1.8.2007
Miroslav Klimeš, Jan Hrabal

Vítězná příprava. Moeller vyhrál v Prostějově, zítra proti Přerovu

AKTUALIZOVÁNO O FOTOGRAFIE! Povedlo se. Hokejisté HC Moeller Pardubice uspěli v prvním přípravném utkání na novou sezonu 2007/2008, když zvítězili v prvoligovém Prostějově 4:2. Východočechy, kteří přesně podle plánu nastoupili hlavně s hráči bojující o místo v sestavě, poslal do vedení obránce David Havíř, ale domácí Jestřábi bleskurychle dokázali odpovědět. V závěru úvodního dějství vrátil Moelleru vedení bek Tomáš Linhart, aby obránce Jan Kolář a útočník Michal Klejna ve druhé třetině navýšili pardubický náskok. V posledním dějství se sice prosadil pouze domácí útočník Josef Fojtík, ale extraligový vicemistr dovedl přípravný zápas do vítězného konce.

turnaj, středa 1.8.2007, Zimní stadion Prostějov

Prostějov

Dynamo Pardubice

2:4
1:2, 0:2, 1:0
Branky a nahrávky: 10:41 Piecha (Hulva), 55:06 Fojtík (Procházka) – 10:12 Havíř (Bláha, Semorád), 19:24 Linhart (Sýkora), 23:53 Kolář II, 32:26 Klejna (Šeda). Rozhodčí: Přikryl – Chytil, Kašík. Vyloučení: 6:8, navíc Kořínek (Prostějov) 10 minut osobní trest. Využití: 0:2. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4, 2:4.
Prostějov: Štůrala (30. Daneček) – Procházka, Suchý, Podešva, Kumstát, Bartoň, Hegegy, Kořínek, Karlíček – Vymazal, Piecha, Fojtík – Tománek, Grechovodov, Hulva – Vrba, Hampl, J. Daneček – Škumát, Korotvička, Korčák. Trenéři: Martin Stloukal a Jiří Vítek.
Dynamo Pardubice: Hylák – Píša, Linhart, Posmyk, M. Šeda, Kolář II, Koma, Snopek, Havíř – Sýkora, Rolinek, Hlinka – Havel, Koukal, Cetkovský – Klejna, Rákos, Zohorna – Semorád, Bláha, Haluza. Trenéři: Miloš Říha a Pavel Rohlík.

Komentář

V prvních minutách byla na obou týmech znát nesehranost a nervozita, na straně domácích Hanáků se k tomu přidal také zbytečně velký respekt ze silného soupeře. Prvním, kdo zahrozil, byl ve 4. minutě pardubický Tomáš Bláha, jenž obdržel výstavní přihrávku od Petra Sýkory. Ochránce domácí svatyně Tomáš Štůrala však stál na správném místě. Útočník Bláha sice gól nevsítil, svým pokusem však alespoň nastartoval tříminutovou smršť střel, která zasypala domácího brankáře.

Nejblíže k úspěchu byla asi formace Petr Sýkora – Tomáš Rolinek – Miroslav Hlinka. Prostějovští se poprvé protlačili do útoku až v osmé minutě Josefem Fojtíkem, který se šikovně protáhl obranou Moelleru, ale puk za brankovou čáru dotlačit nedokázal. V 9. minutě ukázal své zkušenosti domácí zadák Pavel Kumstát, když na poslední chvíli vypíchl puk Danielu Rákosovi.

V 11. minutě se diváci dočkali první branky, spokojení však mohli být jak ti domácí, tak i fans hostů. Skóre zápasu totiž v otevřel pardubický David Havíř – 0:1. O třicet sekund později srovnával po krásné individuální akci Jestřáb Martin Piecha – 1:1.

