20.9.2020
Redakce

První domácí zápas skončil vítězně, v prodloužení rozhodl Kaut

První domácí zápas nové extraligové sezony pardubické Dynamo proti Plzni zvládlo! Velice vyrovnané utkání došlo nakonec až do prodloužení, ve kterém se přesnou střelou pod břevno prosadil Martin Kaut a zajistil Pardubicím první výhru. Za Dynamo se také prosadili Lukáš Anděl a Radoslav Tybor, kteří dopomohli získat Pardubicím první dva body nového extraligového ročníku.

Tipsport extraliga, 2. kolo, neděle 20.9.2020

Dynamo Pardubice

Plzeň

3:2p
1:0, 0:2, 1:0 - 1:0
Branky a nahrávky: 2:38 Anděl (Nakládal; 5/5), 41:48 Tybor (Blümel; 4/5), 60:56 Kaut (Tybor; 3/3) - 21:29 Straka; 4/5, 29:50 Jiříček (Kodýtek, Eberle; 5/5). Rozhodčí: Hejduk, Úlehla – Komárek, Lučan. Vyloučení: 4:7. Bez využití: . V oslabení: 1:1. Diváci: 5118. Střely na branku: 37:24 (9:8, 15:10, 11:4 - 1:0). Zblokované střely: 20:12. Hity: 9:7. Vhazování: 39:26. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 3:2.
Dynamo Pardubice: Kantor – Vála, Nakládal, Mikuš, Hrádek, Kolář, Holland, Bučko – Blümel, Kousal, Tybor – Mandát, Poulíček, Svačina – Kaut, Claireaux, Kusý – Machala, Anděl, Zeman.
Plzeň: Frodl – Budík, Čerešňák, Lang, Stříteský, Vráblík, Jiříček, Kaňák – Kantner, Mertl, Gulaš – Malát, Musil, Rob – Pour, Kracík, Suchý – Straka, Kodýtek, Eberle.

Komentář

Domácí celek začal v úvodu utkání velmi aktivně a dostával svého soupeře z Plzně pod tlak. Ve třetí minutě se dostal odražený puk k Lukáši Andělovi, který umístil puk nechytatelně k tyči – 1:0. V další části první periody se hra postupně vyrovnávala a hrozila i Plzeň, Pavel Kantor musel vyrážet nebezpečný pokus, který mířil do horní části branky.

Po dobré kombinaci v útočném pásmu Plzně se uvolnil a vystřelil Jan Mandát, jeho střelu ale Frodl s problémy vyrazil. V následující přesilové hře tvrdě do protipohybu vypálil kapitán Nakládal, gólman Plzně byl připraven a puk zneškodnil. Ve 12. minutě zahrozilo Dynamo hned dvakrát ve vlastním oslabení! Chyby svých spoluhráčů musel uhasit Dominik Frodl.

Radoslav Tybor si necelé tři minuty před koncem třetiny šikovně najel do útočného pásma, ale v tísni nezvládl trefit puk. Po dobré sehrávce Claireauxe se ještě dostal z mezikruží ke střele Kusý. Ač byla mířena přesně k tyčce, Frodl stačil vytasit beton a zabránit druhému gólu v brance Plzně.

Na začátku druhé třetiny hráli domácí přesilovou hru a po Nakládalově střele se nikomu nepodařilo dorazit skákající puk do odkryté brány. O malou chvíli později bylo srovnáno. Ve vlastním oslabení získal Petr Straka puk a tvrdě ho poslal nad lapačku Pavla Kantora – 1:1. Po srovnání skóre následovala pasáž, ve které oba týmy byly nepřesné v mezihře a tím ubylo i zajímavých šancí. Radoslav Tybor se dostal do další šance, když hezky vystřelil. Trefil však jen rameno pozorného brankáře soupeře.

Plzeň otočila skóre ve 30. minutě, když se z otočky prosadil mladý David Jiříček – 1:2. Za okamžik mohlo být vyrovnáno, Kusému ale v klíčovém momentu puk z hole uklouzl a žádné zakončení se nekonalo. Ve 35. minutě se po povedeném individuálním průniku dostal před Frodla Tybor, jenž přes lehké zahákování nezakončil přesně.

