4.8.2011
Jan Hrabal

Vítězný vstup do přípravy. Pardubice urvaly derby v Hradci Králové!

HRADEC KRÁLOVÉ — Hokejistům Pardubic se povedl první přípravný zápas na novou sezonu, ve východočeském souboji vyhráli v Hradci Králové 5:4. Dvě branky vítězů vstřelil Martin Bartek

přát., čtvrtek 4.8.2011, Zimní stadion Hradec Králové

Mountfield HK

Dynamo Pardubice

4:5
1:3, 1:1, 2:1
Branky a nahrávky: 13:16 Vágner (Jindřich), 21:16 Budínský (Poživil), 53:17 Čížek (Koudelka, Tvrdík), 59:50 Moskal (Koudelka, Čížek) – 9:45 Bartek (Zohorna), 11:44 Koukal (Sičák, Kolář I), 16:23 Kousal (Semorád, Bartek), 36:37 Bartek (Stoklasa), 42:49 Nahodil (Radil). Rozhodčí: Vampola – Klouda, Křivohlavý. Vyloučení: 8:11. Využití: 3:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1866. Střely na branku: 31:38. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:5, 4:5. Nejlepší hráči: Václav Čížek – Martin Bartek.
Mountfield HK: Čech (29:55 Lejsek) – Vágner, Čížek, Karlíček, Poživil, Hendrich, Čáp, Karlík, Klement – Kadlec, Tvrdík, Jindřich – Moskal, Koudelka, Budínský – Kubica, Brož, Kubeš – Bláha, Macháň, Berger. Trenéři: Jiří Mička a Jiří Slabý.
Dynamo Pardubice: Koutský – Sičák, Nakládal, Mocek, Sokół, Kolář II, Benák, Zdráhal, Drtina – Rákos, Kousal, Kolář I – Buchtele, Zohorna, Bartek – Semorád, Nosek, Kousal – Stoklasa, Nahodil, Radil. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.

Komentář

Východočeské derby přilákalo na královéhradecký zimní stadion sympatickou návštěvu, v hojném počtu dorazili i příznivci pardubického hokeje, kteří se tak svými hlasivkami utkali s fanoušky domácího celku. Ten byl v prvních minutách aktivnější.

Po úvodním oťukávání se poprvé prosadily Pardubice. Ty nejprve nevyužily přesilovku po Karlíkově vyloučení, aby v 10. minutě po Zohornově pasu ujel Martin Bartek a s přehledem otevřel skóre. Slovenský kanonýr rozhýbal gólmana Čecha a poté mu zasunul kotouč mezi betony – 0:1.

V táboře pardubických příznivců bylo ještě veseleji o dvě minuty později. Hostující celek hrál svou druhou přesilovou hru a tu po dvaadvaceti sekundách proměnil. Sičákovu svižnou střelu od modré obratně tečoval Petr Koukal – 0:2.

Hradec Králové odpověděl záhy, v domácím dresu se trefil z ostřejšího úhlu Martin Vágner. Tomu posunul do zakončení Ladislav Jindřich a oba expardubičtí hokejisté zařídili snížení na 1:2.

Tento stav však trval pouze chvilku. O tři minuty později rozebrali pardubičtí mladíci své kolegy a Robert Kousal se trefoval do prázdné brány – 1:3.

Zatímco v první třetině dominovaly hře Pardubice, v dalším dějství se hra srovnala. Hradec Králové využil hned první příležitost ke srovnání stavu. Bartekovo držení v závěru první dvacetiminutovky potrestal Vít Budínský – 2:3.

Domácí hokejisté se pak ubránili oslabení, aby přidali do tempa v další fázi zápasu. Hradec Králové zatlačil Pardubice v přesilovce po Benákově krosčeku, svou herní převahu nevyužil přes zajímavé střelecké příležitosti ani v následné hře pět na pět.

A tak udeřili hosté. Filip Stoklasa objel branku, chytře na sebe navázal protihráče, aby na opačné straně našel Martina Barteka, pro něhož nebyl problém zasunout puk do brány – 2:4. Pardubice mohly své dvoubrankové vedení záhy navýšit, Vladimír Sičák však ostrým příklepem trefil pouze pravou tyč branky Filipa Lejska, který vystřídal svého kolegu v polovině střetnutí.

Královéhradečtí hokejisté chtěli ve třetí třetině zápas zdramatizovat, k tomu jim měla pomoci přesilovka po vyloučení pardubického beka Koláře. Domácí však s početní výhodou naložili zle. Pardubice potrestaly zaváhání soupeře a Nahodilově trefě vedly o tři branky – 2:5.

Téměř dvoutisícová návštěva na královéhradeckém zimním stadionu se dostala do varu v závěrečné desetiminutovce. Pardubice ubránily brejk domácích za cenu dvou faulů a domácí tak měli výhodu dvou mužů v poli.

Hradec Králové tlačil do plných, Pardubice se bránily, seč mohly. Po jedné ze střel se strhla před gólmanem Koutským mela, hned čtyři hráči se po ní museli poroučet na trestnou lavici.

I tak se domácí hokejisté dočkali snížení, když se po Koudelkově pasu ostrou ránou prosadil Václav Čížek – 3:5.

Zápas se dohrával ve svižném tempu, v čase 57:02 se oba týmy ještě jednou poškorpily, tentokrát před brankou domácího mužstva. To se prosadilo ještě deset sekund před koncem, když na konečných 4:5 v přesilovce snižoval Patrik Moskal.

Hradec Králové sice v derby nestačil, v pozápasových samostatných nájezdech však kraloval, neboť všichni tři domácí hokejisté se prosadili proti brankáři Koutskému.

Ohlasy po utkání

Jiří Mička (HC VCES Hradec Králové): „Utkání bylo zpočátku z naší strany trochu utahané. Na našich hráčích se dnes hodně projevila únava, první třetinu nám Pardubice utekly. Soupeř byl dnes o jeden dva góly lepší, lépe bruslil a měl lepší hru směrem dopředu.“

Pavel Hynek (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „V zápase jsme vedli 3:1 a 5:2. Vlastní nedisciplinovaností jsme se však dovolili Hradci Králové zkorigovat konečný výsledek. Byl to náš první zápas sezony, splnil tak svůj účel. Zvláště jeho první polovina měla tempo. Oba tábory fanoušků vytvořily parádní atmosféru. Jediným limitujícím faktorem celého zápasu byla špatná kvalita ledu a vysoká vlhkost vzduchu.“

Fotogalerie