Po vstřelených brankách se hra alespoň na chvíli trochu vyrovnala a šance byly vidět na obou stranách ve stejném poměru. Vše ale skončilo vyloučením prostějovského Kořínka necelé dvě minuty před koncem první části, v přesilové hře Pardubic se gólman Štůrala pěkně zapotil. Čelit musel hlavně dělovkám Petra Sýkory, jedna taková se v čase 19:24 odrazila od jeho hrudi přímo na hůl Tomáše Linharta, který poloprázdnou branku neminul a upravil skóre po první třetině na 1:2.

Do druhé třetiny vlétli Jestřábi s pořádnou vervou a snažili se svého soupeře zaskočit. Martin Piecha měl na své hokejce dokonce vyrovnání, když ve 21. minutě mohl zcela osamocen zasunout puk do odkryté klece Alexandra Hyláka v brance HC Moeller Pardubice, ale cíl jeho střela nenašla.

Pardubický zadák Jan Kolář ve 24. minutě však mířil naopak velmi přesně a střelou do levého horního rohu hanácké branky potvrdil pravidlo nedáš – dostaneš. Zvýšil náskok Pardubic na 1:3 z pohledu domácích.

Čtvrtá branka Moelleru padla ve 33. minutě, kdy Michal Klejna pohotově dorazil pokus Michala Šedy a s myšlenkami na úspěch se tedy museli Jestřábi pomalu loučit. Tuto branku už však inkasoval Lukáš Daneček, jenž vystřídal Tomáše Štůralu. Ve zbylých minutách druhé třetiny jakoby dosedla na prostějovské hráče únava, jedinou jejich vážnější šancí byla střela Tománka tahem, ale Hylák si s ní poradil. Pardubice se do ničeho velkého také nepustili, proto po 40 minutách svítil na tabuli stav 1:4.

Na začátku závěrečného dějství se mezi oběma týmy trochu přiostřilo, a to způsobilo menší roztržku za brankou, ale vášně po chvíli opadly a mohlo se pokračovat ve hře. Oba týmy ovšem už nepředváděli tak pohlednou hru jako v předchozích částech. Šance na obou stranách ale nechyběly, v pardubickém dresu byl hodně vidět Jiří Cetkovský, jeho pokusy Lukáš Daneček v pohodě kryl. Naopak AlexandrHylákovi na protějším konci hřiště bylo hodně úzko při manévrech Martina Piechy v 55. minutě, proti prostějovskému forvardovi musel zasahovat vleže. O minutu později se povedlo Hanákům snížit, Josef Fojtík zajel s pukem až před brankoviště a odtud se puk po sérii odrazů dostal za červenou čáru – 2:4.

V závěrečných minutách došlo ještě k sérii vyloučení, ale i přesto žádný tým už neskóroval. HC Moeller Pardubice, za který v Prostějově nastoupili vesměs hokejisté bojující o místo v extraligovém týmu, uspěl. Vyhrál 4:2.

Ohlasy po utkání

Martin Stloukal (HK Jestřábi Prostějov): „Z utkání mám velice pozitivní pocit. Pokud budou hráči takhle pracovat dál, tak se letošní sezony vůbec nebojím. Vůbec jsem nepočítal s tím, že bychom vydrželi s Pardubicemi bruslit až do poloviny utkání, jelikož jsme třetí den na ledě a objemy tréninků jsou doslova brutální. Z tohoto pohledu bych dnešní výsledek nazval naším morálním vítězstvím.“

Miloš Říha (HC Moeller Pardubice): „Utkání pro nás bylo klasickou přípravou a dali jsme s výjimkou první třetiny příležitost jak juniorům, tak mladým hráčům, kteří bojují o místo v sestavě. Vzhledem k tomu, že to byl náš první zápas v sezoně, tak si myslím, že náš výkon vůbec nebyl špatný.“

Fotogalerie z utkání

Autorem je Vladimír Škorpík, fotografie jsou chráněny autorským zákonem! Kliknutím na náhled se vám zobrazí fotografie v plné kvalitě.

Fotogalerie