22.8.2011
Jan Hrabal

Pardubice otočily zdánlivě ztracený zápas v Tampere, vezou dva body

TAMPERE — Hokejisté Pardubic dokázali vyhrát v dalším utkání European Trophy na ledě Tappary Tampere 6:5. Východočeši prohrávali 0:3, ale přestřelku nakonec zlepšeným výkonem otočili a vyhráli po samostatných nájezdech.

European Trophy, 5. kolo, pondělí 22.8.2011, Hakametsä Areena

Tappara

Dynamo Pardubice

5:6sn
3:0, 1:2, 1:3 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 4:56 Leimo (Cepis, Peltola), 6:23 Venäläinen (Erkinjutti, Leimu), 15:45 Leimu (Mäntylä, Venäläinen), 39:29 Tenute (Saravo, Strömberg), 50:53 Männikkö (Leimu) – 23:26 Zohorna (Kočí, Bartek), 29:53 Koukal, 49:34 Kousal (Radil, Benák), 52:37 Kolář I (Píša, Kolář II), 56:58 Koukal (Kolář I, Starý), rozhodující samostatný nájezd Bartek. Rozhodčí: Henriksson, Lepäalho – Mikkonen, Vikman (všichni Fin.). Vyloučení: 6:8. Využití: 2:2. Diváci: 2580. Střely na branku: 35:25. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2, 4:3, 5:3, 5:6. Nejlepší hráči: 1. Petr Koukal (Pardubice), 2. Juha Leimu (Tappara Tampere), 3. Martin Bartek (Pardubice).
Tappara: Nieminen – Kaijomaa, Mäntylä, Leimu, Saravo, Elorinne, Ekborn, Halme – Venäläinen, Makkonen, Erkinjuntti – Männikkö, Tenute, Strömberg – Peltola, Järvinen, Cepis – Pekkala, Kangasniemi, Virpiö. Trenéři: Sami Hirvonen a Pekka Saravo.
Dynamo Pardubice: Koutský (65:00 Růžička) – Píša, Kolář II, Sičák, Kočí, Benák, Drtina, Nakládal, Mocek – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Půhoný, Semorád – Radil, Zohorna, Rákos – Kousal, Nahodil, Buchtele. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.

Komentář

Pardubičtí hokejisté nastoupili v Tampere s gólmanem Vladislavem Koutským, Východočeši chtěli odčinit smolnou porážku s Adlerem Mannheim, kterému podlehli 0:1 v sobotu v Innsbrucku.

Finové využívali šance a získali luxusní náskok

Hokejistům Pardubic se vůbec nepovedl vstup do utkání, hned po devatenácti sekundách byl vyloučen Aleš Píša, ale Tappara nehrála přesilovku dlouho, neboť chvíli po pardubickém obránci byl vyloučen Miikka Männikkö. V následné hře se prosadil Juho Leimo, ten si poradil s pardubickou obranou, najel si do pravého kruhu z pohledu gólmana, ten si lehl, a v pohodě ho překonal – 1:0.

O minutu a půl později to bylo s Východočechy ještě horší. Domácí hokejisté aktivně nabruslili do pásma, v předbrankovém prostoru byl po příhře zpoza kasy nejdůraznější Sami Venälainen a už to bylo 2:0.

Finům to však nestačilo! Martin Bartek sice v 16. minutě ujel do otevřené obrany Tappary, dostal se do bekhendového zakončení, ale to bylo z pardubické strany všechno. Rychlý kontr pak přesnou střelou od modré zakončil Juha Leimu – 3:0!

Pardubičtí hokejisté v prvním dějství propadli, po vlastních chybách umožnili Finům dostat se do pohodového vedení.

Východočeši snížili, Tappara ale pak zužitkovala přesilovku

V pardubické kabině muselo být o první pauze dusno jako ve finské sauně, po úvodním náporu Tappary se Východočeši prosadili. Václav Kočí střílel od modré, puk do branky obratně tečoval Tomáš Zohorna – 3:1.

Tappara pak podnikala nebezpečné výpady do pardubické obrany, rychlými kombinacemi se snažila dostat do zakončení, to se ale povedlo hostím. Pardubicím se v polovině utkání zdařil rychlý přechod do pásma, Petr Koukal se ujmul odraženého kotouče po předchozí střele a ihned jej uklidil do branky – 3:2.

Východočeši mohli vyrovnat o chvíli později, kdy hráli v početní převaze. První a druhá formace se sice dostaly do pásma, nebezpečnou akcí se ale neprezentovaly.

To Tappara naložila se svou početní výhodou v závěru druhé třetiny daleko lépe. Domácí roztočili kolotoč v obraně soupeře, na jehož konci byl Joey Tenute, jenž překonal ležícího brankáře Koutského – 4:2.

Pardubice zvýšily tempo a vydřely plichtu v šedesáti minutách

Úvod třetího dějství orámovala dvojice vyloučení, oba týmy si ale ve hře čtyři na čtyři spíše hlídaly obranu, a tak toho moc k vidění ani před jednou z branek nebylo. Až ve 48. minutě se ukázala Koukalova formace, ta zatočila s Finy během povedeného střídání, do gólového zakončení se ale nedostala.

To se povedlo až Robertu Kousalovi v polovině třetí dvacetiminutovky. Pardubický šikula prokázal své schopnosti, když obratně poslal kotouč zpoza branky před ni, kde si jej finský útočník Leinu nešťastně srazil za čáru – 4:3.

Východočeši ale záhy inkasovali. Na trestné lavici byl Tomáš Zohorna a Tappara se opět dostala do dvoubrankového vedení. Střelu z ostrého úhlu propustil gólman Koutský – 5:3. Škoda tohoto momentu…

Pardubicím pomohla ke snížení další přesilovka, tu hrály tentokrát ony. První formace Východočechů se nastěhovala do pásma soupeře a na konci kombinace byl útočník Jan Kolář – 5:4.

Tlak Pardubic gradoval v závěru, Finové se sice úporně bránili, hosté se však dočkali kýženého vyrovnání. Petr Koukal využil další přesilovku po spolupráci se svými parťáky – 5:5! Kdo by to byl za stavu 3:0 pro Tampere řekl…

Pardubičtí hokejisté plichtu doslova vydřeli. V závěru se bránili po faulu Václava Kočího, finský celek sevřel Pardubice v jejich pásmu. Východočeši nakonec tlaku soupeře odolali a v závěru mohli udeřit, Daniel Rákos však v rychlém brejku netrefil přesně puk, jak chtěl.

Martin Bartek trefil v nájezdech druhý bod

Prodloužení nic nepřineslo. Ale opravdu nic. Střely na branku 2:0 jsou více než vypovídající statistikou toho, co se v tamperské hale dělo v nastavení.

Do pardubické branky se na nájezdy postavil Martin Růžička a i díky němu získaly Pardubice bonusový bod. Hostující gólman sice v úvodu nestačil na famózní Venäläinenovo provedení, ve druhé série ale srovnal krok střelou mezi nohy Petr Koukal.

Ve třetím setu mohl rozhodnout Martin Bartek, neboť Martin Růžička předtím famózně zlikvidoval nájezd Tenuteho. Slovenský forvard si najel do pásma a střelou mezi nohy přikřkl Pardubicím druhý bod – 5:6!

Ohlasy po utkání

Pavel Hynek (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „První třetina se nám vůbec nepovedla, prohráli jsme ji 0:3. Zápas jsme nepodcenili, góly napadaly po individuálních chybách mladých hráčů. Po první třetině jsme je vyselektovali, stáhli hru na tři útoky a zúžili i počet obránců. Ve druhé třetině jsme se zvedli a nakonec zápas otočili. Kluci nic nezabalili, ale vydřeli to, za to je musím pochválit, že po inkasovaných laciných brankách stále makali naplno, což se nakonec vyplatilo.“

Fotogalerie