13.9.2016
Jan Hrabal

Dynamo neudrželo v Olomouci těsné vedení

OLOMOUC — Nadějně rozehrané utkání proti Kohoutům nedotáhli hokejisté Pardubic do bodového konce. Dynamo sice poslal hned na začátku střetnutí Lukáš Nahodil do vedení, Hanáci pak ale dokázali dvěma trefami v prostřední dvacetiminutovce vývoj duelu otočit. Východočechům nepomohla k vymazání nuly na extraligovém kontě ani trojice přesilovek v závěrečném dějství.

Tipsport extraliga, 3. kolo, úterý 13.9.2016, Zimní stadion Olomouc

Olomouc

Dynamo Pardubice

2:1
0:1, 2:0, 0:0
Branky: 31:26 Skladaný, 36:37 Eberle z trestného střílení – 5:34 Nahodil. Rozhodčí: Hribik, Svoboda – Fliegl, Polonyi. Vyloučení: 5:5 (1:2, 2:2, 3:1). Využití: 0:1. Diváci: 3808. Střely na branku: 25:21 (7:8, 12:7, 6:6). Srážky: 6:2. Vhazování: 34:29. Blokované střely: 13:17. Průběh utkání: 0:1, 2:1. Nejlepší hráči: Branislav Konrád – Jakub Štěpánek.
Olomouc: Konrád – Galvas, Houdek, Jaroměřský, Ondrušek, Staněk, Škůrek, Vyrůbalík – Eberle, Burian, Fořt – Herman, Holec, J. Knotek – Laš, J. Mikúš, T. Mikúš – Ostřížek, Skladaný, Strapáč. Trenéři: Zdeněk Venera a Jan Tomajko.
Dynamo Pardubice: Štěpánek – Ovčačík, Bokroš, Havlík, Leduc, Rýgl, Schaus, Ščotka – Hodgman, Hubáček, Nahodil – Rolinek, P. Sýkora, Tomášek – Mallet, Zadina, Klimenta – Bárta, T. Kaut, M. Kaut. Trenéři: Peter Draisaitl a Karel Beran.

Komentář

Pardubičtí hokejisté nastoupili v Olomouci ve stejném složení jednotlivých formací jako v posledním utkání se Spartou Praha. Východočeši sice na Hané vedli, na bodový zisk to ale nestačilo.

Lukáš Nahodil třetím gólem v sezoně proměnil přesilovku

Utkání začalo ve vysokém tempu a hra byla plná osobních soubojů. Chybělo však zakončení. Do náznaku šance se dostal jako první Herman po bekhendové přihrávce od Tomáše Mikúše, jeho zakončení ale postrádalo důraz. Ten naopak nechyběl na druhé straně Tomáškovi, který ale z úhlu na Konráda dvakrát za sebou nevyzrál.

Do šance se dral poté i Rolinek, toho ale za cenu faulu zastavil Škůrek háčkem. Pardubice přesilovku využily okamžitě, rychlou souhru napříč pásmem zakončoval opět pardubický kapitán. Jeho střelu Konrád pouze vyrazil za sebe do brnakoviště, kde byl nejdůraznější Lukáš Nahodil, který doklepl puk za čáru – 0:1.

Olomouc se snažila, k zakončení se však dostala až na konci třetiny, v přesilovkách. Tu první jí nabídl Ovčačík držením. Přesilovku zahrála Olomouc skvěle, střely Laše, Strapáče ani dorážka Škůrka gólem neskončily. Druhou hned na to hráli po faulu Leduce, opět velice aktivně, v největší šanci ale Skladaný nedokázal přehodit Štěpánkův beton.

Domácí otočili vývoj utkání

Na začátku druhé třetiny sálalo z olomouckých odhodlání vyrovnat, velkou možnost to učinit měl Skladaný po přihrávce Ostřížka, sám před bránou ale z první netrefil puk. Bárta s Schausem si pak střelami od modré Konráda ozkoušeli, ten uspěl. Výbornou příležitost měl na druhé straně Fořt, jeho pokus ale netrefil prostor mezi třemi tyčemi.

Olomouci v polovině třetiny nabídl další přesilovku Ovčačík, tentokrát však chyběla Kohoutům přesná muška a Štěpánek příliš práce neměl. Po přesilovce se do velice nadějných příležitostí dostali Nahodil a Hubáček. Nahodilova dorážka ani vzájemná krásná souhra s Hubáčkem nevyšla. Kdyby se exreprezentatovi nepostavil puk na hranu, Konráda by nejspíše vymíchal. Z ničehonic ale udeřila Olomouc. Po chybné rozehrávce Dynama jel sám na bránu František Skladaný, který neomylně zavěsil – 1:1. Druhou takovou možnost měl zanedlouho Ostřížek, ten však úspěšný nebyl.

Strapáč pět minut před koncem druhé části zbytečně podrazil pardubického beka na červené čáře a šel na dvě minuty pykat. Paradoxně z toho ale mohli těžit domácí. Vyhození dojížděli Knotek a Štěpánek, srazili se a volný puk měli na holích Kohouti, prázdnou bránu ale nestihli trefit. Do další šance se dostal Eberle, který se při nájezdu dostal přes obránce, který ho stáhl. Následovalo trestné střílení, které Jan Eberle proměnil. Skóroval prakticky totožně jako Skladaný, rychlým švihem nad vyrážečku – 2:1.

Na konci třetiny se ještě vylučovalo. Nejprve šel ven Schaus. Za jeho trestu si drze najel do brankoviště Ostřížek, bekhendem mířil pouze do tyče! Poté byl vyloučen Strapáč a stav hráčů se srovnal. Bratři Mikúšové využili souhry poslepu a ostřelovali Štěpánka. Dobré možnosti měli na druhé straně Rolinek s Hodgmanem. Stav se však nezměnil.

Dynamo neproměnilo tři přesilovky

Třetí třetina začala velmi vlažně. Olomouc držela puk na holích, pardubické ataky končily už na modré čáře. Možnost vyrovnat nabídl Pardubicím Herman faulem, přesilovka perníkářů byla ale velká bída, Konrád nemusel ani jednou zasahovat. Hra byla nadále vyrovnaná, Pardubice se do vážnější šance nedostaly, Olomouc výborně hlídala střední pásmo.

Přesilovka po Knotkově faulu vypadala nebezpečně alespoň zpočátku, hned po buly pálil ostře Schaus. Největší možnost měl však Laš, který nedosáhl na přihrávku po pěkné souhře v oslabení. Pálil by do prázdné brány. Olomoučtí útočníci využívali volného prostoru, který jim Danymo, hrající již riskantně, poskytlo. Pardubice však svou možnost měli. Po Hubáčkově přihrávce napálil puk Ledouc pouze do horní tyče Konrádovy brány!

Trest si musel pak odpykat Juraj Mikúš za hrubost. Možnosti byli opět na obou stranách, Lašova ani Bártova střela gólmanům nepropadli. Na konci přesilovky poslal několik pozdravů od modré Konrádovi Leduc, ten je pochytal. Olomouc na úplném konci Pardubice do ničeho nepustila, spíše se hnala za třetím gólem. Usnadnil jim to i Schaus, který vyhodil puk za plexisklo a odseděl si za to náležitý trest. Olomouc si vše v přesilovce pohlídala a mohla slavit těsné vítězství 2:1.

Ohlasy po utkání

Jan Tomajko (HC Olomouc): „V první třetině jsme nebyli důrazní, bez střelby, bez soubojů, bez dorážek. Ve druhé třetině jsme to začali plnit, otočili jsme to, góly padly. Ve třetí třetině by se neměli dít tři fauly za stavu 2:1. Jsme rádi za každý bod, zvlášť na začátku sezóny. To, že se nové akvizice neprosazují, není zásadní, důležitější je, že zapadli do týmu.“

Peter Draisaitl (HC Dynamo Pardubice): „Rozehrané jsme to měli dobře, pod kontrolou to bylo do dvou stupidních faulů, které jsme si opět neodpustili. Olomouc začala napadat a my jsme ztráceli puky, tím se oni dostali do tempa. A třetí věc, co nás sráží, jsou neproměněné přesilovky. To jsou důvody, proč jsme ztratili body i v těch předchozích zápasech.“

Zápasy v sezóně

3. kolo, 13. 9. 2016
OLO - PCE
2:1
16. kolo, 28. 10. 2016
PCE - OLO
2:1
29. kolo, 11. 12. 2016
OLO - PCE
2:4
42. kolo, 27. 1. 2017
PCE - OLO
2:3sn
UDR2, 10. 3. 2017
PCE - OLO
2:3
UDR6, 22. 3. 2017
OLO - PCE
8:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Jakub Štěpánek 60 0 23 2
Obránci G A +/- TM
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Jérôme Leduc 0 0 0 0
Ctirad Ovčačík 0 0 0 0
Nicholas Schaus 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Nahodil 1 0 0 0
Michal Bárta 0 0 0 0
Justin Hodgman 0 0 0 0
Petr Hubáček 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Tomáš Klimenta 0 0 0 0
Alexandre Mallet 0 0 0 0
Branislav Rapáč 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Filip Zadina 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube