28.1.2005
Vladimír Gregor

O bodu navíc rozhodl Padělek

Bez Milana Hejduka laborujícího s bolavými třísly nastoupily Pardubice proti houževnatému soupeři ze severu Moravy. Vítkovice se předvedly v Duhové aréně ve výborném světle a vybojovaly po 60. minutách spravedlivou remízu. Prodloužení hodně ovlivnilo odpískané trestné střílení proti domácímu celku, které Padělek s přehledem proměnil a zajistil tak hostům prémiový bod.

Tipsport extraliga, 43. kolo, pátek 28.1.2005, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Vítkovice

1:2p
0:0, 1:1, 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 35:56 Hemský - 30:37 Burger (Turek), 61:58 Padělek z trest.st.. Rozhodčí: Henriksson – Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 7:7. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 9042. Střely na branku: 36:37. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
Dynamo Pardubice: Lašák - Snopek, Čáslava, Novotný, Havíř, Rozsíval, Mudroch, Vyhlídal, Pácal - Sýkora P., Dopita, Blažek - Tvrdík, Mikeska, Bulis - Hemský, Divíšek, Pištek - Kolář, Koukal, Rolínek. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.
Vítkovice: Pinc - Filc, Kubina, Philipp, Seman, Malík, Mojžíš, Hudec, Křetínský, Dresler - Míka, Štefanka, Varaďa - Irgl, Šimíček, Hubáček - Padělek, Burger, Turek - Tomášek, Hulva, Krenželok. Trenéři: Vladimír Vůjtek a Miloš Holaň.

Komentář

Prázdná branka hostům nestačila

Pardubičtí nastoupivší bez své největší hvězdy Milana Hejduka vlétli do zápasu jako hejno sršňů a před Pincem bylo od začátku hodně živo. Úvodní střelu zápasu sice zaznamenal Irgl, potom se hra ale na dlouhé vteřiny nastěhovala do vítkovické obranné třetiny. Platonický tlak ale k brance nevedl, naopak první pořádná šance hostů byla z kategorie vyložených. Lašák vyrážel střelu z úhlu, puk se dostal mezi kruhy na hokejku Míky, ale vítkovický útočník střelu na prázdnou branku pojal neuvěřitelně ležérně, když napálil pouze beton domácího brankáře. Vzápětí přišlo první vyloučení, za katr šel Havíř a co dokázal v přesilovce nedat Seman, bylo takřka neuvěřitelné. Ten po dokonalém vyšachování bránící pardubické čtveřice znovu střílel na zcela odkrytou branku a byl natolik přesvědčený o svém úspěchu, že se otočil, zvedl ruce nad hlavu a přestal hrát. Žel pro něj i Vítkovice usilující o playoff trefil pouze tyč! Pardubice dostala do hry přesilová hra, při které si vytvořila tlak Dopitova i Divíškova řada, ale zůstalo pouze u gólového přání. Hra se posléze vyrovnala, přibylo soubojů ve středním pásmu a ubylo čistých šancí. Finský sudí Henriksson umožnil hrát domácím v patnácté minutě další přesilovku, když posadil na trestnou lavici hákujícího Míku. Domácí znovu dobře kombinovali, ale ke kloudné střele jakoby nikdo nenašel odvahu. Minutu před koncem zasáhl Rolínek kolenem unikajícího Varaďu, naštěstí pro vítkovického hráče skončil nebezpečný zákrok bez zranění.

Hemského krasojízda vedla k vyrovnání

Do druhé části vstoupili domácí hráči oslabení o Rolínka, který dopykával svůj trest z první třetiny, ale půlená přesilovka Vítkovicím žádné ovoce nepřinesla. Hosté pokračovaly v zahazování šancí, Vůjtek vylepšil střeleckou pozici přihrávkou na volného Hubáčka, ale ani on nedokázal zvednout kotouč nad beton výborného Lašáka. Švédský sudí nemilosrdně trestal zákroky holí, po Pištekově hákování byli znovu v početní výhodě vítkovičtí. Paradoxně však mohli inkasovat, odraženého kotouče se zmocnil Divíšek a postupoval se Sýkorou na jediného obránce. Ani Pinc se však nenechal zahanbit a nataženou brankářskou holí puk Divíškovi vypíchl. Nadále pokračoval rušný hokej, který tradičně zaplněnou Duhovou arénu určitě nenudil. Blizoučko brance byl hostující Štefanka, který z otočky pálil na odkrytou Lašákovu branku, ale pardubický gólman se stihl přemístit neuvěřitelně rychle. První branka padla krátce po polovině utkání, domácí sehráli neuvěřitelně špatně přesilovou hru a na Lašáka se řítili nikým neatakování Turek s Burgrem. Pro vyhlášeného kanonýra pak už nebylo problémem lahůdkovou přihrávku kolegy Turka umístit nechytatelně nad Lašákovo rameno – 0:1. Hosty branka hodně povzbudila, oslabení v pohodě ubránili a důrazně se snažili přidat pojistku. Když se zdálo být nejhůř, vzal si na vlastní modré puk hokejový génius Hemský, ustál sekyru přes ruce od nestíhajícího Míky, z očí do očí si vychutnal Křetínského a bez potíží zavěsil puk nad Pincovu vyrážečku – 1:1. V poslední minutě hodně vystrašil Lašáka v pádu tečující Tomášek, kterému pomohl na led nedovoleným zákrokem Blažek.

Zápas dospěl do prodloužení

Tradičně ve čtyřech vstoupili pardubičtí hokejisté i do třetí třetiny. Od počátku byla znát snaha obou celků vstřelit rychle rozdílovou branku. Blíže byli pardubičtí, Mikeskovi v nájezdu sklouzl při střele kotouč z čepele, šanci Sýkory zastavil až Krenželokův faul. V přesilové hře byl blízko druhé brance nezastavitelný Aleš Hemský, který po parádní kličkované ztroskotal až na Pincově betonu. Hra se přelévala ze strany na stranu, misku vah mohl převážit povedenou ranou Vůjtek, ale Lašákova vyrážečka zasáhla včas. Na druhé straně si do ideální pozice mezi kruhy najel z druhé vlny Havíř, ale také Pinc patří mezi brankářskou extratřídu. Ještě blíže radosti byla dvojice Hemský – Divíšek, ale ti svůj nájezd 2 na 1 bohužel trochu překombinovali. Vzápětí se pokusil vyvolat rvačku zjevně z posledního duelu ukřivděný Kubina, ale rozhodčí vážnější rozmíšku nepřipustili. Rozhodnout mohl střelecky naladěný Petr Sýkora, který uplatnil svou kosmickou rychlost, ale Pinc proti jeho střele zázračně zasáhl. Ve vypjatém závěru se snažili pardubičtí ještě strhnout vítězství v posledních vteřinách na svou stranu, ale utkání přesto dospělo až do prodloužení.

Trestné střílení rozhodlo

O prémiovém bodu mohl rozhodnout Mikeska, který se řítil zcela sám na Pince, ale nejproduktivnější hráč extraligy netrefil branku. V čase 61:58 při jednom ze zákroků Lašák posunul betonem branku a finský sudí nařídil trestné střílení. K jeho exekuci se postavil Padělek a ranou nad vyrážečku rozhodl – 1:2.

Ohlasy po utkání

Vladimír Martinec (Pardubice): „Těžko jsme se dostávali do střeleckého prostoru, ze kterého padají branky. Hráli jsme hodně složitě a moc kombinovali, chyběl nám přímočarý tah na branku. Soupeř velice dobře bránil a byl nebezpečný v protiútocích, po nichž měl dost velké šance.“

Vladimír Vůjtek (Vítkovice): „Bylo to výborné vyrovnané utkání, což potvrzuje i výsledek. Báli jsme se domácího týmu, který měl pěknou sérii, ale stačili jsme mu bruslařsky i důrazem. Kdybychom nedali ten druhý gól, byla by remíza spravedlivá.“

Zápasy v sezóně

4. kolo, 19. 9. 2004
VIT - PCE
5:2
17. kolo, 24. 10. 2004
PCE - VIT
5:1
30. kolo, 8. 12. 2004
VIT - PCE
4:2
43. kolo, 28. 1. 2005
PCE - VIT
1:2p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 62 0 35 2
Obránci G A +/- TM
David Havíř 0 0 0 2
Michal Rozsíval 0 0 0 2
Petr Mudroch 0 0 0 0
Andrej Novotný 0 0 0 0
Tomáš Pácal 0 0 0 0
Michael Vyhlídal 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 -1 0
Jan Snopek 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Aleš Hemský 1 0 0 0
Michal Mikeska 0 0 0 2
Ľubomír Pištek 0 0 0 2
Tomáš Rolinek 0 0 0 2
Jan Bulis 0 0 0 0
Tomáš Divíšek 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0
Tomáš Blažek 0 0 -1 4
Jiří Dopita 0 0 -1 0
Petr Sýkora 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube