3.10.2004
Vladimír Gregor

Pardubice vyhrály v Karlových Varech

Druhé výhry v řadě se dočkali hráči Pardubic a po osmi odehraných kolech tak opouští nelichotivé dno extraligové tabulky. V brance vítězů podal znovu skvělý výkon Ján Lašák, poprvé v sezóně bodoval i Milan Hejduk.

Tipsport extraliga, 9. kolo, neděle 3.10.2004, Zimní stadion Karlovy Vary

Karlovy Vary

Dynamo Pardubice

1:3
1:2, 0:0, 0:1
Branky a nahrávky: 1:12 Kutlák (Lipianský) – 15:57 Novotný (Hemský), 16:56 P. Sýkora (Mudroch), 48:51 Hejduk (Mikeska, Havíř). Rozhodčí: Venglář – Čech, Macháček. Vyloučení: 5:4 navíc Alinč, Dvořák (oba Karlovy Vary) 10 minut osobní trest. Využití: 1:0. Diváci: 3550. Střely na branku: 29:39. Průběh utkání: 1:0, 1:3.
Karlovy Vary: Šmíd – Bauer, Polák, Kutlák, Ptáček, Krajíček, Hlavačka, Suur – Dvořák, Alinč, Milan Procházka – Tomík, Lipianský, Hurtaj – Kumstát, Skuhravý, Kraus – Míka, Krátoška, Košťál – Bednařík. Trenéři: Pavel Pazourek a Radim Rulík.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Mudroch, Novotný, Pácal, Linhart, Havíř, Čáslava – Hemský, Dopita, Blažek – Hejduk, Mikeska, Bulis – Sýkora, Rolínek, Korhoň – Kolář, Koukal, Průcha – Tvrdík. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.

Komentář

K otočení stačila minuta

Domácí měli raketový nástup do zápasu, když hned jejich první šance skončila brankou. Kutlák napřáhl mezi kruhy a Lašák poprvé kapituloval – 1:0. Úvodní branka domácí povzbudila v útočné aktivitě a tak bylo před Lašákem horko. Nápor domácích utnul až oplácející Krátoška, a když se k němu přidal ještě Skuhravý za sekání, měli hosté v 7. minutě 11 vteřin přesilovkové výhody 5 na 3. Nevytěžili z ní ale vůbec nic, naopak se nechal lacino vyloučit Hemský a po něm ještě Sýkora a stejnou výhodu měli i domácí. Energie sice pardubické svírala, ale chyběla účinná střelba. Postupně se hra začala vyrovnávat, tlak domácích již nebyl tak silný a to byla chvíle Pardubic. Čtyři minuty před koncem prvé třetiny se po závaru před Šmídovou brankou nejlépe zorientoval Novotný a bylo vyrovnáno – 1:1. Karlovarští se pokusili o bleskovou odpověď, ale Hlavačka nastřelil clonícího Mudrocha, který vysunul rozjetého Petra Sýkoru a ten neměl se zakončením z nájezdu tentokrát žádný problém – 1:2. Obě pardubické branky dělilo pouze 59 vteřin. Vzápětí mohl radost hostů ještě přiživit kapitán Dopita, ale hezkou nahrávku od Hemského brankově nezhodnotil. První třetina skončila šancí domácích, kdy slovenská formace v barvách energetiků řádně motala hlavy pardubických zadáků, ale Lašák svůj tým podržel.

Optická převaha Pardubic

Vstup do druhé části sice vyšel znovu lépe domácím hokejistům, ale byli to hráči Pardubic, kteří měli ve druhé třetině více ze hry. Velkou šanci měl hned v úvodu Rolínek, který svou střelu však nasměroval pouze do levé tyče Šmídovy svatyně. Domácí se museli čím dál častěji bránit kombinacím Pardubic a Šmíd se v brance měl co ohánět. Vary zahrozily znovu až v polovině utkání, když si najel Hurtaj na přihrávku mezi kruhy, ale Lašák byl bezchybný. Z protiútoku pak Bulis vystrašil domácí publikum ranou, která sice rozvlnila síť, ale po hříchu jen tu boční. Vyrovnání se domácí nedočkali ani po šanci Kumstáta a vzápětí se museli bránit znovu v oslabení po faulu Suura. Přesilové hry ale v této sezoně zatím příliš silnou stránkou Pardubic nejsou a tak se skle neměnilo ani na opačné straně. V závěru třetiny ještě Lašák pochytal šance Tomík a Hurtaje a vysloužil si velké ovace fanklubu hostů, který přijel podpořit na západ Čech svoje hráče.

Milan Hejduk se dočkal

Do závěrečné třetiny šli hosté s cílem držet co nejčastěji kotouč na svých hokejkách a brnkat domácím na nervy, což se jim docela dařilo. Hákovaný Dvořák nejprve vztekle rozbil hůl o branku Lašáka a vzápětí si vykoledoval i osobní trest od sudího Vengláře, když přijel diskutovat o zákroku Skuhravého, který útočným faulem oslabil svůj tým. Nepopulární panenku vyfasoval i kapitán energetiků Alinč a tak během několika vteřin přišly Vary o svou první formaci. Následná přesilová hra se ukázala být pro vývoj utkání klíčovou, neboť hostům se ji podařilo přeci jenom proměnit. Premiérového gólu a bodu se dočkalo elitní křídlo Colorada Milan Hejduk – 1:3. Domácí borce branka nepoložila a snažili se ještě o zvrat. Lašák nejprve vychytal zblízka pálícího Kumstáta, tlak karlovarských pak gradoval při vyloučení Blažka 9 minut před koncem. Obrovskou šanci měl Krajíček, jehož našel přihrávkou před prázdnou branku obránce Hlavačka, ale netrefil. Když Lašák čtyři minuty před koncem vychytal v další dobré pozici Hurtaje, začínalo být jasné, že domácí nejspíše přijdou o všechny body. Hosté si závěr zápasu zkušeně pohlídali a mohli tak slavit druhé vítězství v sezoně, které je posunulo z poslední příčky v extraligové tabulce.

Ohlasy po utkání

Radim Rulík (HC Energie Karlovy Vary): „Zápas pro nás začal dobře, ale místo toho, aby rychlý vedoucí gól mužstvo uklidnil, paradoxně ho spíše ukolébal. Náš výkon nebyl takový, jaký jsme čekali. Téměř nic se nám nedařilo, už všeho jsme byli později. Pardubicím jsme cestu k výhře sami usnadnili.“

Jiří Šejba (HC Moeller Pardubice): „Z naší strany to byl jeden z nejkvalitnějších výkonů. Soustředili jsme se hlavně na obranu a soupeře nepouštěli do šancí. Výkon kolektivu byl přesně v těch mezích, které jsme si vytyčili před utkáním.“

Zápasy v sezóně

9. kolo, 3. 10. 2004
KVA - PCE
1:3
22. kolo, 16. 11. 2004
PCE - KVA
2:3p
35. kolo, 30. 12. 2004
KVA - PCE
2:3
48. kolo, 18. 2. 2005
PCE - KVA
5:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 28 1
Obránci G A +/- TM
Andrej Novotný 1 0 0 0
Petr Mudroch 0 1 1 0
David Havíř 0 1 0 0
Jan Snopek 0 0 1 2
Petr Čáslava 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 0
Tomáš Pácal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 1 0 1 2
Milan Hejduk 1 0 -1 0
Aleš Hemský 0 1 1 2
Michal Mikeska 0 1 -1 0
Tomáš Blažek 0 0 1 2
Jiří Dopita 0 0 1 0
Lubomír Korhoň 0 0 1 0
Tomáš Rolinek 0 0 1 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Petr Průcha 0 0 0 0
Jan Bulis 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube