29.11.2011
Jan Hrabal

Pardubice skolily Litvínov, opět se mohly bavit pohledným hokejem

PARDUBICE — Povedlo se! Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice opět ochutnali vítězný zápas. Na domácím ledě porazili ve 26. kole Tipsport extraligy Litvínov 5:1. Východočechy nasměrovala za výhrou bojovnost a vůle, které publikum ocenilo závěrečným potleskem vestoje. Dva góly vsítil poprvé ve své extraligové kariéře Lukáš Nahodil.

Tipsport extraliga, 26. kolo, úterý 29.11.2011, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Litvínov

5:1
0:0, 4:0, 1:1
Branky a nahrávky: 24:40 Kousal (Radil), 31:03 Kolář I (Koukal), 32:58 Radil (Nahodil), 38:47 Nahodil (Bartek, Kolář II), 45:26 Nahodil (Radil, Zohorna) – 40:57 Pojkar (Trávníček). Rozhodčí: Mikula, Šír – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 8014. Střely na branku: 37:24. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1. Nejlepší hráči: Lukáš Nahodil – Michal Trávníček.
Dynamo Pardubice: Růžička – Píša, Kočí, Benák, Kolář II, Sičák, Borer, Drtina – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Kousal, Buchtele – Radil, Nahodil, Zohorna – Nosek. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.
Litvínov: Franěk – Gula, Kubát, Kousalík, Pojkar, Černošek, Havelka, Brejčák, Stříteský – Kubinčák, Hübl, Lukeš – Trávníček, Hanzl, Ručinský – Frolík, Hujsa, Jenáček – Majdan, Gerhát, Bojer. Trenéři: Vladimír Kýhos a Jiří Kučera.

Komentář

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice nastoupili do tradičního souboje s Litvínovem bez Coreyho Elkinse, ten tak doplnil dlouhodobé marody Radovana Somíka a Daniela Rákose. Východočeši tak hráli pouze na deset útočníků.

Pardubice nevyužily úvodní šance, ba ani dvojnásobnou přesilovku

První větší šanci si připsaly Pardubice, už ve 4. minutě pohrozila Koukalova četa. Jeho centr v rychlé akci nabil do jízdy útočníku Kolářovi, ten z voleje ostře vypálil. Puk po Fraňkově zásahu jen těsně minul tyčku litvínovské branky. S následnou nebezpečnou Koukalovou přihrávkou zpoza kasy si litvínovská obrana s obtížemi poradila. Martin Růžička na opačné straně zase musel skočit po Černoškově nebezpečné střele do klubka těl před brankou Východočechů.

V 9. minutě se pokusil Casey Borer vyslat svého parťáka na zteč lobem, jenže puk nešťastně poslal mimo hrací plochu, a tak měl Litvínov možnost přesilové hry. Ta trvala pouze sedmatřicet sekund, neboť Vojtěch Kubinčák nedovoleně narazil Aleše Píšu na hrazení. Východočeši však zkrácenou početní převahu nevyužili.

V následné hře pět na pět měl velikou šanci Petr Koukal. Pardubický kapitán si najel mezi kruhy na Kolářovu přihrávku zpoza brány, svižný puk z voleje ale neposlal tak, jak si představoval. Petr Franěk tuto příležitost Pardubic zneškodnil. Poradil si i s důrazným Lukášem Radilem, kterého ve svízelné pozici před brankovištěm našel Lukáš Nahodil.

Ale i Litvínov měl své šance! Třeba Michal Trávníček operoval před pardubickou brankou, z tohoto prostoru nebezpečně tečoval nahození od modré. Martin Růžička si ale s touto nepříjemnou situací poradil.

Zajímavou situací pro Pardubice byla čtyřicetisekundová výhoda pět na tři v závěru úvodního dějství. Trenéři domácího celku si překvapivě vyžádali oddechový čas, aby na led mohli poslat elitní formaci Kolář I – Koukal – Starý, ale ani ta neprolomila nulu na pardubickém kontě, přestože domácí vypálili čtrnáct puků na litvínovskou branku v první dvacetiminutovce. Hosté se prezentovali pouze sedmi střelami.

Pardubice čtyřmi góly rozhodly zápas

Nástup do prostřední části hry přinesl první gól v litvínovské síti. Domácí tým měl po Černoškově hákování početní výhodu, kterou využil k obrovskému tlaku v předbrankovém prostoru Litvínova. Východočeši ostřelovali Fraňkovu pozici ze všech možných míst, Martin Bartek dokonce svým pokusem olízl tyč!

Když už se litvínovský bek vracel z trestné lavice, tak Východočeši udeřili. Robert Kousal z kruhu vystřelil, dostal se pak k následné dorážce, která proplachtila nad pravým Fraňkovým ramenem do sítě – 1:0. Pardubice tak po dvou nepovedených zápasech v ČEZ Areně okusily domácího vedení!

Ještě veseleji bylo pardubickým hokejistům ve 32. minutě. Tlak první formace zúročil ve druhý zásah útočník Jan Kolář. Toho našel Petr Koukal zpoza brány, střelec sedmé branky v sezoně si najel do zakončení z prostoru mezi kruhy a trefil se přesně k pravé tyči – 2:0!

Chvíli na to se do velké akce rozjel Lukáš Radil. Jeho poslal na zteč ideální Zohornův pas po straně, odkud si pardubický odchovanec najel do zakončení a ač byl faulován, tak poslal kotouč přesně k tyči. Pardubický vysokoškolák se prosadil ve třetím utkání v řadě – 3:0.

Na opačné straně mohl zdramatizovat zápas veterán Ručinský. Ten využil chvilkové nepozornosti domácí defenzívy, ale sám před brankářem Růžičkou se neprosadil. Pardubický gólman umně nastavil lapačku a poslal puk mimo nebezpečný prostor.

Poslední slovo v povedené třetině měly Pardubice. Martin Bartek nejprve prověřil levý Fraňkův beton, pak se kotouče zmocnil Lukáš Nahodil a rozsvítil reflektory nad litvínovskou brankou počtvrté – 4:0. Pardubice utekly do rozhodujícího náskoku, v této části hry přestřílely soupeře 17:7.

Litvínov pouze snížil, Pardubice dovedly zápas do klidné výhry

Myšlenky na vychytání prvního čistého konta v sezoně se rozplynuly Martinu Růžičkovi už po sedmapadesáti sekundách. Pardubický gólman nestačil na ostrý Pojkarův pokus. Litvínovský bek si najel do palebné pozice, obrana domácích se rozestoupila a pustila prudký puk do sítě – 4:1.

Čtyřbrankové vedení mohl domácím ve 43. minutě vrátit Lukáš Nahodil. Ten se po straně dostalk do zakončení, fauloval jej však Matěj Stříteský. Rozhodčí neváhali nařídit trestné střílení, třebíčský odchovanec však poslal kotouč pouze do tyče litvínovské tyče!

Co nevyšlo při penaltě, tak se povedlo při následném střídání. Lukáš Nahodil si dal „repete“ v podobě rychlé akce po straně, kterou zakončil gólově! Puk se pod brankářem Fraňkem došoural pár milimetrů za brankovou čáru – 5:1.

Pardubice se pak v pohodě ubránily litvínovské přesilovce, Václav Kočí si odpykal celých sto dvacet sekund za své podražení. Hosté se nedostali k nebezpečné šanci. Stejné to bylo i po Kousalově podražení v čase 53:04.

Východočeši si nenechali výhru nad Litvínovem vzít, po čtyřech bezbodových prohrách si připsali cenné vítězství. To mohl v 57. minutě navýšit Tomáš Zohorna, ale gólman Franěk zachytil puk ještě před brankovou čárou, což potvrdil videorozhodčí. O dvě minuty později mohl dosáhnout hattricku Lukáš Nahodil, ale v jasné šanci mu kotouč v klíčové fázi sjel z čepele hole.

Ohlasy po utkání

Pavel Hynek (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „V první třetině byla na našich hokejkách znát trochu nervozita, ale měli jsme tam nějaké šance, ze kterých jsme nic nevytěžili. Ve druhé třetině nás nastartoval trochu šťastný první gól a pak jsme dalšími góly v této třetině položili základ k našemu vítězství. Jsem rád, že jsme tím ukončili sérii porážek.“

Jiří Kučera (HC Verva Litvínov): „Odehráli jsme solidní první třetinu, bohužel ale máme v zápase výkyvy. Druhou třetinu si nedovedu vysvětlit. Prohrát jí 0:4 je špatné a rozhodlo to o výsledku.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

13. kolo, 18. 10. 2011
LIT - PCE
3:2sn
26. kolo, 29. 11. 2011
PCE - LIT
5:1
39. kolo, 15. 1. 2012
LIT - PCE
4:3sn
52. kolo, 26. 2. 2012
PCE - LIT
8:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 23 1
Obránci G A +/- TM
Jan Kolář 0 1 3 0
Václav Benák 0 0 3 0
Václav Kočí 0 0 2 2
Aleš Píša 0 0 1 0
Marek Drtina 0 0 0 0
Vladimír Sičák 0 0 0 0
Casey Borer 0 0 -1 2
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Nahodil 2 1 3 0
Lukáš Radil 1 2 3 0
Jan Kolář 1 0 1 2
Robert Kousal 1 0 0 2
Tomáš Zohorna 0 1 4 0
Petr Koukal 0 1 1 0
Martin Bartek 0 1 0 0
Jan Starý 0 0 1 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Jan Buchtele 0 0 -1 2
HC Dynamo YouTube