V dalším pardubickém tlaku vypadla Poulíčkova střela Frodlovi z lapačky, ale k dorážce se žádný jeho spoluhráč nestačil propracovat. Poté nebyl úspěšný po dobré střele ani Jan Mandát. V posledních vteřinách ještě Dynamo zmáčklo soupeře v obranném pásmu, vyrovnávací gól nepadl a do kabin se odcházelo za stavu 1:2.

Po faulu Roberta Kousala se z předbrankového prostoru dostali Plzeňští ke střele, kterou nakonec musel posoudit videorozhodčí. Po jeho doporučení nemohla být branka uznána. To jsou věci! Ve vlastním oslabení padl v utkání druhý gól. Tentokrát se trefil Radoslav Tybor, jenž dorazil puk po Blümelově střele do odkryté brány – 2:2.

Ve 38. minutě musel Kantor zasáhnout proti nebezpečné střele od mantinelu. Po vyloučení Jiříčka a Gulaše následovala krátká přesilová hra pěti proti třem, ve které se ke dvěma tvrdým střelám dostal Jakub Nakládal, Frodl třetí branku neinkasoval. Mandátova střela se po odrazu od mantinelu vrátila před Frodla, jenž si kotouč téměř srazil bruslí do vlastní brány.

Dvě minuty před koncem základní hrací doby se k nenápadné střele dostal Martin Kaut, který jen orazítkoval levou tyč za gólmanem Frodlem. Více gólů nepadlo a po nerozhodném stavu po třetí třetině se šlo do prodloužení. V prodloužení nakonec rozhodl po necelé minutě Martin Kaut – 3:2.

Další utkání sehrají Pardubice v pátek na ledě Olomouce.

Ohlasy po utkání

Milan Razým (trenér Dynamo Pardubice): „Měli jsme lepší první třetinu, kdy jsme si vypracovali řadu dobrých příležitostí, ale vstřelili jsme jen jeden gól. Hostům se podařilo zvrátit výsledek ve druhé třetině a tím, že jsme ve třetí třetině vyrovnali, tak jsme si výhru zasloužili, na bránu jsme útočili, nicméně nám stále nejdou přesilové hry. Říká se, že kdo nevyužije přesilovku 5 na 3, tak nemůže vyhrát, ale my jsme bojovností vyrovnali. Gól v prodloužení byl už jen třešinka na dortu.“

Ladislav Čihák (trenér Škoda Plzeň): „Myslím, že se hrál zápas nahoru dolů. Věděli jsme, že Pardubice prohrály a budou to chtít napravit doma. Byly opravdu hodně nepříjemné. Bylo to rozdělené – naše dnešní hra bez puku byla relativně slušná, tam klukům nebudu nic vyčítat, snažili se dohrávat. Horší byla hra s pukem – neměli jsme moc šancí, v předfinální fázi jsme selhávali a bohužel to dneska stačilo jen na dva góly. Samozřejmě nebudu komentovat první gól, jestli byl z ofsajdu nebo ne, ale na to se ještě podívám. V přesilovce jsme inkasovali na 2:2 a poté rozhodla individuální akce pardubického hráče o tom, že berou dva body.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

2. kolo, 20. 9. 2020
PCE - PLZ
3:2p
15. kolo, 9. 11. 2020
PLZ - PCE
5:2
28. kolo, 22. 12. 2020
PCE - PLZ
4:1
41. kolo, 31. 1. 2021
PLZ - PCE
3:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Pavel Kantor 61 24 22 2
Obránci G A +/- TM
Jakub Nakládal 0 2 1 0
Ondřej Vála 0 0 2 0
Rhett Holland 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 0
Juraj Mikuš 0 0 0 0
Michal Hrádek 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Radoslav Tybor 1 2 2 0
Lukáš Anděl 1 0 1 0
Martin Kaut 1 0 1 0
Matěj Blümel 0 1 2 0
Tomáš Zeman 0 0 1 0
Jan Mandát 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 -1 32
Valentin Claireaux 0 0 -1 2
Ondřej Machala 0 0 -1 0
Patrik Poulíček 0 0 -1 0
Vladimír Svačina 0 0 -1 0
Denis Kusý 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube