23.9.2007
Jan Hrabal

První body. Pardubice ztratily vedení, v Třinci vyhrály na penalty

AKTUALIZOVÁNO O FOTOGRAFIE! To byl ale pořádný nervák! Hokejisté HC Moeller Pardubice se ale po něm radují ze dvoubodového vítězství. V Třinci vyhráli 3:2 na nájezdy. Moeller přitom opět výborně sehrál první třetinu, hned ve 2. minutě využil rychlého výpadu Michal Tvrdík. Ve druhém dějství navýšila parádní střela švihem Tomáše Blažka pardubické vedení na dvougólové. Oceláři ale ve třetí třetině srovnali krok a zápas hledal rozuzlení v prodloužení. Nastavený čas ale nepomohl, a tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. Romana Čechmánka v nich překonal Libor Pivko a Michal Tvrdík. Alexandr Hylák dvojici třineckých pokusů lapil.

O2 extraliga, 4. kolo, neděle 23.9.2007, Werk aréna

Oceláři Třinec

Dynamo Pardubice

2:3sn
0:1, 0:1, 2:0 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 46:04 Štefanka (Tomík), 51:14 Tomík (Štefanka) – 1:48 Tvrdík (Blažek), 27:38 Blažek, rozhodující samostatný nájezd Pivko. Rozhodčí: Jeřábek – Bádal, Pouzar. Vyloučení: 6:10. Bez využití. Diváci: 3021. Střely na branku: 41:37. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.
Oceláři Třinec: Čechmánek – Sekeráš, Švarný, Seman, Malec, Andersons, Kroupa – Dzarzinš, Peterek, Tomík – Stals, Skořepa, Květoň – Steber, Martynek, Kolusz – Zálešák, Štefanka, Korhoň – od 32. navíc Tomas. Trenéři: Pavel Marek, Jiří Juřík a Aleš Mach.
Dynamo Pardubice: Hylák – Píša, Linhart, Richter, Havíř, Snopek, M. Šeda, Posmyk, J. Kolář II – Somík, Hlinka, Rolinek – Andrašovský, Pucher, Pivko – Tvrdík, Blažek, Ondřej – Cetkovský, Koukal, Zohorna. Trenéři: Miloš Říha a Pavel Rohlík.

Komentář

On line přenos Statistiky zápasu Zápis o utkání Referát ČTK

Tomáš Blažek vyslal Michala Tvrdíka. Ten prostřelil Čechmánka

Lépe snad ani pro hokejisty HC Moeller Pardubice nemohlo dnešní utkání začít. Neutekly ani dvě minuty a Tomáš Blažek parádní příhrou poslal do brejku Michala Tvrdíka. Ten se v nájezdu nijak nerozpakoval a prostřelil třineckého gólmana – 1:0.

Werk aréna sledovala v první třetině zajímavé utkání, ve kterém rozhodně nechyběly rušné momenty před oběma brankami. Ve 4. minutě málem Juraj Štefanka využil drobnějšího zaváhání Alexandra Hyláka, na opačné straně ostře střílel Aleš Píša.

V dalších minutách byli sice domácí hokejisté lepším mužstvem, ale Moeller se mohl spolehnout na lépe fungující defenzívu a výborného brankáře Alexandra Hyláka. Toho v 8. minutě trefil do masky Lubomír Korhoň. O chvíli později betonem vyrazil ránu Mariana Kolusze.

Ocelářům pomáhala do tempa i vyloučení hráčú v bílých dresech. Ve 14. minutě byl vykázán za katr Zdeněk Ondřej za hákování, v 19. pykal Dušan Andrašovský za sekání. Obě oslabení ale Východočeši ubránili.

Perfektní střela Tomáše Blažka pod víko zvýšila pardubické vedení

Úvod druhého dějství začal hrou čtyři na čtyři, protože v závěru úvodní dvacetiminutovky byl vyloučen Vlastimil Kroupa. Tato hra žádnou vážnější situaci před jednou z branek nepřinesla. Naopak v následném pokračování pět na pět řádně zahrozili domácí hokejisté – ve 24. minutě ujela dvojice Rostislav Martynek – Marcin Kolusz. Dělovku polského hokejisty ale dokázal Alexandr Hylák lapit.

O čtyři minuty později ale gólově udeřilo na opačné straně kluziště. Tomáš Blažek pěkně zamíchal kotoučem u mantinelu, pak si najel do palebné pozice a z kruhu se trefil přesně pod víko Čechmánkovy klece – 0:2.

Pardubice hrály v této fázi takticky, nikam se nehnaly, trpělivě čekaly na chyby soupeře. Třeba Jiří Cetkovský ve 31. minutě pořádně postrašil Romana Čechmánka nebezpečným zakončením a dorážkou z ostrého úhlu. Neuspěl. Stejně jako Třinečtí v přesilovce o chvíli později po vyloučení Miroslava Hlinky.

