pásmu a Třinec to potrestal dalšími dvěma góly. Musím říct, že domácí byli jasně lepší a zaslouženě vyhráli.“