24.8.2020
Redakce

Dynamo v úvodním čtvrtfinále padlo na ledě Zlína 2:4

Pardubickému Dynamu se první duel čtvrtfinále Generali Česká Cupu nepovedl. Svěřenci Milana Razýma zásluhou Poulíčka reagovali na úvodní trefu Beranů, nicméně ve druhé třetině dvakrát inkasovali a ani branka Svačiny v polovině třetího dějství na výsledku nic nezměnila. Zlínu se zakrátko povedlo vstřelit čtvrtý gól, který udal ráz utkání. Pardubice podlehly na Zimním stadionu Luďka Čajky domácím 2:4.

Generali Česká Cup , ČF1, pondělí 24.8.2020

Berani Zlín

Dynamo Pardubice

4:2
1:1, 2:0, 1:1
Branky a nahrávky: 9:19 Šlahař (Köhler; 5/5), 26:01 Okál (Šlahař; 4/4), 34:13 Okál (Šlahař, Nosek; 5/4), 49:26 Köhler (Václavek, Suhrada; 5/5) – 17:08 Poulíček (Mandát, Svačina; 5/5), 48:12 Svačina (Mandát, Hrádek; 5/5) Rozhodčí: Šír, Mrkva – Lederer, Hlavatý. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2
Berani Zlín: Huf – Řezníček, Ferenc, Hamrlík, Gazda, Suhrada, Nosek, Dluhoš – Herman, Fořt, Ondráček – Okál, Karafiát, Šlahař – Köhler, Fryšara, Václavek – Sebera, Sedláček.
Dynamo Pardubice: Klouček – Kolář, Nakládal, Mikuš, Hrádek, Vála, Holland, Bučko – Blümel, Kousal, Anděl – Mandát, Poulíček, Svačina – Vondrka, Claireaux, Kusý – Machala, Zeman, Rohlík.

Komentář

Dynamo vstoupilo do úvodního zápasu čtvrtfinále Generali Česká Cupu aktivně, nicméně kromě dvou zakázaných uvolnění zkraje duelu toho dlouho moc nepředvedlo. První větší šanci zapsal v sedmé minutě Mandát, unikajícího útočníka Dynama však vychytal domácí Huf.

O chvilku později se skóre měnilo, v 10. minutě Köhler přihrával z pravého křídla pod sebe, kde byl Jakub Šlahař, který procedil puk na přední tyčku - 1:0. Aktivní Köhler mohl pět minut před sirénou poslat Zlín do vedení o dva góly, v dobré příležitosti ale ztroskotal na Kloučkovi.

V 16. minutě měl vyrovnání na hokejce Anděl, bohužel pro Východočechy z dobré pozice trefil pouze brankáře Beranů. V závěru úvodní části se Dynamu přesto povedlo vyrovnat. V 18. minutě střílel z levého kruhu Svačina, jeho pokus Huf vyrazil před sebe přímo na brusle Patrika Poulíčka, od nichž se puk odrazil za jeho záda - 1:1. O minutu později ve velké šanci nevyzrál na Kloučka Sebera, na druhé straně neproměnil další únik Mandát. Do kabin se tak šlo za remízového stavu.

Prostřední část začala další příležitostí, kterou měl Mandát. Pardubický útočník mohl svůj celek poslat do vedení, jenže bohužel pro hosty v prostoru před brankou nechal zaskvět Hufa. Na konci 26. minuty rozhodčí poslal na trestnou Kousala a Ference. Hru ve čtyřech zvládli lépe domácí, kteří se již po šesti sekundách od vhazování prosadili. Šlahař na levém kruhu naservíroval ideálně před branku, kde stál Zdeněk Okál, jemuž stačilo jen namířit puk za bezmocného Kloučka - 2:1. Následně šly Pardubice do tří, to po faulu Hollanda.

Zlín měl v dlouhé přesilovce několik šancí, jenže Dynamo držel dobře chytající Klouček. Ve 35. minutě ale kapituloval. V další početní výhodě se opět prosadil Zdeněk Okál, kterému znovu krásným pasem gól připravil Šlahař - 3:1. Hra se v závěru periody přelévala ze strany na stranu, k žádné větší šanci to ale nevedlo. Do šaten tak odjížděli spokojenější domácí, kteří si dokázali vytvořit náskok o dva góly.

Pardubicím na začátku třetí třetiny mohla pomoci přesilová hra. Domácí obrana v oslabení excelovala, když toho Dynamu příliš nepovolila. Ševci se soustředili čím dál více na bránění, což jim samozřejmě stačilo. Východočeši bojovali, ale dlouho se k pořádné šanci dostat nemohli. Naopak se museli bránit před útočnými brejky soupeře, jeden takový ve 48. minutě zakončoval Okál a nebýt hbité lapačky Kloučka, slavil by hattrick. Kýžená branka znamenající rozdíl pouze jedné branky přišla vzápětí. Od modré střílel Hrádek, puk se od Mandáta odrazil mezi kruhy, kam si nabruslil Vladimír Svačina, kterému se povedlo Hufa propálit - 3:2.

Radost ze snížení ovšem trvala pouze minutu. Zlínským se povedl protiútok, při kterém před branku přihrával Václavek a zkušený Bedřich Köhler šancí nepohrdl - 4:2. Deset vteřin po polovině třetího dějství šel pykat na dvě minuty Okál. Hosté svého soupeře zamkli v obranném pásmu, ale bez gólového efektu. Dynamo nadále pokračovalo ve snaze alespoň snížit skóre, bezchybně chytající Huf to ale nepovolil. V závěru definitivní naděje pohasly vyloučením Anděla. Ve čtyřech mužích nemělo Dynamo dostatek sil na to, aby s výsledkem něco udělalo.

Pardubice prohrály na Zimním stadionu Luďka Čajky 2:4. O konečném postupujícím ovšem rozhodne domácí duel, který se hraje ve čtvrtek 27. srpna od 17 hodin v enteria areně.

Ohlasy po utkání

Robert Svoboda (PSG Berani Zlín): „Hodnotí se mi utkání dobře, protože jsme ho zvládli herně i výsledkově, přestože jsme museli sestavu poskládat tak, jak to vyšlo. Nemáme moc možností. Myslím, že to byl pohledný hokej z obou stran a my jsme rádi, že máme nějakou šanci do odvety."

Michal Mikeska (HC Dynamo Pardubice): „Jsme spokojení s první třetinou, ve které jsme měli tři čtyři gólové šance, bohužel jsme je nevyužili. Druhou část jsme trochu prospali, nechali jsme domácí tým odskočit do slibného vedení. V závěrečné dvacetiminutovce jsme byli znovu aktivní, stříleli jsme, měli jsme tlak. Domácí to zkušeně odbránili. Nedařilo se nám v přesilových hrách, takže jsme celkově mírně zklamáni."