Pět na pět se nehrálo dlouho, rozhodčí Antonín Jeřábek poměrně přísně vyloučil Jana Snopka za napadení. I toto oslabení Moeller přežil a mohl udeřit. V posledních vteřinách ujela dvojice Peter Pucher – Dušan Andrašovský, který trefil tyč odkryté branky!

Třinec zabral a sahal po třech bodech

Domácí Oceláři po úvodním oťukávání zapnuli na vyšší stupeň a více riskovali. Potřebovali stáhnout dvougólové vedení soupeře. Ve 45. minutě ostře pálil útočník Martynek, pak se až k pardubickému gólmanovi proháčkoval Roman Tomas. Také neúspěšně.

Překonat Alexandra Hyláka v brance HC Moeller se podařilo až Jurákovi Štefankovi, ten o pár momentů později využil přihrávku Róberta Tomíka od mantinelu – 1:2.

To nastartovalo i ne zcela zaplněné ochozy třineckého stadionu, kam dorazila i poměrně početná výprava z východu Čech. Ta musela sledovat vyloučení obránců Michala Šedy a Aleše Píši v krátkém sledu. Protože z domácího mužstva byl vykázán Miroslav Zálešák, měli Oceláři luxusní výhodu čtyři na tři. Při ní byl nejblíže vyrovnání Róbert Tomík, ale proti Hylákovi neuspěl. Moeller s vypětím všech sil odolal náporu soupeře.

V čase 49:31 byl vyloučen Roman Čechmánek za to, že zkosil projíždějícího Libora Pivka, ale vzápětí putoval na trestnou lavici Jan Snopek za krosček. Při hře čtyři domácí borci zamkli hostující mužstvo v jejich obraně. Ta nakonec nestačila na nahození Juraje Štefanky, puk přes Alexandra Hyláka do branky překulil Robert Tomík – 2:2.

A Moeller prožíval další horké chvilky. Ve dvaačtyřicetisekundovém sledu totiž byli vyloučeni David Havíř a Libor Pivko! Pardubice měly při nevýhodě dvou mužů v poli pořádné štěstí v 56. minutě, kdy rána Ľubomíra Sekeráše trefila tyč hostující branky. Východočeši tyto kritické momenty ustáli a doslova ubojovali prodloužení.

Šedesát pět minut nepřineslo konec, v nájezdech úspěšnější Pardubice

V nastaveném čase se hrálo daleko opatrněji, žádný z týmů nechtěl udělat chybu, která by znamenala bonusový bod pro soupeře. Pardubice ale měly poměrně blízko ke vstřelení branky, nebezpečně pálil Marek Posmyk a hlavně Martin Richter v závěru si najel do palebné pozice, kterou nezužitkoval.

Rozhodnout musely nájezdy. S nimi mají Pardubice zkušenosti z finále Tipsport Hockey Cupu, kdy skrze ně porazily Karlovy Vary. Nejprve jel třinecký Juris Stals, ten ale Alexandra Hyláka nepřekonal. Na druhé straně byl úspěšnější Libor Pivko, propálil Romana Čechmánka mezi betony.

Druhou sérii načal Vlastimil Kroupa. Důrazný bek ale neuspěl, jeho střelu lapačkou chytil Alexandr Hylák. Naopak Michal Tvrdík střelou po ledě rozhodl o vítězství HC Moeller Pardubice a zisku druhého bodu ze slezského ledu.

Ohlasy po utkání

Jiří Juřík (HC Oceláři Třinec): „Protože jsme prohrávali už 0:2, jsem v konečném účtování s bodem spokojen. Škoda jen, že ani napočtvrté jsme nedokázali zúročit herní převahu. A to ani při přesilovkách pěti proti třem. Prodloužení a nájezdy to už je pak víc o štěstí, to se tentokrát přiklonilo na stranu Pardubic.“

Pavel Rohlík (HC Moeller Pardubice): „Konečně jsme se potřebovali odrazit a získat jak body, tak se herně zlepšit. Škoda jen, že se nám ani tentokrát nepodařilo dvougólové vedení udržet.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

THC, 27. 8. 2007
PCE - TRI
4:2
4. kolo, 23. 9. 2007
TRI - PCE
2:3sn
17. kolo, 28. 10. 2007
PCE - TRI
4:5
30. kolo, 19. 12. 2007
TRI - PCE
2:6
43. kolo, 20. 1. 2008
PCE - TRI
4:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Alexandr Hylák 65 0 39 2
Obránci G A +/- TM
Michal Šeda 0 0 2 2
Jan Snopek 0 0 1 4
David Havíř 0 0 0 2
Tomáš Linhart 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 -1 2
Marek Posmyk 0 0 -1 2
Martin Richter 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Libor Pivko 1 1 2 4
Tomáš Blažek 1 1 2 0
Michal Tvrdík 1 0 0 0
Miroslav Hlinka 0 0 0 2
Zdeněk Ondřej 0 0 0 2
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Peter Pucher 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Dušan Andrašovský 0 0 -1 2
HC Dynamo YouTube