6.2.2005
Vladimír Gregor

Pardubice opět Spartu vyhrát nenechaly

Maximálně úspěšný víkend mají za sebou pardubičtí hokejisté. Po pátečním drtivém vítězství nad Plzní, přehráli v neděli na domácím ledě také druhý tým tabulky pražskou Spartu. Ta znovu potvrdila, že se jí na Pardubice dlouhodobě nedaří, v letošní sezóně uhrála s našimi hráči pouze bod.

Tipsport extraliga, 46. kolo, neděle 6.2.2005, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Sparta Praha

4:2
2:0, 0:1, 2:1
Branky a nahrávky: 4:29 Hemský (Bulis, Mikeska), 16:40 P. Sýkora (Snopek, Dopita), 43:07 P. Sýkora (Blažek, Dopita), 59:42 Divíšek (P. Sýkora, Dopita) – 27:28 Kratěna (Hlaváč, Pilař), 45:52 Havlát (Olesz, P. Nedvěd). Rozhodčí: Rejthar – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 9205 (vyprodáno). Střely na branku: 33:28. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Novotný, Havíř, Rozsíval, Vyhlídal, Mudroch, Pácal – P. Sýkora, Dopita, Blažek – Hemský, Mikeska, Bulis – Tvrdík, Divíšek, Pištek – Rolinek, Koukal, Průcha. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.
Sparta Praha: Pöpperle – Pilař, Jan Hanzlík, Majeský, Melichar, Richter, Řezníček, Schnábel – Kratěna, D. Výborný, Hlaváč – Havlát, P. Nedvěd, Olesz – Ton, Sivek, Chabada – Netík, Kašpařík. Trenéři: Slavomír Lener, Leo Gudas a Marian Jelínek.

Komentář

Domácí byli při chuti

Od úvodních vteřin se v Pardubicích hrál hokej té nejvyšší kvality. K prasknutí našlapaná Duhová aréna hlasitě hnala hokejisty obou celků na zteč a byl to domácí brankář Lašák, který se jako první musel postavit Nedvědově tvrdé střele. Potom však přišla jedna z velkých chvil Aleše Hemského. Ten si zpoza branky vybruslil až před sparťanský objev Pöpperleho a sňal mu jeho kouzlo první pardubickou střelou v zápase – 1:0. Ještě veseleji mohlo být, kdyby o dvě minuty později dosáhl Divíšek na vyraženou Vyhlídalovu střelu. Útočnou eskapádu předvedla lajna mladíků, Rolínek se nenechal odstavit od puku a Pöpperle se musel pod maskou pořádně potit. Sparta zkoušela Lašáka hlavně z dálky, ale pokusy Melichara a Richtra byly spíše propagační. Prvního zaváhání se domácí obrana dopustila až v polovině úvodní třetiny, ale Olesz naštěstí svůj drzý průnik nedotáhl. Na druhé straně potěšil hezkou střelou přes obránce dravý Průcha, ovšem brankář Sparty srazil betony včas. Prvním potrestaným hráčem utkání se stal hostující Nedvěd, který rychlostně nestačil na Koukala a pomohl si nedovoleně holí. Pardubický zámek svíral Spartu jako ve svěráku, na konci oku lahodící kombinace byl Bulis sám před Pöpperlem, leč vysoko přestřelil. Vyrovnání měl na hokejce Kratěna, zcela sám před Lašákem však neuspěl. Z protiútoku nabil Snopek od mantinelu Petru Sýkorovi a za jeho projektilem se nešťastný Pöpperle nestihl ani podívat – 2:0. Závěr třetiny tak probíhal za skandovaného potlesku spokojených ochozů.

Sparta zápas zdramatizovala

Pořádná bouře musela být o přestávce v kabině Sparty, neboť ta vlétla na led jako pokropená živou vodou. Lašák si během minuty připsal hned tři úspěšné zákroky. Poté se však domácí osmělili a po hrubém zákroku Pilaře na pronikajícího Blažka měli také druhou výhodu přesilové hry. Blízko brance byl po další povedené kombinaci Bulis, jeho bekhendový pokus vytěsnil mimo tři tyče Pöpperle lapačkou. Snížení přišlo jako blesk z čistého nebe. Nejprve složil Bulis u mantinelu ukázkovým bodyčkem Hlaváče, Sparťan se však nenechal deprivovat, nacentroval prudce do brankoviště a Kratěna dával prakticky do prázdné – 2:1. Odpovědět mohl rychle Divíšek, ale o milimetry netrefil. Rychlé ruce a geniální myšlení znovu naplno předvedl v polovině utkání neudržitelný Hemský, nejprve zesměšnil obránce Schnabela, bekhendovou kličku mu však zmařil betonem výborný Pöpperle. Neskutečný tlak předvedla Chabadova formace a Lašák nekapituloval jen se štěstím. Sparta nadále pokračovala v mírné převaze, dělovku Hanzlíka viděl domácí brankář až v poslední chvilce, ale zasáhnout dokázal. Posléze si při souboji u mantinelu dle sudího Rejthara pomáhal Vyhlídal nedovoleně a inkasoval dvě minuty. Na ledě se ale děly věci. Nejprve ujela dvojice Mikeska – Bulis na jediného obránce, Mikeska zkusil střelu, sice neuspěl, ale ještě zpětnou přihrávkou zpoza branky našel v další obrovské šanci Bulise. To však nebylo ze strany oslabených domácích vše. Emoce v hledišti ještě neutichly, když Hemský vypíchl přihrávku Sparty a řítil se sám na Pöpperleho. Zkusil znovu kličku do bekhendu, ale byl možná až příliš rychlý a kotouč se zastavil o brusli sparťanského golmana. Jen se hrálo v pěti, musel znovu za katr pardubický hráč. Na Pöpperleho pro změnu najížděl zcela sám ze strany Dopita, ale betony mladé brankářské naděje neprocedil.

Hosté vyrovnat nedokázali

S cílem neudělat chybu vstoupili do rozhodující části hry oba celky. Jako první chybovali domácí – Nedvěd jel sám na Lašáka, udělal perfektní kličku, ale Lašákův rozštěp hostující hvězdě radost pokazil. Důležitý moment přišel hned vzápětí na druhé straně. Dopita vyhrál buly na Blažka, ten přiťukl kotouč nekrytému Sýkorovi a po jeho střele nad lapačku explodovala Duhová aréna potřetí – 3:1. Sparťané začali chybovat, blízko další brance byl Divíšek a po něm i Pištek, kterému namazal bruslí nechtěně hlavní sudí Rejthar. Do hry vrátil hosty rychlý Havlát, který sice možná přebral od Olesze přihrávku do ofsajdu, ale jeho zakončení bylo naprosto lahůdkové – 3:2. Po chybce Rozsívala v rozehrávce nebyl dokonce daleko od vyrovnání Výborný, ale dobrou příležitost prováhal. Následující vteřiny patřily opatrnějšímu hokeji, domácí nechávali Sparťany tvořit a snažili se vyrážet k nebezpečným brejkům. Jeden z nich natolik zmátl hostující lavičku, že zbrkle poslala bránit ještě šestého hráče, což neuniklo nejen celému stadiónu, ale ani čárovým rozhodčím. Sparta se sice bez problémů ubránila, ale čas rychle ubíhal. Naopak definitivu mohl zápasu udělit Průcha, pokud by z těžké pozice trefil odkrytou branku. Čtyři minuty před koncem si Sparta vynutila veliký tlak, po kterém zalehl kotouč v brankovišti Čáslava a dostal dvě minuty za zdržování. To však hosté znovu nezahráli zrovna přesvědčivě, naopak Bulisova kouzla zastavila až tyč. Utkání gradovalo, domácí hnáni devítitisícovým davem skvěle bránili a drželi Spartu mimo dostřel Lašáka. Ta ještě zkusila hru bez brankáře, ale Divíšek vyvezl kotouč z obranné třetiny a lehkým dloubnutím jej poslal neomylně do sparťanské svatyně – 4:2.

Ohlasy po utkání

Vladimír Martinec (HC Moeller Pardubice): „Viděli jsme vynikající utkání. Povedl se nám opět vstup do utkání a vedli jsme 2:0. Ve druhé třetině, kdy byl soupeř aktivnější, nás může mrzet, že jsme v oslabení mohli rozhodnout utkání. Měli jsme tam samostatné nájezdy, ale hráči nezvolili správné řešení. Říkal jsem jim, že ideální je zrealizovat první myšlenku, kterou mají. Pak to bylo drama až do konce a díky nasazení hráčů až do samého závěru jsme utkání dovedli do vítězného konce.“

Slavomír Lener (HC Sparta Praha): „Byl to zápas se vším všudy. Byla v něm spousta šancí, oba týmy měly stejnou šanci na výhru nebo remízu. Pardubice daly dva famózní góly v první třetině, to co udělal Aleš Hemský byla skvělá individuální akce a druhá branka v naší síti od Petra Sýkory byla lekcí z jednoduchosti. V úvodní třetině jsme hráli komplikovaně, nesnažili jsme se dlouhými přihrávkami soupeře roztáhnout, ale od druhé části jsme byli aktivnější a vytvořili jsme si spoustu šancí. Mužstvu nemohu nic vytknout, body jsme sice neudělali, ale herní projev byl velmi dobrý. Bylo vidět, že domácí hrají v pohodě, jsou sebevědomí a momentálně rozjetí a dnes hráli velice dobrý hokej.“

Zápasy v sezóně

7. kolo, 26. 9. 2004
SPA - PCE
2:2p
20. kolo, 2. 11. 2004
PCE - SPA
4:2
33. kolo, 23. 12. 2004
SPA - PCE
1:3
46. kolo, 6. 2. 2005
PCE - SPA
4:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 36 2
Obránci G A +/- TM
Jan Snopek 0 1 2 2
Petr Čáslava 0 1 1 2
David Havíř 0 0 1 0
Andrej Novotný 0 0 1 0
Michael Vyhlídal 0 0 0 2
Petr Mudroch 0 0 0 0
Tomáš Pácal 0 0 0 0
Michal Rozsíval 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 2 1 2 0
Tomáš Divíšek 1 0 1 0
Aleš Hemský 1 0 1 0
Jiří Dopita 0 3 3 0
Jan Bulis 0 1 1 0
Michal Mikeska 0 1 1 0
Tomáš Blažek 0 0 1 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Ľubomír Pištek 0 0 0 0
Petr Průcha 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube