29.11.2015
Jan Hrabal

Dynamo se na Spartě neprosadilo, prohrálo 0:3

PRAHA — Hokejisté Pardubic nestačili v utkání 24. kola Tipsport extraligy, v O2 areně podlehli pražské Spartě 0:3. Největší šanci Dynama měl ve třetí třetině Tomáš Rolinek, trestné střílení ale neproměnil. Východočechy v utkání výrazně držel Brandon Maxwell, který si připsal 38 zákroků. Hostům nepomohla k překonání Jana Lukáše ani takřka minutu trvající hra bez brankáře, v ní naopak inkasovali třetí gól.

Tipsport extraliga, 24. kolo, neděle 29.11.2015, O2 arena

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

3:0
0:0, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 22:37 Polášek (Eminger; 5/4), 50:30 Klimek (Švrček; 5/5), 59:49 Čajkovský (5/5). Rozhodčí: Fraňo, Horák – Jindra, Zíka. Vyloučení: 4:7 (1:3, 2:1, 1:3). Využití: 2:0. Diváci: 8716. Střely na branku: 41:17 (12:7, 20:4, 9:6). Srážky: 17:9. Vhazování: 34:35. Blokované střely: 12:6. Průběh utkání: 3:0. Nejlepší hráči: Jan Lukáš – Brandon Maxwell.
Sparta Praha: Lukáš – Čajkovský, Švrček, Eminger, Polášek, Hrbas, Mikuš, Glenn, Havel – Buchtele, Sabolič, Netík – Kudrna, Klimek, Hamilton – Kumstát, Pech, Procházka – Forman, Černoch, Dvořáček. Trenéři: Josef Jandač a Zdeněk Moták.
Dynamo Pardubice: Maxwell – Štajnoch, Gregorc, Nedbal, Čáslava, Bokroš, Ščotka, Šeda, Havlík – Svoboda, Redenbach, Marcinko – Sýkora, Nahodil, Rolinek – Poulíček, Tomášek, Voženílek – Šimun, Kaut, Moučka. Trenéři: Richard Král a Marek Zadina.

Komentář

Pardubičtí nastoupili do utkání proti Spartě Praha s novou brankářskou dvojicí. Brandonu Maxwellovi, který podal vynikající výkon, kryl záda Ondřej Bláha z Českých Budějovic.

Dynamo drželo bezbrankový stav

V duelu s Pardubicemi se sparťané museli obejít nejen bez zraněných opor Barinky či Přibyla, ale i bez kapitána Jaroslava Hlinky, který si před úvodním buly došel pro dres za 700 zápasů odehraných ve Spartě jen v civilu a do hry kvůli zranění nedosáhl. Do branky se postavil Jan Lukáš a jako první ho chtěl prověřit Kaut, ale jeho střela mířila vedle. Po čtyřech minutách hry si první sparťanský útok vytvořil solidní a delší tlak.

V polovině úvodního dějství po návratu vyloučeného Sýkory na led se dostali do tlaku pro změnu hosté, ale také bez gólového efektu. Největší šanci si nakonec připsal Netík, který do zápasu nastoupil s kapitánským céčkem. Dostal prudkou přihrávku k pravé tyčce Maxwellovy branky, kde byl zcela sám, ale americký brankář jeho pokus vyrazil betonem.

V závěru první části hry ještě vlastním oslabení v úniku zahrozili Čajkovský s Formanem, ale do kabin se nakonec šlo za bezbrankového stavu.

Sparta se prosadila v přesilovce

Ve druhé třetině už se na úvodní branku nečekalo dlouho a postarali se o ní domácí. Dlouhou čtyřminutovou přesilovku po vyloučení Ščotky za zásah vysokou holí v obličeji Buchteleho zužitkoval trefou od modré čáry obránce Adam Polášek – 1:0.

Pardubičtí hráči brzy faulovali znovu a bránící čtveřice se opět musela ve svém obranném pásmu pěkně ohánět, tentokrát ovšem odolala. A gólem neskončil ani únik Netíka, který dostal přihrávku na útočnou modrou a chtěl Maxwella překvapit střelou mezi tělo a ruku.

Neuspěl ani Pech, který během zteče soupeřovy branky efektně překonal prohozením jednoruč pardubického obránce. Sparťanská převaha se přes absenci gólu stále stupňovala a vyvrcholila pasáží, během které se hostujícím hráčům plné dvě minuty nedařilo vymanit z vlastní obranné třetiny.

Sparťané až do přestávky jasně kontrolovali hru a Maxwell musel vytáhnout neskutečné zákroky, kterými zabránil ve skórování například Kumstátovi s Pechem.

Tomáš Rolinek neproměnil penaltu

V úvodu třetí části mohlo být v mžiku vše jinak! Ve vlastím oslabení totiž ujel sparťanským fanouškům dobře známý Tomáš Rolinek sám na gólmana a Netík ho zezadu zastavil jen za pomoci faulu. Pardubický útočník ale nařízené trestné střílení neproměnil, Lukáš jeho střelu bez problémů pokryl.

A poté už opět sledoval své spoluhráče, jak se tlačí za druhým gólem. Nejprve před odkrytou brankou minul Hamilton, následně neuspěl s Kudrnou ani v přečíslení dvou na jednoho.

Střeleckou i herní převahu nakonec sparťané přece jen zúročili deset minut před koncem zápasu, kdy zakončoval přečíslení dvou na jednoho dělovkou pod břevno Lukáš Klimek. Nejlepší sparťanský kanonýr minulé sezony se tak po dlouhém střeleckém trápení konečně dočkal první trefy v aktuálním ročníku. V samém závěru utkání během power play ještě upravil na konečných 3:0 pro Spartu obránce Michal Čajkovský.

Ohlasy po utkání

Josef Jandač (HC Sparta Praha): „Vítězství se nerodilo lehce. Zejména ve druhé třetině jsme měli odskočit na větší brankový rozdíl, pak by se nám dýchalo lépe. Tím, že to bylo pořád 1:0, tak každá chyba nebo oslabení může zápas změnit. Za stavu 1:0 chytil Honza Lukáš trestné střílení, což bylo rozhodující pro vítězství. Pak jsme přidali góly. Soupeřův brankář podal výborný výkon.“

Richard Král (HC Dynamo Pardubice): „První třetina byla celkem vyrovnaná. My jsme hráli dobře odzadu. I když si Sparta nějakou šanci vytvořila, tak tam neměla nic moc vyloženého. Druhá byla z naší strany špatná, dostali jsme se na začátku v oslabení pod tlak a celou třetinu jsme se z toho nedostali. Chyběl nám pohyb a důraz v osobních soubojích. Třetí třetina byla z naší strany dobrá, asi jsme byli lepší. Bohužel nám ujeli a přečíslení proměnili na 2:0. Tak zkušený mančaft jako je Sparta si to už pohlídal. Celkově Sparta zaslouženě vyhrála.“

Zápasy v sezóně

11. kolo, 16. 10. 2015
PCE - SPA
2:4
24. kolo, 29. 11. 2015
SPA - PCE
3:0
37. kolo, 17. 1. 2016
PCE - SPA
4:6
50. kolo, 28. 2. 2016
SPA - PCE
6:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Brandon Maxwell 59 0 38 2
Obránci G A +/- TM
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Karel Nedbal 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Martin Štajnoch 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Tomáš Marcinko 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Tyler Redenbach 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Jakub Svoboda 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Eduard Šimun 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Daniel Voženílek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube