29.3.2005
Jan Hrabal

Blažek trefil finále!

Po dvou letech si pardubičtí hokejisté zahrají finále! Po nervydrásajícím boji se rozhodovalo až v penaltách. V osmé sérii rozhodl o postupu do bezprostředního boje o titul Tomáš Blažek, když blafákem do forhendu rozdováděl natřískanou Duhovou arénu!

Tipsport extraliga, SF5, úterý 29.3.2005, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Bílí Tygři Liberec

4:3sn
0:0, 2:2, 1:1 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 23:27 Hejduk (Divíšek), 27:18 Průcha (Koukal, Hemský), 53:30 Bulis (A. Novotný), rozhodující samostatný nájezd Blažek – 28:12 Vaic (M. Duben, Podkonický), 36:14 Vaic (V. Novák, Jiří Hanzlík), 45:34 V. Novák (Podkonický). Rozhodčí: Šindler, Rejthar – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:12, navíc Snopek - V. Novák oba 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 9300 (vyprodáno). Střely na branku: 56:38. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 4:3.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Novotný, Havíř, M. Rozsíval, Linhart, Mudroch – P. Sýkora, Dopita, Blažek – Hejduk, Divíšek, Bulis – Hemský, Koukal, Průcha – Korhoň, Rolínek, Tvrdík. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.
Bílí Tygři Liberec: Hnilička – M. Duben, Fischer, L. Šmíd, Jiruš, Jiří Hanzlík, Modrý – P. Rozsíval, Kotalík, S. Procházka – R. Vrbata, Rataj, Tomajko – Vaic, Podkonický, V. Novák – Klimenta, Víšek, Jech. Trenéři: Paleček, Dvořák a Kapoun.

Komentář

První třetina branku nepřinesla

Pardubice vstoupily do zápasu s velkým náporem, častými pokusy zaměstnávaly gólmana Milana Hniličku. První velikou šanci měl ve 3. minutě Rolínek, když se zjevil sám před bránou, ale jeho pokus brankář Liberce kryl. V 7. minutě poprvé vážněji zahrozili Liberečtí, když Lašák musel likvidovat nájezd kapitána hostí Nováka. Moeller ale byl v prvním dějství při chuti, hostující defenzíva se ale snažila likvidovat soustavné nájezdy pardubických útočníků. V 8. minutě se do pěkné šance dostal Hemský, ale ani on nedokázal v souboji tváří v tvář na Hniličku vyzrát. V čase 8:52 byl za útočný faul vyloučen Petr Sýkora, ale byli to paradoxně Východočeši, kdo si vypracoval největší šanci. Tomáš Blažek totiž na své modré zachytl puk a pádil na Hniličku, forvarda Moelleru ale stíhal obránce Modrý, který v poslední chvíli Blažka hákoval. I tak musel zasahovat Hniličkův beton. V závěru třetiny byl vyloučen za podražení hostující obránce Hanzlík, Moeller se dostal do šancí, ale Hnilička nad pardubickými odstřelovači v první třetině zvítězil. V předposlední minutě mu dokonce pomohla horní tyč, která se rozezvonila po Průchově pokusu po vhazování. Do druhé dvacetiminutovky ale vstupovali ve výhodě hosté, protože v poslední vteřině byl za nedovolené bránění vyloučen obránce Snopek.

Dva góly ve druhé třetině nestačily

Hosté v přesilovce takřka nic nevymysleli, Pardubičtí se bez větších patálií ubránili. Od 22. minuty opět nastartovali své motory směrem k Hniličkovi. Jejich útočné akce opět zaměstnávaly libereckou defenzívu, diváci v Duhové aréně se rozhodně bavili pohlednými kombinacemi Moelleru. Ve 24. minutě se v plné parádě ukázal kanonýr Milan Hejduk. Objel si bránu, chytře si počíhal a pod víko pověsil úvodní branku zápasu – 1:0. Pardubičtí diváci ožili, branka je pořádně napumpovala. O čtyři minuty bylo v ‚Duhovce‘ ještě veseleji. Po průniku třetí pětky přihrál Koukal uvolněnému Průchovi u branky, který si počkal na správný moment, ve kterém chytrou trefou zvýšil na 2:0! Bílí Tygři se ale nevzdali, dvoubrankové vedení Moelleru trvalo necelou minutu. Buly před Lašákem totiž vybojoval Podkonický, posunul touš na modrou Dubnovi, jehož střelu přetavil obratnou tečí Vaic v gólovou – 2:1. Chvilku po inkasované brance se mohli Pardubičtí chytit na přesilovce, ale přes slibné šance zvláště v její druhé polovině se jim skórovat nepovedlo. Liberečtí hokejisté měli velkou šanci na vyrovnání okolo 34. minuty. Po vyloučení Hemského a Rozsívala měli Liberečtí dvojnásobnou přesilovku 19 sekund, ale Liberec nedokázal šanci proměnit. To ale hosty nemuselo mrzet ve 37. minutě, kdy se po Lašákově zákroku dostal ke střele Vaic a Lašák tygřím skokem pouze pomohl puku dostat se do brány – 2:2. V závěru třetiny měly Pardubice také 19 vteřin dvojnásobnou výhodu, ale do kabin šli hráči obou celků za vyrovnaného stavu.

Bulis vybojoval prodloužení

Do třetí třetiny vstoupili domácí aktivně, pomoci vstřelit branku jim mohla přesilovka hned zkraje poslední dvacetiminutovky. Moeller ale šance nevyužil a v čase 45:34 přišel krutý trest. Dezorientovaná pardubická obrana nedokázala zabránit Novákovi, aby dorazil předešlý Podkonického pokus – 2:3. Duhovka smutnila, takový vývoj málokdo čekal. Na to měly Pardubice výhodu přesilové hry po Ratajově podražení. V přesilovce měl obří šanci Dopita, jeho pokus ze strany zneškodnil bleskový Hniličkův přesun. V čase 49:58 byl za protesty po odpískání zakázaného uvolnění na oceněn desítkou Snopek. V posledních deseti minutách se v ‚Duhovce‘ děly věci. Postupně byli totiž vyloučeni hostující útočník a Rataj a obránce Šmíd, který při pardubickém náporu posunul bránu. Posouzení situace rozhodčím se nelíbilo hostujícímu kapitánovi Novákovi, jehož protesty ocenil sudí Rejthar panenkou. V čase 52:44 byl puk dopraven do branky, ale rozhodčí gól neuznal, protože už předtím pískal napadení Kotalíka na jednoho z hráčů Moelleru. Přesilovka pět na tři pokračovala, Hnilička byl pod gigantickým tlak a nakonec šťastně pro pardubické hokejisty byl překonán. Po střele Andreje Novotného totiž neudržel puk a Bulis šťastně dorazil kotouč do branky – 3:3! Zasloužené vyrovnání ocenila vyprodaná aréna dlouhým potleskem, to ale nebylo vše, co bylo k vidění ve třetí třetině. Dvě minuty před koncem se totiž do brejku dostal Hejduk, ač byl obránce Modrý blíže kotouči, tak se pardubický tahoun k puku dostal, ale v těžké situaci jej za Hniličku neprodral. I proto svítilo na kostce nad ledem 3:3 a zápas dospěl do prodloužení.

Prodloužení se hrálo opatrně, oběma celkům šlo o všechno. I diváci byli nervózní, všichni v Duhové aréně byli netrpěliví. Do velké šance se v 65. minutě dostal Podkonický, ale souboj tváří v tvář Lašákovi prohrál. Liberečtí byli v nastaveném čase aktivnější, ale gól nepadl do žádné brány a tak o výsledku musely rozhodnout samostatné nájezdy.

Rozhodly penalty

To byl nápor na nervovou soustavu! První se proti Hniličkovi rozjel Milan Hejduk, střelou nad rameno překonal libereckého brankáře – 1:0! Pak si to s Lašákem rozdal na férovku Podkonický – jeho střelu Lašák vyrazil. Druhým Pardubákem byl Aleš Hemský, ten ale netrefil branku. Z liberecké strany jel obránce Šmíd, zakletý byl pro něj pravý Lašákův beton. Jako třetí jel Jan Bulis, mezi nohy ale puk nepropasíroval. Vrbata pak trefil Lašáka. Na to jel Blažek, bekhendová klička ale skóre neposunula. Z libereckého mužstva zase přestřelil Vaic. Pak se rozjel Průcha a provedl blafák do forhendu. Nebyl jasné, zda-li puk dostal za brankovou čáru, rozhodovalo video! To na stadioně v kabině videorozhodčího gól nevidělo, jeden ze záběrů České televize prokázal, že v jednom momentě byl puk skutečně za brankovou čárou! Přesto branka nebyla uznána. Libereckou svíčku rozhořel útočník Kotalík, jehož bekhend rozesmutněl Duhovku – 1:1.

Následovaly další penalty, průběh se ale otočil, první jeli hráči Liberce. Z mužstva Bílých Tygrů jel Kotalík, provedl kličku do forhendu, ale Lašáka nepřekonal. Z pardubické strany mašíroval Hejduk, trefil jen Hniličku. Proti Lašákovi se pak rozjel Vrbata, vylámal si zuby ale na hbitém Lašákově betonu. Rozhodnout mohl Petr Sýkora, ale napálil jen lapačku. Osmou sérii rozjel obránce Modrý, ale puk namířil do hbitého Lašáka. A pak to přišlo! Rozjel se Tomáš Blažek, provedl blafák do forhendu, kterým si počkal na Hniličku a pod víko trefil finále!!!

Ohlasy po utkání

Jiří Šejba (HC Moeller Pardubice): „Už v první třetině jsme měli hodně šancí, ale díky Milanu Hniličkovi jsme je nedali. Ve druhé jsme se trochu přestali pohybovat, začali propadávat a Liberec měl navrch. I díky tomu srovnal na 2:2. Ve třetí třetině už bylo vidět, že Liberci chybí síly a hráči si pomáhali fauly. I díky tomu jsme vyrovnali na 3:3. V prodloužení už jsme hráli se zabezpečenou obranou a penalty byly otázkou štěstí.“

Josef Paleček (Bílí Tygři Liberec): „Neodehráli jsme špatnou sérii. Mimo druhého utkání doma, které nám nevyšlo, jsme byli Pardubicím vyrovnaným soupeřem. Hodně jsme je potrápili a místy měli i navrch. Pardubice ve formě, kterou v poslední době mají, byly velkým favoritem a doufám, že ji prodají i ve finále. V dnešním zápase jsme začali špatně, vlažně, ale podržel nás Milan (Hnilička). Pak jsme se vrátili do hry, vyrovnali na 2:2 a hráli lépe. Chyběli nám ale zranění hráči a kvůli mnoha vyloučením i síly.“

Zápasy v sezóně

3. kolo, 17. 9. 2004
PCE - LIB
2:5
16. kolo, 22. 10. 2004
LIB - PCE
2:1p
29. kolo, 5. 12. 2004
PCE - LIB
5:2
42. kolo, 25. 1. 2005
LIB - PCE
1:4
SF1, 22. 3. 2005
PCE - LIB
3:2p
SF2, 23. 3. 2005
PCE - LIB
3:1
SF3, 26. 3. 2005
LIB - PCE
4:1
SF4, 27. 3. 2005
LIB - PCE
0:4
SF5, 29. 3. 2005
PCE - LIB
4:3sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 70 0 35 3
Obránci G A +/- TM
Andrej Novotný 0 1 -1 2
Michal Rozsíval 0 0 1 4
Tomáš Linhart 0 0 1 0
David Havíř 0 0 0 0
Jan Snopek 0 0 -1 12
Petr Čáslava 0 0 -1 0
Petr Mudroch 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Průcha 1 0 1 0
Tomáš Blažek 1 0 0 0
Jan Bulis 1 0 -1 0
Milan Hejduk 1 0 -1 0
Aleš Hemský 0 1 1 2
Petr Koukal 0 1 1 0
Tomáš Divíšek 0 1 -1 0
Lubomír Korhoň 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0
Jiří Dopita 0 0 -1 2
Petr Sýkora 0 0 -1 2
HC Dynamo YouTube