3.10.2017
Jan Hrabal

Dynamo po třech a půl letech vyhrálo na Spartě!

PRAHA — Hokejisté Pardubic dokázali zvítězit v předehrávce čtrnáctého extraligového kola, v pražské O2 areně porazili po naprosto zodpovědném výkonu Spartu 3:1. Cenné tři body jistil výborný Milan Klouček, o góly červenobílých se podělili Vladislav Bojko, jenž se prosadil poprvé v nejvyšší soutěži, Petr Sýkora po 362. v extralize a Marek Trončinský při soupeřově hře bez brankáře.

Tipsport extraliga, 14. kolo, úterý 3.10.2017, O2 arena

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

1:3
0:1, 1:1, 0:1
Branky a nahrávky: 30:20 Zámorský (Vrána; 5/4) – 5:58 Bojko (Quenneville, Trončinský; 5/5), 35:14 P. Sýkora (Perret; 5/5), 57:25 Trončinský (5/6). Rozhodčí: Hradil, Kika – Flegl, Polonyi. Vyloučení: 6:8 (2:1, 1:2, 3:5). Využití: 1:0. Diváci: 6457. Střely na branku: 40:33 (7:13, 16:10, 17:10). Srážky: 24:16. Vhazování: 33:31. Blokované střely: 13:5. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3. Nejlepší hráči: Tomáš Pavelka – Milan Klouček.
Sparta Praha: Aittokallio – Pavelka, Tomáš Dvořák, Zámorský, Nedomlel, Kalina, Mikuš – Forman, Reichenberg, Říčka – Klimek, Vrána, Hlinka – Smejkal, Pech, Kumstát – Kudrna, Černoch, Uher.
Dynamo Pardubice: Klouček – Hunkes, Wishart, Cardwell, Čáslava, Trončinský, Holland – Vondráček, Tomášek, S. Treille – Quenneville, Bojko, Rolinek – P. Sýkora, Poulíček, Perret - Kaut, Dušek, Beran.

Komentář

Dynamo přijelo do Prahy s obměněnou sestavou, poprvé v letošní sezoně se před tři tyče postavil Milan Klouček. Důvěru splatil jistým výkonem, pochytal 39 střel soupeře a výrazně pomohl Dynamu k cenné výhře proti rivalovi.

Vladislav Bojko první extraligovou trefou poslal hosty do vedení

Utkání začalo ve slušném tempu a oba týmy se snažily prosadit přes urputně bojující defenzivy. Na straně domácích se zkoušel prosadit Říčka, ten byl ale včas vystrnaděn do rohu kluziště mimo střelecký úhel. Ve čtvrté minutě už bylo v obranném pásmu Pražanů pořádně rušno! Rolinek objel branku a následně servíroval touš na úplně osamoceného Boyka, druhý zmiňovaný ale narazil jen na beton přesouvajícího se Aittokallia. O chvíli později zkoušel štěstí z mezikruží Poulíček, ale oni on nebyl prvním úspěšným střelcem v utkání. Po hektických okamžicích před Aittokalliovou klecí otupil tlak hostí domácí forvard Černoch. Klouček si s jeho propagační střelou bez problémů poradil a vyrazil ji.

Aktivita se hostujícímu celku vyplatila, jelikož Quenneville využil špatného střídání Sparty. Hostující útočník vystřelil, puk si před brankou našel forvard Vladislav Bojko, který v jízdě bez větších obtíží dorazil touš za Aittokalliova záda – 0:1.

Tlak hostí se stupňoval a domácí nevěděli, kam dřív skočit. Trončinský vyslal svižné nahození od modré čáry, ale ani jedna teč před sparťanskou pokladnicí se neujala. V první sparťanské přesilové hře předvedl své šikovné ruce sparťan Pech, který nenápadně hledal před brankou Formana, sparťanský dříč měl ale zablokovanou hůl. V posledních pěti minutách prvního dějství se chtěl na brankovišti prosadit Rolinek, svým důrazem neuspěl, jelikož Aittokalliův beton zůstal doslova přilepený k ledu. Netrvalo to dlouho a sparťanský gólman musel být opět v pozoru. Ve skrumáži si totiž našel puk Dušek, jeho střela však neměl gólové parametry.

Sparta vyrovnala, Petr Sýkora svou 362. trefou vrátil Dynamu vedení

V prostřední třetině Pardubičtí dohrávali svou početní výhodu z první periody. Na modrou čáru dostal nabito Hunkes, který svým střeleckým pokusem trefil pouze zadní plexisklo. V obranném pásmu hostí se pro změnu vydal kouzlit útočník Vrána, který svým tandemem našel Formana. Sparťanský útočník s číslem 88 na zádech také nebyl v zakončení přesný, branku Východočechů minul o dobrý půlmetr. Do další velké tutovky se dostal domácí Říčka, kterého skvěle vychytal Klouček.

V následujících minutách zápasu tempo hry malinko opadlo a hráči obou celků se jen těžko dostávali do vyložených šancí. Diváky zvedla ze sedadel až tvrdá bomba Klimka, kterou však gólman hostí lapil. V další přesilové hře domácích už to tam sparťanům padlo! Vrána krásně vybídl ke skórování Petra Zámorského, který svou nechytatelnou dělovkou od modré čáry propálil vše, co mu stálo v cestě – 1:1.

Sparťané po vstřeleném gólu výrazně ožili a byl to Kudrna, který mohl přidat druhý gól. V dobře rodící se akci mu však vložil hůl do střely Kanaďan Wishart. Další nájezd z levého kruhu na Kloučka měl na svědomí Klimek, toho však brankář ve službách Pardubic vychytal. Téměř v identické situaci se o pár sekund později objevil Smejkal, jeho ránu švihem zlikvidoval jistý Klouček.

Domácí byli na koni, paradoxně však skórovali hosté. Petr Sýkora ujel domácí obraně a svůj únik zakončil přesnou střelou pod víko.

Nechybělo mnoho a sparťané mohli inkasovat podruhé. Cardwell byl totiž zahákován a svůj nájezd si zopakoval v rámci trestného střílení. Kanadský obránce udělal výhybku na střed, ale na gólmana Aittokallia si nepřišel.

Milan Klouček podržel svůj tým, Marek Trončinský pojistil výhru

Hned v první minutě třetí dvacetiminutovky se prosmýkl do pásma hostí aktivní Forman, svou pohotovou střelu ale nasměroval těsně vedle. Na druhé straně kluziště přišel k puku jako slepý k houslím Perret, pardubická letní posila kotouč v brankovišti za domácího gólmana propasírovat nedokázala. Vzápětí si na pravý kruh pro vhazování sjel Rolinek, pardubický kapitán hned nadvakrát zkoušel překonat Aittokallia, v obou dvou případech byl úspěšnější sparťanský muž s maskou.

Za Spartu mohl vyrovnat aktivní Forman, v rozhodujícím momentu mu ale puk utekl. Hra se poté rychle přelila zpět k Aittokallovi, na kterého se řítil Bojko. Domácí brankář zůstal v klidu a pohotovým zákrokem betonem vyrazil touš mimo branku. V poslední desetiminutovce tohoto utkání si Pražané zahráli v další početní výhodě. Kumstát v přečíslení vzal všechnu zodpovědnost na sebe a střelou z mezikruží provětral Kloučkovu lapačku. Následně vyprodukoval ze své hokejky ostrý projektil Zámorský, jeho ránu opět zneškodnil výborně chytající Klouček.

Šance se rodily, ale sparťanům se vyrovnávací trefu zasadit nepodařilo. Velkou šanci na skórování měl domácí Mikuš, který z bezprostřední blízkosti trefil jen Kloučkovu lapačku! Pardubický brankář se roztáhl na brankové čáře jak široký, tak dlouhý, a zabránil tak sparťanskému vyrovnání. Tlak domácího mužstva sílil, z čehož pramenil další prohřešek Pardubic. Domácí roztočili svůj přesilovkový kolotoč, do šance se propracoval Vrána, gólman Klouček nemusel zasahovat, jelikož střela k němu ani nedoputovala. V posledních třech minutách celého klání zkusili sparťané hru bez brankáře, kterou rychle ukončil svou plachtící střelou přes celé kluziště Marek Trončinský – 1:3.

V závěru mohl ještě snížit Forman, ale v jednoznačné gólové příležitosti poslal puk jen do betonů brankáře Kloučka. Pardubice tak vyhrály na sparťanském ledě po třech a půl letech, navíc opustili dno extraligové tabulky.

Ohlasy po utkání

Jaroslav Nedvěd (HC Sparta Praha): „Věděli jsme, že nás čeká podobný zápas jako v Olomouci a soupeř bude spoléhat na dobrou obranu a brejky. Připravovali jsme se na to, ale bohužel nám v pátém zápase za deset dní nešly tak nohy. Nevím, jestli nebylo tolik sil, ale nedokázali jsme obranu soupeře přetlačit. Když už jsme se po vyrovnání dostali do velkého tlaku, tak nám zase z brejku po naší chybě Petr Sýkora ujel, dostal soupeře do vedení a do pohody. I když jsme v závěru měli ještě šance, tak jsme je nedokázali proměnit.“

Pavel Marek (HC Dynamo Pardubice): „Děkuji celému tým za dnešní výkon. Nechtěli jsme připustit se Spartou hokej nahoru a dolů. Chtěli jsme vycházet ze zajištěné obrany a pomoci mladému gólmanovi Kloučkovi v bráně. Myslím si, že dnes hráči v poli hodně blokovali střely, nepřipustili dorážky a také jsme dokázali ubránit smrtící sparťanské přesilovky. To bylo podle mě dnes rozhodující. Klouček předvedl výborný výkon, hodně nám pomohl a také to tým vyburcovalo a před brankou pracoval s mnohem větší intenzitou než v minulých zápasech.“

Zápasy v sezóně

MFC, 4. 8. 2017
SPA - PCE
2:1
1. kolo, 8. 9. 2017
PCE - SPA
2:3
14. kolo, 3. 10. 2017
SPA - PCE
1:3
27. kolo, 1. 12. 2017
PCE - SPA
1:4
40. kolo, 14. 1. 2018
SPA - PCE
2:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Milan Klouček 60 0 39 1
Obránci G A +/- TM
Marek Trončinský 1 1 0 0
Jacob Cardwell 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Rhett Holland 0 0 0 0
Jiří Hunkes 0 0 0 0
Ty Wishart 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Vladislav Bojko 1 0 0 0
Petr Sýkora 1 0 0 0
Jordann Perret 0 1 0 0
Peter Quenneville 0 1 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0
Antonín Dušek 0 0 0 0
Martin Kaut 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Sacha Treille 0 0 0 0
Tomáš Vondráček 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube