30.12.2014
David Záruba

Skvělý konec roku! Pardubice porazily Kometu Brno 4:1

PARDUBICE — Vynikající výkon! Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice přehráli ve šlágru 33. kola Tipsport extraligy tým brněnské Komety 4:1. Východočeši předvedli před vyprodanými tribunami nesmírně oddaný výkon, skvěle zachytal gólman Karel Vejmelka. Domácí tým poslal v polovině utkání do vedení Petr Sýkora, po něm navýšil dvěma trefami Tomáš Zohorna na rozdíl tří branek. Jihomoravané sice v závěru snížili, červenobílí si ale vydřenou výhru nenechali vzít a poskočili na páté místo v extraligové tabulce.

Tipsport extraliga, 33. kolo, úterý 30.12.2014, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Kometa Brno

4:1
0:0, 3:0, 1:1
Branky a nahrávky: 30:02 Sýkora (5/5), 37:05 Zohorna (Sýkora, Gregorc; 5/5), 39:57 Zohorna (Sýkora; 5/5), 59:22 Starý (Nahodil, Radil) – 53:51 Hruška (Ton; 5/5). Rozhodčí: Fraňo, Horák – Kis, Svoboda. Vyloučení: 7:6 (2:1, 3:2, 2:3). Bez využití. Diváci: 10 194 (vyprodáno). Střely na branku: 30:39 (12:14, 9:11, 9:14). Srážky: 14:7. Vhazování: 53:27. Blokované střely: 11:11. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1. Nejlepší hráči: Petr Sýkora – Leoš Čermák.
Dynamo Pardubice: Vejmelka – Gregorc, Čáslava, Benák, Korím, Píša, Čutta – Sýkora, T. Zohorna, Cetkovský – Radil, Nahodil, Starý – Gašprovič, Marcinko, Semorád – Půhoný, Kaut, Rod – Kňazev. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.
Kometa Brno: Falter – Ptáček, Vágner, Dujsík, Hanzlík, Kuboš, Dlapa – Ton, Němec, Hruška – H. Zohorna, Čermák, Káňa – Vondráček, Dočekal, Burian – Holec, Ostřížek, Mrázek. Trenéři: Vladimír Kýhos, Martin Pešout a Karel Beran.

Komentář

Už několik dní před utkáním bylo zřejmé, že duel dvou rivalů bude sledovat napěchovaná hala. Do pardubické arény si nakonec našlo cestu 10 194 diváků, podruhé v této sezoně bylo zcela vyprodáno.

V obou předcházejících zápasech si oba týmy podržely výhodu domácího prostředí, takže na tahu byly Pardubice. Domácí nemohli počítat s nemocným útočníkem Tyborem, kterého ve druhé formaci zastoupil Starý.

Hromada šancí, gól žádný

Už po patnácti vteřinách mohl domácí fanoušky šokovat Ton, který vystihl rozehrávku soupeře, ale na Vejmelku si nepřišel. Pardubice odpověděly šancí Tomáše Zohorny, po jehož lehké teči letěl kotouč těsně nad Faltrovu branku.

Petr Ton se během první části ještě dvakrát dostal do nadějné příležitosti. Nejprve se při přesilovce protáhl až před branku, později pálil ostře z mezikruží. Pardubický gólman však oba souboje vyhrál. I Falter si připsal jeden famózní zákrok, když bleskovým přesunutím zlikvidoval akci Sýkory se Zohornou v oslabení.

Úvodní desetiminutovka byla na šance bohatší, ale i nadále se odehrávalo atraktivní představení. Největší možnost nezužitkoval Semorád, který byl ale na brankovišti faulován. Následnou přesilovku Kometa ubránila.

Pardubice se po polovině zápasu rozstřílely

Defenzivnější ladění zvolil hráči i po přestávce, a zápas se tak měnil v trpělivé čekání na gól. Vejmelka znovu v přímém souboji vychytal Tona, který pláchl pardubickým obráncům a neúspěšně zakončoval mezi betony. Hned poté na druhé straně o chlup minul branku Starý.

Na branku čekaly zaplněné tribuny téměř přesně půl zápasu. Petr Sýkora obral o kotouč váhajícího obránce a svižnou ranou pokořil i Faltra – 1:0. Brno mohlo srovnat při přesilových hrách, ale ani jednu ze tří nabídnutých možností nevyužilo.

Domácí s početní převahou naložili o něco lépe. Ve vytyčených dvou minutách sice Faltra tolik neohrozili, ale s návratem vyloučeného hráče na led připravil Sýkora pozici pro Tomáše Zohornu, který měl za úkol pouze trefit branku – 2:0.

Kometa mohla zápas ještě před pauzou zase o něco zdramatizovat. Po závaru v brankovišti a dorážkách Čermáka se už hosté radovali z gólu, přičemž Vejmelka rychle schoval kotouč do lapačky. Rozhodčí po poradě s kolegou u videa rozhodl, že puk brankovou čáru nepřelezl.

Skutečnost ale byla za několik chvil pro Brno ještě krutější. Falter chyboval při rozehrávce za brankou, díky čemuž se puk dostal na hůl Tomáše Zohorny. Brněnský brankář se sice do své pozice stihl vrátit, ale na rychlou kličku už nestačil – 3:0. Do pauzy zbývaly tři vteřiny!

Poslední tři body roku 2014 zůstaly doma!

Pardubice hrály od počátku třetí části velmi dobře takticky a soupeře nepouštěly ke kýženému tlaku. Kometa mohla snížit při dvou nabídnutých přesilovkách, ale pokaždé o výhodu brzy přišla kvůli vlastnímu faulu. Na druhé straně měl naopak tutovou šanci Zohorna, ale Falter ho o radost z hattricku připravil.

Drama se nakonec přece jen dostavilo. Šest minut před koncem připravil Ton střeleckou pozici pro Jana Hrušku, který parádní ranou pod břevno zrušil Vejmelkovu nulu – 3:1. Krátce po vhazování se do šance řítil Hynek Zohorna, ovšem jeho rána mířila nad horní tyč.

Domácím pak vydatně pomohl faul Kuboše, díky kterému se plánovaný nápor Komety musel o dvě minuty odložit. I když i ve čtyřech se hosté dostali do nadějné příležitosti, ovšem Vondráček už neměl dostatek sil na lepší zakončení.

Dvě minuty a čtyřicet vteřin před koncem odvolali hostující trenéři brankáře, ale úspěch to Kometě nepřineslo. Naopak domácí několikrát netrefili opuštěnou klec. Definitivní rozhodnutí tak padlo až v čase 59:22, kdy se zblízka trefil Jan Starý – 4:1.

Ohlasy po utkání

Zdeněk Venera (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Největší podíl na výhře má brankář Vejmelka, který nás podržel ve chvílích, kdy nás Kometa mačkala. A pak samozřejmě první útok, který zápas rozhodl. Obě mužstva se vydala ze všech sil, hráči toho měli po třech zápasech za sebou dost. Dneska jsme byli šťastnější v koncovce.“

Karel Beran (HC Kometa Brno): „Do zápasu jsme vstoupili s respektem, uvědomovali jsme si sílu soupeře. Neodehráli jsme špatné utkání, měli jsme několik šancí, ale bohužel jsme udělali dvě hrubé chyby a ty nás stály zápasy.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

7. kolo, 28. 9. 2014
PCE - KOM
3:2sn
20. kolo, 14. 11. 2014
KOM - PCE
5:0
33. kolo, 30. 12. 2014
PCE - KOM
4:1
46. kolo, 13. 2. 2015
KOM - PCE
7:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Karel Vejmelka 60 0 38 1
Obránci G A +/- TM
Blaž Gregorc 0 1 0 0
Václav Benák 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Jakub Čutta 0 0 0 0
Karol Korím 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Zohorna 2 0 0 0
Petr Sýkora 1 2 0 0
Jan Starý 1 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 1 0 0
Lukáš Radil 0 1 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Jakub Gašparovič 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Valerij Kňazev 0 0 0 0
Tomáš Marcinko 0 0 0 0
Jiří Půhoný 0 0 0 0
Tomáš Rod 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube