9.12.2007
Michal Vilím, Jan Hrabal

Pardubice bojovaly neúspěšně, Slavia trestala chyby Moelleru

Velmi zajímavé utkání v dnešní podvečer zhlédlo více než 10 000 diváků v pardubické ČEZ Areně. V předehrávce 46. kola O2 extraligy prohráli hokejisté HC Moeller Pardubice pražské Slavii 1:4. Ta se ujala vedení při vlastním oslabení. Dlouho se Moeller nemohl prosadit, až v 50. minutě se ujala parádní střela Tomáše Rolinka v přesilovce pět na tři. Jenže Pražané dokázali potrestat domácí za chybu v obraně a v době, kdy Moeller hrál vabank, ještě dvakrát udeřili. Trenérská dvojice Jiří Šejba – Ladislav Lubina tak prvně v domácím prostředí prohrála.

O2 extraliga, 46. kolo, neděle 9.12.2007, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Slavia Praha

1:4
0:1, 0:0, 1:3
Branky a nahrávky: 49:45 Rolinek (Snopek) – 5:52 Rataj (Sup), 51:45 Vondrka (Hruška), 54:02 Bednář (Klepiš), 58:40 Bednář (Klepiš). Rozhodčí: Šindler – Pešek, Svoboda. Vyloučení: 8:9. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 10 076. Střely na branku: 39:37. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Havíř, Píša, Nikolov, Posmyk, Linhart, Kolář II – Sýkora, Rolinek, Pivko – Tvrdík, Pucher, Somík – Ondřej, Hlinka, Koukal – Cetkovský, Zohorna, Starý. Trenéři: Jiří Šejba a Ladislav Lubina.
Slavia Praha: Svoboda – Kadlec, Vašíček, Hlavačka, Kolařík, Sloboda, Žižka, Němeček, Drtina – Hruška, Beránek, Tomica – Micka, Rataj, Sup – Bednář, Červenka, Klepiš – Doležal, Růžička ml., Vondrka. Trenéři: Vladimír Růžička st. a Jiří Kalous.

Komentář

On line přenos Statistiky zápasu Zápis o utkání Referát ČTK

Slavia udeřila v oslabení

Všemi fanoušky velmi očekávaný souboj Pardubic s aktuálním lídrem extraligové tabulky odstartoval zvýšenou aktivitou domácích, kteří si přáli na třetí pokus Pražany v probíhající sezoně porazit a potvrdit tak vzestup v tabulce. Umocněním této aktivity byly dvě vyloučení, které daly domácím šanci udeřit.

Nejdříve byl vykázán za zdržování hry Beránek a vynikající příležitost připravil Somík pro Puchera, ale centr z pozice před brankovištěm netrefil. Po skončení této přesilovky byli znovu potrestáni slávisté, jmenovitě šlo o Vondrku. Ale domácí si počínali velmi ledabyle. Nejdříve motal hráčům Moelleru hlavy i brusle mladý navrátilec ze zámoří Klepiš a hned na to, k údivu fanoušků, obral o kotouč Rataj Puchera, přiťuknul jej najíždějícímu Supovi a jeho střelu sám Rataj doklepl za Lašáka. To vše v oslabeni – 0:1.

Pardubice chtěly rychle odpovědět. Zohorna se obtočil kolem slávistické klece jako auto na kruhovém objezdu, ale Adama Svobodu švihem nepřelstil. V deváté minutě si zahrál Moeller první oslabení, kdy byl rozhodčím Šindlerem vyloučen Havíř. Slavii se podařilo rozpoutat před Lašákem hotové peklo! Jejich přesilovkové eskadry včele s Beránkem a s Bednářem mnohokrát prověřili soustředění gólmana domácích. Východočeši však s vypětím všech sil odolali.

Ve 13. minutě byl poslán na trestnou lavici Sup a po pěkném ťukesu třetí pardubické formace se ke střele švihem dostal Koukal, ale terč za Svobodou netrefil. V těchto minutách o sobě ještě dvakrát dala hlasitě vědět sehraná dvojka Pražanů Rataj – Sup. Po „běžném“ ostřelování Lašáka ujeli do přečíslení dva na jednoho. To provedli téměř zdařile, ovšem naštěstí pro domácí, zablokoval hůl Ratajovi vracející se Rolinek.

Dvě minuty před koncem třetiny se prodral kolem mantinelu do pásma Pucher, touš převzal Píša a vyslal důraznou zdravici Svobodovi. Tvrdík ale nadvakrát vyrovnání dorážkou pro svůj tým odmítl.

Moeller mnoho možnosti k vyrovnání neměl

Obrovským potleskem byl před prostřední třetinou oceněn bývalý úspěšný brankář Tesly Vladimír Nadrchal. Hned poté mohli slávisté dohrát Snopkovo vyloučení z konce první třetiny, avšak svůj systémový vzorec rozestavěli jen na pár okamžiků, až jim kombinaci překazil Lašák a poslal puk až na útočnou modrou čáru číhajícímu Tvrdíkovi. Ten však zápěstím trefil pouze tvrzené sklo za domácí svatyní.

Ve 27. minutě se po úspěšném vhazování kapitána Beránka odhodlal ke dvěma příklepům od modré čáry Kadlec, z čehož se jeho druhý pokus odrazil od Lašákova betonu a otřel se z vnějšku o tyč pardubické branky.

Později své individuální schopnosti přechodu přes hráče prezentovali Tvrdík a na druhé straně Hruška, ale ani jeden své prohazovačky na pětníku v branku nebo v pěknou přihrávku nezúročili. Naopak hbitá kličkovaná mohla přinést ovoce hostujícímu Ratajovi, který obral v rohu kluziště Havíře a poslal přesnou přihrávku přímo před Lašáka Hlavačkovi, jenž ale svůj blafák nedotáhl. Stejně na druhé straně dopadl se svým pokusem o bekhendovou dorážku do prázdné Tvrdík.

V polovině utkání hasil chaos v domácí obraně až Lašák, kdy se slávistickému mladíkovi Doležalovi nepodařilo zasunout puk do klece, stejně jako později pardubickému Somíkovi. Slavia nepouštěla Pardubice do šancí, a když se někdo dostal až do ohně, tak jej zastavil spolehlivý Svoboda. Přesně to se stalo již v několikátém duelu Tvrdík versus slávistický brankář, kdy se strážce hostující svatyně vytasil rychlou lapačkou.

Několik málo minut do závěru druhé třetiny mohlo přinést navýšení vedení Pražanů. Lašák zastavoval puk za brankou, ten mu přeskočil hokejku a dokutálel se až na brankoviště před Klepiše. Útočník v sešívaném dresu se však ke střele nedostal, vzhledem k tomu, že byl zablokován obránci Pardubic.

Slavia dominovala v závěrečné desetiminutovce a získala cennou výhru

Odpovědí na pečlivou slávistickou obranu mohla být hned první minuta třetího dějství. Havíř nahazoval na Svobodu a před ním šikovně tečoval Rolinek. Ihned po něm se v dobré příležitosti ocitli Somík a Tvrdík, příslušníci druhé pardubické formace, ale jejich hokejky byly jakoby zakleté.

Ve 45. minutě, po tvrdé ráně Linharta od modré, získala puk reprezentační formace hostů Bednář – Červenka – Klepiš a skvělou souhrou vyvedla z míry pardubickou obranu. Lašák ovšem vynikajícím haškovským položením na brankovišti druhou radost hostů zmařil.

O čtyři minuty později byli posláni za katr hostující Červenka a minutu po něm Rataj. Moeller tak dostal výhodu přesilovky pět ku třem. Kouč domácích Jiří Šejka reagoval oddechovým časem. A bylo to ku prospěchu – Tomáš Rolinek se neukvapil a místo přihrávky zvolil přesně zacílenou střelu do růžku Svobodovi brány, vyrovnáno 1:1.

Východočeši své vedení neudrželi ani dvě minuty. Hruška našel křížným pasem ideálně rozjetého Vondrku a ten střelou po ledě nedal Lašákovi šanci – 1:2.

A Slavia udeřila znovu! V 54. minutě byl již poněkolikáté v utkání potrestán za nedovolený zákrok Snopek a hosté sehráli nádhernou kombinaci na jejímž konci stál na vrcholu kruhu Jaroslav Bednář, který vyslal do rohu Lašákovi klece dělo číslo tři a touto střelou z první zvýšil vedení hostů na 1:3.

Zaskočení domácí hráči dostali další tvrdý direkt. Jejich nečinnost potrestal Jaroslav Bednář velmi pěknou střelou z otočky a zvýšil vedení svého týmu na 1:4. Slávisté si tak odvezli do Prahy plný počet ligových bodů.

Ohlasy po utkání

Ladislav Lubina (HC Moeller Pardubice): „Hráčům bych chtěl poděkovat za předvedenou hru v padesáti minutách, bohužel se nám nepodařilo dovést utkání do úspěšného konce. Je škoda, že jsme v posledních deseti minutách ztratili šanci na zisk bodů. Jsme rádi, že nyní bude přestávka a věřím, že po ní budeme hrát lépe.“

Jiří Kalous (HC Slavia Praha): „V zápasech Pardubic a Slavie nezáleží na tom, kde se v tabulce mužstva nacházejí, vždycky jsou to naprosto vyrovnané bitvy. Nám se dneska povedl závěr utkání, který byl opravdu smrtící, proměnili jsme šance. Jsme rádi, že jsme z utkání vytěžili maximum a těšíme se na přestávku.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

7. kolo, 30. 9. 2007
SLA - PCE
7:3
20. kolo, 13. 11. 2007
PCE - SLA
1:3
46. kolo, 9. 12. 2007
PCE - SLA
1:4
33. kolo, 27. 1. 2008
SLA - PCE
5:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 33 4
Obránci G A +/- TM
Jan Snopek 0 1 -1 6
Jan Kolář 0 0 0 0
David Havíř 0 0 -1 4
Marek Posmyk 0 0 -1 2
Tomáš Linhart 0 0 -1 0
Angel Nikolov 0 0 -1 0
Aleš Píša 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Rolinek 1 0 -1 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 2
Jan Starý 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Zdeněk Ondřej 0 0 -1 2
Miroslav Hlinka 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 0 -1 0
Libor Pivko 0 0 -1 0
Peter Pucher 0 0 -1 0
Radovan Somík 0 0 -1 0
Petr Sýkora 0 0 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube