9.4.2005
Jan Hrabal

Pardubice vyhrály i potřetí!

Aplaus ve stoje v závěru. I první domácí finálový zápas zvládli hokejisté Moelleru Pardubice na jedničku a v sérii se ujali vedení 3:0! Martincovi bojovníci trpělivou hrou do obrany nedovolili soupeři ani jednou skórovat, ve třech finálových zápasech inkasovali pouhé tři branky! Nejen Lašákova nula, Hemského důraz před bránou a Průchova šťastná trefa rozhodla o sobotním vítězství. V neděli od 17.00 ale bitva o titul pokračuje, rozhodnuto přes slibný vývoj série určitě nic není.

Tipsport extraliga, F3, sobota 9.4.2005, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Berani Zlín

2:0
0:0, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 22:30 Hemský (Průcha, Koukal), 44:39 Průcha (Hemský). Rozhodčí: Homola, Jebavý – Bádal, Pouzar. Vyloučení: 6:5. Bez využití. Diváci: 9300 (vyprodáno). Střely na branku: 30:40. Průběh utkání: 2:0. Stav série: 3:0.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Novotný, Havíř, M. Rozsíval, Linhart, Mudroch – P. Sýkora, Dopita, Blažek – Hejduk, Divíšek, Bulis - Hemský, Koukal, Průcha – Rolínek, Mikeska, Korhoň. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.
Berani Zlín: Murín – M. Hamrlík, Blaťák, Tesařík, R. Hamrlík, Nosek, Zubíček, Vosátko, Galvas – Okál, Čajánek, Veselý – Balaštík, Mokrejš, M. Erat – Barinka, Kristek, Kováčik – Jenáček, M. Čech, Záhorovský. Trenéři: Ernest Bokroš a Jaroslav Stuchlík.

Komentář

Od začátku tvrdý boj

Úvod měl slavnostní nádech, sólista sboru Boni Pueri Jakub Chudý zapěl českou národní hymnu. Pak vše odstartovalo. Oba celky začaly opatrně, věděly, že jde opravdu o hodně moc. Do první větší šance se dostal Dopita, který ale nepropasíroval z bezprostřední blízkosti puk za Murína, jenž ve třetím utkání série se opět postavil do brány zlínského celku.

V čase 5:48 byl za vysokou hůl vyloučen obránce Havíř, ale do velké šance se dostal paradoxně domácí Moeller. Po přihrávce Hemského od mantinelu jel sám na zlínského brankáře Rozsíval, ale nedokázal jej překonat.

V závěru zlínské výhody měl zase štěstí Ján Lašák, když dorážka Balaštíka po předchozí Čechově střele se jen prošla podél brankové čáře. Ve 14. minutě byl za podražení Blažka vyloučen Čajánek, ale domácím se výhoda vůbec nepovedla, ani se nedostali do pásma. I proto v úvodním dějství branka nepadla.

Hemský otevřel skóre

Ve vyšším tempu se odehrávala druhá třetina. Oba týmy to rozjely naplno, hokejový divák sledoval napínavou podívanou. V čase 22:30 došlo k velmi zajímavé situaci před zlínskou bránou. Po boji před ní se k puku dostal Hemský, ač tísněn obráncem Galvasem, se od jeho brusle dostal touš do branky. Sudí se šli o celé situaci pobavit s videorozhodčím a po vzájemné konzultaci branku uznali! Řešil se totiž fakt, zda puk přešel brankovou čáru dříve, než byla branková konstrukce posunuta. Gól – 1:0!

Ve 28. minutě se do pěkné šance ze strany dostal Mudroch, ale netrefil přesně. Pardubice se snažily hrát zodpovědně dozadu, nikam se netlačily, trpělivě čekaly na chybu soupeře, který musel hrát. Zlínské Hamé bylo opticky aktivnějším celkem, do stoprocentní šance se ale nedostalo, což bylo pro Moeller nejdůležitější.

Ve 38. minutě se málem do nájezdu vřítil Petr Sýkora, prudkou přihrávku na modrou ale nezpracoval nejlépe. Murín tak byl u puku dříve. V samém závěru ještě Hemský našel před bránou osamoceného Průchu, jehož pokus ale Murín vyrazil nad

O tom, že druhá třetina nabídla útočnější podívanou, svědčí následující fakt: obě mužstva vystřelila dohromady dvaatřicetkrát!

Průcha rozpoutal peklo

Hlavně neinkasovat, říkali si pardubičtí hokejisté před nástupem do třetí třetiny. Pardubáci hráli hlavně dozadu, nepouštěli se do hurá akcí. Soupeř totiž musel dohánět jednobrankové manko.

Ve 45. minutě bylo „Hamíkům“ ještě hůře. Po Hemského přihrávce se po straně řítil na Murína Průcha, bekhendem vystřelil do tyče, od které se puk odrazil do Murína, po jehož nešťastném zásahu skončil kotouč v brance – 2:0!

Mladý pardubický útočník díky svému zásahu rozpoutal v Duhové aréně peklo, napěchovanou halou obíhaly mexické vlny. V 50. minutě skvělá nahrávka od Hemského našla najetého Koukala, ten souboj s Murínem ale prohrál.

Závěr zápasu se odehrával v báječné atmosféře beznadějně vyprodané Duhové arény. Pardubičtí si své vedení pohlídali, Zlínští už neměli síly na zvrat. Nepomohla jim ani power play po oddechovém čase 79 sekund před koncem. Stav série je 3:0, zítra ale čeká pardubické borce možná nejtěžší úkol… Kdo se nedostane do „Duhovky“, může přijít na Pernštýnské náměstí, kde bude připravena velkoplošná projekce čtvrtého finále!

Ohlasy po utkání

Jiří Šejba (HC Moeller Pardubice): „Celé mužstvo podalo od první do poslední minuty parádní výkon, korunovaný dvěma góly. Je to náš další krok k tomu, pro co se tady kluci celý rok dřeli. Hráči vědí, o co se hraje. Každý chce vyhrát už v neděli. Když se to povede, jedině dobře, a když se to podaří příště, tak taky dobře.“

Ernest Bokroš (HC Hamé Zlín): „Série se pro nás vyvíjí velice nepříznivě, 0:3 je velice nepříjemný stav, ale nekončíme. Zkusíme zregenerovat síly a chtěli bychom uhrát alespoň další zápas pro zlínské fanoušky. Dneska to bylo zajímavé utkání, i když na začátku opatrné. My jsme vsadili na tři pětky, na pár hráčů, kteří jsou zdraví a fyzicky zdatní. Náš záměr se nám dařil do stavu 0:1, po druhém gólu bylo po zápase a závěr byla jen nějaká snaha. Přesto chci všem hráčům poděkovat, jedinou výtkou je, že nedáváme góly, ale soupeř hraje velice dobře.“

Zápasy v sezóně

1. kolo, 28. 9. 2004
PCE - ZLN
1:3
14. kolo, 16. 10. 2004
ZLN - PCE
3:2
27. kolo, 30. 11. 2004
PCE - ZLN
4:6
40. kolo, 18. 1. 2005
ZLN - PCE
4:3
F1, 5. 4. 2005
ZLN - PCE
2:4
F2, 6. 4. 2005
ZLN - PCE
1:4
F3, 9. 4. 2005
PCE - ZLN
2:0
F4, 10. 4. 2005
PCE - ZLN
3:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 40 0
Obránci G A +/- TM
Tomáš Linhart 0 0 2 0
Michal Rozsíval 0 0 2 0
David Havíř 0 0 0 2
Jan Snopek 0 0 0 2
Petr Čáslava 0 0 0 0
Petr Mudroch 0 0 0 0
Andrej Novotný 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Aleš Hemský 1 1 2 2
Petr Průcha 1 1 2 0
Petr Koukal 0 1 2 0
Jan Bulis 0 0 0 25
Jiří Dopita 0 0 0 2
Michal Mikeska 0 0 0 2
Tomáš Rolinek 0 0 0 2
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Tomáš Divíšek 0 0 0 0
Milan Hejduk 0 0 0 0
Lubomír Korhoň 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube