6.4.2005
Vladimír Gregor

Pardubice i napodruhé úspěšné!

Pardubičtí hráči dalším skvělým výkonem znovu vyloupili stadión Luďka Čajky ve Zlíně a ve finálové sérii vedou před dvěma domácími zápasy již 2:0! Zlín, který Pardubice v základní části pokaždé porazil, nenašel na Východočechy v play off zatím účinnou zbraň a zaslouženě oba domácí zápasy prohrál. Třetí finálový duel přivítá Duhová aréna v Pardubicích v sobotu od 17 hodin.

Tipsport extraliga, F2, středa 6.4.2005, Zimní stadion Luďka Čajky

Berani Zlín

Dynamo Pardubice

1:4
1:1, 0:2, 0:1
Branky a nahrávky: 13:14 Vosátko – 18:56 Divíšek (Havíř, Hejduk), 24:38 Koukal (Rozsíval, Hemský), 27:59 Průcha (Hemský), 47:48 Snopek (Mikeska). Rozhodčí: Homola, Jebavý – Čech, Kalivoda. Vyloučení: 10:8, navíc Sýkora (Pardubice) 5 minut a osobní trest do konce utkání. Bez využití. Diváci: 6598. Střely na branku: 33:33. Průběh utkání: 1:0, 1:4. Stav série: 0:2.
Berani Zlín: Altrichter – M. Hamrlík, Blaťák, Tesařík, R. Hamrlík, Nosek, Zubíček, Vosátko, Galvas – Okál, Čajánek, Veselý – Balaštík, Mokrejš, M. Erat – Barinka, Kristek, Kováčik – Jenáček, M. Čech, Záhorovský. Trenéři: Ernest Bokroš a Jaroslav Stuchlík.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Novotný, Havíř, M. Rozsíval, Linhart, Mudroch – Sýkora, Dopita, Blažek – Hejduk, Divíšek, Bulis – Hemský, Koukal, Průcha – Rolínek, Mikeska, Korhoň. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.

Komentář

Pardubice srovnaly brankou do šatny

Již s uzdraveným Michalem Mikeskou nastoupily Pardubice ke svému druhému utkání finálové série. Začalo se opatrněji, než v úterý. První střelu zápasu vypustil ze své hokejky obránce Linhart a Altrichter, který nahradil ve zlínské brance Murína, měl s jeho pokusem docela starosti.

Úvodní přesilovou hru dostal po přísném vyloučení Novotného, jenž dostal menší trest za zdržování, domácí Zlín, ale pardubičtí hráči bránili velmi pozorně. V polovině prvé třetiny si vynutila tlak Koukalova formace, která takřka minutu motala hlavy zlínských zadáků v jejich obranné třetině a celá situace nakonec vyvrcholila faulem jednoho z domácích hráčů.

Stejně jako při početní výhodě Zlína se ale skóre zápasu nezměnilo. To co se nepovedlo oběma soupeřům v přesilovce, povedlo se Zlínu na začátku 14. minuty. Pardubice špatně vyhodily kotouč, ten zachytil na modré čáře obránce Vosátko a jeho spíše nahození skončilo k údivu všech v pravém horním růžku Lašákovy branky – 1:0.

Vzápětí se řítil Divíšek do náznaku samostatného nájezdu, ale byl zahákován Tesaříkem, který mohl být rád, že se nepískalo trestné střílení. Druhá výhoda Pardubic vypadala sice opticky lépe, ale velkou šanci nepřinesla. Tu měl až později Milan Hejduk, ale ze skrumáže kotouč za Altrichtova záda nepropasíroval.

Zlín narozdíl od prvního utkání hodně přitvrdil hru a za nečisté zákroky po zásluze pykal. Po faulu na Mikesku si šel posedět k trestoměřičům Mokrejš. Přesilovku však zkazil Pardubicím rozhodčí, když posoudil plavný skok Veselého jako faul. Spravedlnost však nezůstala slepá, Havíř pálil od modré a Divíšek v pádu zasunul kotouč do zlínské sítě – 1:1.

Koukalova formace řádila

Druhou část utkání zahájili domácí dohrávanou přesilovou hrou, ale půlená početní výhoda branku nepřinesla. Dobrý zákrok si připsal Lašák po úniku Mokrejše, na opačné straně kroužil podél brankoviště Zlína Hejduk, ale také Altrichter byl pozorný.

Po tragické hrubce Novotného v rozehrávce se ocitnul sám před Lašákem Okál, pokusil se o blafák do bekhendu a pardubický brankář musel čarovat. Jenže vzápětí se po Průchově přiťuknutí dostal do brejku Koukal a v pádu našel skulinku mezi Altrichtrovy betony – 1:2.

Prakticky hned po vhazování ve středovém kruhu mohlo být v táboře pardubických ještě veseleji. Kolmou přihrávku na útočnou modrou dostal Průcha a Zlínu tentokrát štěstěna hodně přála.

Zlín dostal sice k dispozici hned obratem další přesilovou hru, ale těsně před jejím vypršením si pohrál s obranou domácích hokejový génius Hemský, nasměroval přihrávku na Průchu před prázdnou branku a hráč s číslem 73 na zádech nemohl nedat – 1:3.

Ševci se pokusili rychle kontrovat a vybojovali další přesilovou hru. Tlak Zlína sice gradoval, ale pardubický brankář se překvapit nenechal. Druhou polovici prostřední třetiny hodně rozdrobila série vyloučení, ale největší šance se rodily při hře v plném počtu na obou stranách. Blízko brance měla Dopitova formace, kdy zejména její vedoucí natřikrát zkoušel pozornost Altrichtra.

V závěrečných vteřinách Divíšek vybídl Hejduka ke zteči, který byl sám mezi kruhy, ale zlínský gólman skvělým zákrokem udržel naděje domácích. Dvě vteřiny před přestávkovou sirénou ještě našlápl po pravé straně Hemský, přebruslil celou délku kluziště a jeho pokus zápěstím zastavilo až břevno!

Výhru potvrdil Snopek

Zlín vlétl do třetí třetiny s vervou a zasypal Lašáka sprškou střel. Pardubice se snažily praktikovat jednoduchou obrannou hru a nezřídka se bránily jen za cenu zakázaných uvolnění. Hosté však trpělivě vyčkávali na brejky a při pobytu Koukalovy řady na ledě chyběly Průchovi k dorážce do prázdné branky pouze centimetry.

Zlín dostal možnost pětiminutové přesilové hry po tvrdém, ale rozhodně ne zákeřném nebo likvidačním faulu Petra Sýkory u mantinelu a pardubický útočník byl z výše trestu, který ho poslal předčasně do sprch, hodně překvapený.

Přesilovku domácím rozmělnil zbytečným faulem Okál a Pardubice nespravedlivé vyloučení Sýkory potrestaly. Mikeska vyhrál buly na Snopka a ten se trefil přesně k pravé tyči – 1:4.

Po Snopkově knokautu bylo o vítězi prakticky rozhodnuto. Rozhodčí stihli rozdat ještě celou řadu menších trestů, ale skóre zápasu se i přes několik šancí na obou stranách již neměnilo. Pardubice podporované neutichajícím kotlem svých věrných fanoušků zápas v poklidu dovedly do vítězného konce a pro domácí odvety si přichystaly skvělé výchozí postavení.

Ohlasy po utkání

Jaroslav Stuchlík (Zlín): „Naše šance byla v tom, abychom dali první gól, drželi ten stav co nejdéle a čekali na chyby soupeře. Za klíčový považuji inkasovaný gól do šatny na konci první třetiny a pak "nedáš, dostaneš" na začátku druhé třetiny, kdy Míra Okál nedal a Koukal vleže dal na 2:1. Pardubice měly navrch v proměňování šancí, a když jsou ve vedení, tak umí kontrolovat hru. Ve sportu je možné všechno a my budeme za stavu 0:2 na zápasy bojovat dál.“

Vladimír Martinec (Pardubice): „Odehráli jsme velice dobré utkání, dařilo se nám bránit střední pásmo a z protiútoků jsme byli schopni dát góly. Bylo to opatrnější než v úterý, kdy to bylo více nahoru - dolů. Máme zkušené mužstvo a víme, že vedení 2:0 na zápasy ještě nic neznamená. Budeme hráče přesvědčovat, aby hráli stejně jako v prvních dvou zápasech.“

Zápasy v sezóně

1. kolo, 28. 9. 2004
PCE - ZLN
1:3
14. kolo, 16. 10. 2004
ZLN - PCE
3:2
27. kolo, 30. 11. 2004
PCE - ZLN
4:6
40. kolo, 18. 1. 2005
ZLN - PCE
4:3
F1, 5. 4. 2005
ZLN - PCE
2:4
F2, 6. 4. 2005
ZLN - PCE
1:4
F3, 9. 4. 2005
PCE - ZLN
2:0
F4, 10. 4. 2005
PCE - ZLN
3:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 32 1
Obránci G A +/- TM
Jan Snopek 1 0 1 2
Michal Rozsíval 0 1 2 0
David Havíř 0 1 1 0
Tomáš Linhart 0 0 2 0
Petr Čáslava 0 0 1 0
Andrej Novotný 0 0 0 6
Petr Mudroch 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Průcha 1 1 2 0
Petr Koukal 1 0 3 0
Tomáš Divíšek 1 0 1 0
Aleš Hemský 0 1 2 4
Michal Mikeska 0 1 0 0
Milan Hejduk 0 0 1 0
Petr Sýkora 0 0 0 25
Jan Bulis 0 0 0 2
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Jiří Dopita 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 -1 2
Lubomír Korhoň 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube