7.2.2016
Jan Hrabal

Dynamo veze tři body z karlovarského ledu!

KARLOVY VARY — Venkovní víkend za čtyři body! Hokejisté Pardubic dokázali vyhrát v utkání 44. kola Tipsport extraligy 3:0 v Karlových Varech. Nejprve se ve dvou přesilovkách prosadil Lukáš Nahodil (dva zápasy – čtyři branky), nejprve v 9. minutě proměnil výhodu pět na čtyři, pak ve 40. minutě čtyři na tři. Výhru Dynama pojistil Tomáš Kaut bekhendovou střelou do prázdné brány, všech šestadvacet střel Energie pochytal bezchybný Brandon Maxwell.

Tipsport extraliga, 44. kolo, neděle 7.2.2016, KV Arena

Karlovy Vary

Dynamo Pardubice

0:3
0:1, 0:1, 0:1
Branky a nahrávky: 8:01 Nahodil (Sýkora, Štajnoch; 4/5), 39:21 Nahodil (Orsava, Gregorc; 3/4), 59:27 Kaut (6/5). Rozhodčí: Hodek, Souček – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 6:7 (1:2, 4:4, 1:1), navíc Bartek (Karlovy Vary) 5 minut a osobní trest do konce utkání. Využití: 0:2. Diváci: 2869. Střely na branku: 26:21 (11:8, 11:5, 4:8). Srážky: 14:1. Vhazování: 36:32. Blokované střely: 10:8. Průběh utkání: 0:3. Nejlepší hráči: Tomáš Rachůnek – Brandon Maxwell.
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek, J. Tomeček, Gulaši, Rohan, Sičák, Redlihs, Baránek – Rachůnek, Marosz, Huna – Vachovec, Kůs, Bartek – Gorčík, Gríger, V. Tomeček – Koblasa, Osmík, Flek. Trenéři: Karel Mlejnek, Mikuláš Antonik a Pavel Kněžický.
Dynamo Pardubice: Maxwell – Ščotka, Čáslava, Štajnoch, Gregorc, Bokroš, Havlík, Šeda – Sýkora, Redenbach, Marcinko – Monja, Nahodil, Orsava – Rapáč, Tomášek, Beran – Poulíček, Kaut, Moučka – Voženílek. Trenéři: Peter Draisaitl a Andrej Potajčuk.

Komentář

Na ledě posledního týmu potřebovali pardubičtí hokejisté zvítězit, ve veledůležitém utkání podali svěřenci Petera Draisaitla bojovný výkon, který řídil opět výborně chytající Brandon Maxwell.

Lukáš Nahodil proměnil přesilovku, domácí hrozili z brejků

O něco výraznější byla v prvních minutách Energie, které však chyběla větší odvaha při zakončování. Ve skvělé pozici byl ve chvíli, kdy mířil úplně sám na brankáře, Tomáš Rachůnek, ale ten ještě zkoušel bekhendem najít před prázdnou bránou Marosz, a ten už k puku nedostal. Podobně na tom byl pak také Kůs, který namísto střely při téměř samostatném úniku marně hledal po levé straně Hunu.

Až nakonec přišla chvíle Pardubic, když se Dynamu podařilo velmi rychle využít přesilovku po Gulašiho sekání. Lekci v tom, jak se tlačit do branky, dal Energii Lukáš Nahodil, který po tvrdé ráně Sýkory od modré protlačil puk z velkého úhlu nad Závorkovým ramenem – 0:1.

I po inkasování měla ale mírně navrch stále Energie. Měla zkrátka více šancí, ale žádná jí k ničemu nepomohla. Ty největší promarnili Flek a Vachovec. První jmenovaný pálil při samostatném úniku vedle a druhý po kličce do bekhendu trefil Maxwellovu lapačku.

Gól do šatny Dynamo uklidnil

aké ve druhé třetině se hrál velmi zajímavý a atraktivní hokej. Sice byl o trochu vyrovnanější, než v předchozí třetině, ale u větších šancí zůstávali stále domácí, kteří byli aktivnější zejména ve druhé části třetiny. Znovu ale dopláceli na slabý tah na branku a chuť vypálit. Přesto se Maxwell opět párkrát zapotil. Asi nejvíce byli vidět ve druhé třetině Huna s Gorčíkem a také Vachovec, na straně soupeře pak vyčnívali zase hlavně Beran a Rapáč, kteří také nenechali Závorku často v klidu.

Nejpestřejší byl, co se šancí týče, závěr prostřední dvacetiminutovky. Zejména ve chvíli, kdy se do nadějného přečíslení dostali dva hráči hostí, ale Marcinkovi sjel při pokusu o přihrávku puk z hole a Závorka ho stačil vypíchnout. Na druhé straně se bleskurychle dostal do úniku Bartek, který vše řešil velmi tvrdou střelou, s níž si však Maxwell poradil. Expardubický útočník ve 39. minutě naremploval na mantinel Blaže Gregorce, za svůj faul obdržel trest ve hře, slovinský zadák zápas nedohrál.

Stav se nakonec měnil až v poslední minutě periody, když si Gulaši neohlídal ve vlastním oslabení před brankou Lukáše Nahodila, který tak měl dost času na to, aby se s pukem otočil, udělal Závorkovi kličku a puk zasunul do branky – 0:2. Pardubický útočník vstřelil čtvrtý gól ve dvou víkendových utkáních!

Tomáš Kaut střelou bekhendem do prázdné brány pojistil důležitou výhru

Úvod třetí třetiny jasně ukázal, který tým je v pozici toho, jenž se potřebuje dotahovat. A tak byli u puku vidět především hráči v zeleno-bílých dresech. A znovu si vytvořili několik velmi zajímavých šancí. Nejprve se dostal do skvělého úniku středem hřiště Gorčík, ale nedokázal zkrotit puk, v nouzi raději přihrál do bekhendu a nakonec se ve slibně rozjeté akci ke střele nedostal.

Zanedlouho se protáhl podél hrazení hbitý Huna, který dlouho nepřemýšlel a zamířil puk na delší tyč, ale Brandon Maxwell velmi pohotově zasáhl lapačkou.

Postupem času začaly domácím docházet síly, hra se vyrovnala a tempo opadalo. Druhá polovina závěrečné periody už tak byla celkem nezáživná. Dynamu se akorát podařilo své vítězství definitivně stvrdit v poslední minutě trefou do prázdné branky, když ve středím pásmu jen strčil do puku Tomáš Kaut a puk s Bičánkovým neúmyslným přispěním projel až do prázdné branky – 0:3.

Ohlasy po utkání

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): „Mrzí nás hlavně neproměněné šance v první třetině, kdy jsme dvakrát jeli sami na bránu a měli jsme i nějaké přečíslení dva na jednoho. Když nedáš gól, tak nemůžeš vyhrát. Soupeři se podařilo využít dvě přesilové hry a v závěru, když jsme se snažili, bojovali jsme, tak soupeř obětavostí, bojovností zápas uhrál. Pokud se nám takové příležitosti v zápase naskytnou a my je neproměníme, tak se nám bude potom těžko vyhrávat.“

Peter Draisaitl (HC Dynamo Pardubice): „Asi se pohledný hokej očekávat nedal, tady šlo víceméně o to, kdo najde cestu, jak dnes urvat body. Za tu bojovnost a obětavost si náš tým pochvalu zaslouží. Ale o nic víc dnes nešlo.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

5. kolo, 25. 9. 2015
PCE - KVA
4:3
18. kolo, 13. 11. 2015
KVA - PCE
3:2
31. kolo, 28. 12. 2015
PCE - KVA
3:0
44. kolo, 7. 2. 2016
KVA - PCE
0:3
UDR2, 11. 3. 2016
KVA - PCE
2:3
UDR6, 25. 3. 2016
PCE - KVA
4:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Brandon Maxwell 60 0 26 0
Obránci G A +/- TM
Blaž Gregorc 0 1 0 0
Martin Štajnoch 0 1 0 0
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Nahodil 2 0 0 0
Tomáš Kaut 1 0 0 0
Jakub Orsava 0 1 0 0
Petr Sýkora 0 1 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0
Tomáš Marcinko 0 0 0 0
Dmitrij Monja 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Branislav Rapáč 0 0 0 0
Tyler Redenbach 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube