1.3.2020
Redakce

Dynamo se přiblížilo k záchraně, vyhrálo v Třinci!

Třinec – Hokejisté pardubického Dynama slaví skalp dalšího favorita! Na hřišti v Třinci vykročili za důležitou výhrou především ve druhé třetině dvěma vstřelenými brankami, Oceláři se drželi na dostřel, v závěrečném tlaku ale pozorná obrana Pardubic vyrovnání nepovolila! Dynamo zvítězilo 3:2 a dvě kola před koncem má stále na poslední Kladno náskok tří bodů.

Tipsport extraliga, 50. kolo, neděle 1.3.2020, Werk arena

Oceláři Třinec

Dynamo Pardubice

2:3
0:0, 1:2, 1:1
Branky a nahrávky: 39:43 Stránský (Vrána, Růžička; 5/4), 52:38 Růžička (Vrána, Chmielewski; 5/5) – 23:40 Poulíček (Zacharčuk, Mikuš; 5/4), 32:41 Tybor (Kousal; 5/5), 45:01 Vondrka (Kousal, Tybor; 5/5). Rozhodčí: Jeřábek, Obadal – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 2:4 + Zacharčuk (PCE) 10 min OT zásah do oblasti hlavy a krku. Využití: 1:1. Diváci: 5065. Střely na branku: 27:20 (9:5, 11:10, 7:5) Zblokované střely: 16:7. Hity: 10:3. Vhazování: 28:30. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3. Hráči utkání: Matěj Stránský - Radoslav Tybor.
Oceláři Třinec: Kváča – Doudera, Gernát, Musil, Adámek, Kundrátek, Roth, Matyáš – Stránský, Vrána, Růžička – Hrňa, Marcinko, Chmielewski – Hrehorčák, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Adamský, Novotný, Dravecký.
Dynamo Pardubice: Kantor – Mikuš, Zdráhal, Zacharčuk, Kolář, Voráček, Holland – Vondrka, Kousal, Tybor – Mandát, Poulíček, Svačina – Kusý, Harju, Látal – Machala, Rolinek, Paulovič.

Komentář

Z opatrného začátku vybočila zejména střela Martina Růžičky, jehož pohotově vyrážečkou vychytal Pavel Kantor. Krátce poté hledal Adamský Kundrátka, ale jeho střílená přihrávka prošla jen těsně okolo brankoviště. Třinečtí drželi otěže první třetiny pevně ve svých rukavicích, zejména nebezpečný byl Martin Růžička. První nebezpečnější akci Pardubic měla na svědomí čtvrtá řada. Matěj Paulovič však Kváču neprostřelil. Od pravého mantinelu pálil Stěpan Zacharčuk. Po vyloučení Ondřeje Machaly střílel nebezpečně Petr Vrána. Lapačkou však zasáhl znovu Pavel Kantor. Na konci třetiny ujel obraně Jan Mandát, ale Kváča, pravděpodobně už po vypršení času první třetiny, stihl sklapnout betony k sobě a střelu zneškodnil. Střely po první třetině 5:9 pro Třinec.

V první minutě druhé třetiny obkroužil Patrik Poulíček branku, ale kotouč do ní přes beton Kváči neprotlačil. První přesilovka Pardubic přišla až v druhé třetině na začátku čtvrté minuty. Pardubice ji však dokázaly bleskurychle využít. Zacharčuk střílenou přihrávkou po zemi našel hůl Patrika Poulíčka, který usměrnil puk nad rameno Kváči. Po vyloučení Roberta Kousala pálil nebezpečně Milan Doudera. Pavel Kantor však puk chytil a nevyrazil. Obrovskou bojovnost ukázal Tomáš Rolinek, který zastavil střelu Martina Růžičky. Tomáš Marcinko pak po odpískání necitlivě najel do Pavla Kantora a byl vyloučen.

Ve hře 4 na 4 byl velmi aktivní Patrik Poulíček. Po vypršení trestů ujel obraně Pardubic Martin Gernát, kterého opět zastavil Pavel Kantor. V 33. minutě se do brejku dostal Radoslav Tybor a znovu rozradostnil početnou enklávu pardubických fanoušků, kteří dorazili do třinecké Werk arény. První lajna Pardubic často točila třinecké v jejich pásmu, až se chvilkami ozýval pískot třineckých diváků. Osmnáct vteřin před koncem druhé periody snížil v přesilovce Matěj Stránský. Do kabin se šlo za stavu 2:1 pro Pardubice.

Třinecké bratrské duo Kovařčíků vlétlo do třetí třetiny a udělalo průvan v pardubické obraně, který musel zlikvidovat Pavel Kantor. Třinec byl lepší, jenže Pardubice využily hned svou první šanci ve třetí třetině. Michal Vondrka si najel na přihrávku od Radoslava Tybora, ujel Marcinkovi a v podobné situaci jako doma proti Plzni se opět nemýlil. Pardubice vedly 3:1 a Oceláři marně dotahovali. Dobrou rychlost předvedl Martin Látal, jenž však po Kusého přihrávce pálil mimo tři tyče. Bekhend Ondřeje Kovařčíka skončil také mimo branku. Jenomže pár vteřin poté Martin Růžička pokusem po ledě trefil beton Pavla Kantora, který se však už nacházel za brankovou čarou. Po konzultaci s videorozhodčím byla branka uznána.

Stav 3:2 a nervózních sedm a půl minuty do konce třetí třetiny. Paradoxně více nervózní vypadal Třinec, který kupil zakázaná uvolnění. Pardubice výborně zavřely střední pásmo a držely třinecké hráče daleko od své branky. Vážnějším pokusem byla až minutu a půl před koncem rána od modré čáry, kterou Pavel Kantor lapil. Třinec si vzal oddechový čas a odvolal brankáře. Po buly se ke střele dostal opět Růžička, Kantor však byl opět bezchybný. Od modré čáry Vladimír Roth ještě nastřelil břevno, ale poté Pardubice po dalším buly dokázaly vyhodit a mohly se radovat z důležité tříbodové výhry!

Ohlasy po utkání

Michal Mikeska (HC Dynamo Pardubice): „Věděli jsme, že první třetina bude ze strany domácích hodně agresivní. Hodně bruslili, dostávali nás pod tlak. Zvládli jsme ji ale bezbrankově a potom jsme se ujali vedení, dokonce dvougólového. Podali jsme skvělý výkon a podařilo se nám využít své šance, to rozhodlo. Máme zasloužené tři body. Jsme šťastní.“

Marek Zadina (HC Oceláři Třinec): „Pardubice vytěžily z minima úplně maximum. V celém zápase měly tři šance a daly tři góly.“

Zápasy v sezóně

11. kolo, 18. 10. 2019
PCE - TRI
5:2
24. kolo, 1. 12. 2019
TRI - PCE
7:0
37. kolo, 17. 1. 2020
PCE - TRI
2:3
50. kolo, 1. 3. 2020
TRI - PCE
2:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Pavel Kantor 60 27 25 2
Obránci G A +/- TM
Stepan Zakharchuk 0 1 1 12
Juraj Mikuš 0 1 1 0
Rhett Holland 0 0 1 0
Daniel Blažej 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Jan Zdráhal 0 0 0 0
Tomáš Voráček 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Radoslav Tybor 1 1 1 0
Michal Vondrka 1 0 1 0
Patrik Poulíček 1 0 0 0
Robert Kousal 0 2 1 2
Denis Kusý 0 0 0 2
Ondřej Machala 0 0 0 2
Johan Harju 0 0 0 0
Martin Látal 0 0 0 0
Jan Mandát 0 0 0 0
Matej Paulovič 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Vladimír Svačina 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube