6.3.2014
Tereza Velikovská, Jan Hrabal

Pardubice vyhrály na Spartě a ubránily vlastní rekord!

PRAHA — Fantastický Július Hudáček! Famózní gólman HC ČSOB Pojišťovna Pardubice vychytal výhru Východočechů 3:0 na ledě vedoucí Sparty Praha. Pardubice sehrály v Tipsport areně taktický zápas, dokázaly ubránit všechny akce sparťanů a třikrát udeřit: nejprve na začátku druhé třetiny Jevgenij Mozer, pak v přesilovce v závěru Lukáš Radil a vše podtrhl Radoslav Tybor. Tříbodová výhra posunula Východočechy na sedmé místo extraligové tabulky a sebrala sparťanský útok na rekordní počet získaných bodů v základní části.

Tipsport extraliga, 52. kolo, čtvrtek 6.3.2014, Tipsport Arena (Praha)

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

0:3
0:0, 0:1, 0:2
Branky a nahrávky: 21:32 Mozer (Kolář; 5/5), 51:02 Radil (Kočí, Tybor; 4/5), 56:53 Tybor (Radil, Vašíček; 5/5). Rozhodčí: Lacina, Polák – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 6:7 (2:2, 2:4, 2:1). Využití: 0:1. Diváci: 4370. Střely na branku: 55:19 (17:6, 25:8, 13:5). Srážky: 20:8. Vhazování: 40:23. Blokované střely: 10:8. Průběh utkání: 0:3. Nejlepší hráči: Adam Polášek – Július Hudáček.
Sparta Praha: Pöpperle – Pilar, Piskáček, Polášek, Kubát, Sičák, Kočí, Hrbas – Ton, Hlinka, Buchtele – Kumstát, Pech, T. Rachůnek – Klimek, Divíšek, I. Rachůnek – Simon, Přibyl, Forman. Trenéři: Josef Jandač a Zdeněk Moták.
Dynamo Pardubice: Hudáček – Benák, Ďaloga, Gregorc, Vašíček, Kočí, Korím, Zdráhal – Sýkora, Zohorna, Endál – Radil, Nosek, Tybor – Kolář, Mozer, Semorád – Moučka, Číp. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.

Komentář

Pardubice předehrávaly 52. kolo na ledě Sparty Praha z důvodu vytíženosti Tipsport areny pro páteční vstup Lva do play off KHL. Východočeši toužili obrat Spartu Praha o body a překazit jí plány překonání vlastního rekordu v podobě 111 získaných bodů v sezoně 2002/2003. To se povedlo!

Pardubice ubránily počáteční nápor Pražanů

Do první šance se už po několika sekundách prořítil Buchtele, který se zjevil s kotoučem před Hudáčkem, pálil ale jen do připraveného pardubického gólmana. Na druhé straně vyslal první pozdrav Pöpperlemu Sýkora, sparťanský brankář jeho střelu vyrazil a poradil si i se zakončením Tybora.

Poté převzali iniciativu domácí, ale naráželi jen na výtečného Hudáčka, kterého navíc většinou trefovali. Z bezprostřední blízkosti mířili do jeho chráničů Ton a o chvíli později i Pech.

V polovině první třetiny stálo při hostujícím brankáři i štěstí, když střílel po Poláškově nabídce Buchtele a puk se následně volně povaloval v brankovišti. Sparťané ale z nebezpečného závaru úvodní branku nevytěžili. Nepovedlo se jim to ani v první přesilové hře. Při vyloučení Sýkory se sice rozestavili v útočném pásmu, ale nedostali se ke kloudné střele a o část početní výhody se navíc připravili vlastním faulem.

Jevgenij Mozer otevřel skóre

Do druhé části vstupovali s výhodou jednoho muže Pardubičtí, vedoucí gól si však nechali až do hry pět na pět. Sýkorovu střelu z kruhu vyrazil Pöpperle před sebe, kde puk zkoušel odpálit Tomáš Rachůnek. Posunul ho však jen na hokejku mladého ruského útočníka Jevgenije Mozera – 0:1.

Sparta mohla odpovědět v přesilovce, kdy Ton nedokázal zasunout puk do prázdné branky. Po tomto závaru putoval na trestnou lavici druhý pardubický hráč a Pražané měli před sebou minutu a čtrnáct vteřin dvojnásobné přesilovky. Ani v této herní situaci se však nedokázali prosadit.

Marné sparťanské dobývání Hudáčkovy klece pokračovalo. Neuspěl Klimek, v přečíslení dva na jednoho nepřekonal slovenského brankáře ani Ton. Tomáš Rachůnek už měl před sebou po nabídce Kumstáta prázdnou branku, ale přestřelil. Sparťanský tlak sílil v přesilovkách, většina střel ale mířila buď mimo tři tyče, nebo přímo do Hudáčka.

Východočeský celek si nevytvořil trvalý tlak, hrozil zejména z o to nebezpečnějších brejků. Do jednoho takového se vydal Radil a z trestné lavice se k němu připojil Vašíček, pokus prvního jmenovaného pokryl Pöpperle. Ten v závěru druhé třetiny uspěl i proti Sýkorovi a znovu Radilovi.

Lukáš Radil a Radoslav Tybor podepsali Hudáčkovu nulu

Do závěreční dvacetiminutovky se sparťané vrhli opět velkým tlakem. Kotouč se několikrát ocitl v brankovišti, kde se k němu natahovaly hokejky sparťanských hráčů, Hudáčkova svatyně pro ně však byla tentokrát prostě zakletá.

Brankář Pardubic zvládl i Přibylovo zakončení akce tři na dva, v další přesilové hře Sparty ale moc práce neměl. To Pardubičtí si se svou početní výhodou poradili výrazně lépe. Nejprve se sice ve vlastním oslabení málem prosadil Buchtele, poté pouhou sekundu před návratem Kubáta na led inkasoval Pöpperle podruhé – 0:2.

Kočí střílel od mantinelu, sparťanský gólman vyrazil puk jen před sebe, kde číhali hned dva trestuhodně nepokrytí hráči soupeře, a Lukáš Radil už jen doklepával do odkryté části branky – 0:2.

Krátce nato už se vezl třetí gól, Sýkorovi v samostatném úniku Pöpperle v poslední vteřině vypíchl puk čepelí hole. Po pěti minutách dalšího bezvýsledného dobývání pardubické branky přišel zničehonic třetí zásah soupeře. Radoslav Tybor úspěšně zakončil přečíslení dvou na jednoho, a dokonal tak sparťanskou zkázu.

Ohlasy po utkání

Josef Jandač (HC Sparta Praha): „První třetina nebyla z naší strany dobrá, od druhé jsme se trošku zlepšili. Měli jsme hodně střel, ale jsou střely a střely. Přesto si myslím, že jsme měli šance, které měly skončit gólem. To platilo i v první polovině třetí třetiny, kdy jsme se za stavu 0:1 pokoušeli zápas otočit. Poté, co jsme dostali druhý gól v oslabení, už jsme na zvrat neměli. Jejich gólman dnes chytal výborně. My jsme náš hokej hráli až v první polovině třetí třetiny. Ve zbytku nevím, kde jsme byli. Nedáváme góly, poslední zápasy byly trošku bez motivace a dnes to bylo vidět.“

Miloš Říha (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Pro vývoj utkání bylo nejdůležitější, že jsme neinkasovali a to hlavně v době tlaku Sparty, který nastal po našem vstřeleném gólu na začátku druhé třetiny a na začátku třetí. Díky tomu byl pak zápas pro nás jednodušší z hlediska bránění vedení 1:0. Na druhou stranu přes počet střel, který v utkání byl, tak jsme měli dost příležitostí a brejkových situací na to, abychom dali góly dříve.“

Zápasy v sezóně

13. kolo, 18. 10. 2013
SPA - PCE
3:0
26. kolo, 1. 12. 2013
PCE - SPA
3:5
39. kolo, 17. 1. 2014
PCE - SPA
2:6
52. kolo, 6. 3. 2014
SPA - PCE
0:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Július Hudáček 60 0 55 0
Obránci G A +/- TM
Václav Kočí 0 1 0 0
Jiří Vašíček 0 1 0 0
Václav Benák 0 0 0 0
Marek Ďaloga 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Karol Korím 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Radil 1 1 0 0
Radoslav Tybor 1 1 0 0
Jevgenij Mozer 1 0 0 0
Jan Kolář 0 1 0 0
Radek Číp 0 0 0 0
Lukáš Endál 0 0 0 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube