14.10.2011
Jan Hrabal

Oceláři utekli v přesilovkách, Pardubice je přes snahu nedohnaly

TŘINEC — Dvě využité početní výhody v úvodu zápasu nasměrovaly Třinec za výhrou nad Pardubicemi v 11. kole Tipsport extraligy. Východočeši sice na ledě úřadujícího mistra dotahovaly, ale góly Jana Starého a Tomáše Zohorny na bodový zisk nestačily. Nepomohla ani čtyřicetisekundová power play.

Tipsport extraliga, 11. kolo, pátek 14.10.2011, Werk aréna

Oceláři Třinec

Dynamo Pardubice

3:2
2:0, 1:1, 0:1
Branky a nahrávky: 6:37 Hrabal (Marosz), 10:13 Adamský (Lojek), 24:33 Havel (Chovan, Zíb) – 23:30 Starý (Koukal, Kolář I), 55:34 Zohorna. Rozhodčí: Blecha, Pešina – L. Kajínek, Podrazil. Vyloučení: 5:7. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 4182. Střely na branku: 31:27. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2. Nejlepší hráči: Josef Hrabal – Martin Růžička.
Oceláři Třinec: Hamerlík – Hrabal, Zíb, Lojek, Hudec, Richter, Hořava – Květoň, Bonk, Marosz – Kohn, Peterek, Adamský – Havel, Polanský, Chovan – Hrňa, Koudelka, Orsava. Trenéři: Pavel Marek a Břetislav Kopřiva.
Dynamo Pardubice: Růžička – Píša, Kolář II, Sičák, Kočí, Benák, Nakládal, od 31. navíc Borer – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Elkins, Somík – Sim, Zohorna, Rákos – Kousal, Buchtele, Radil. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.

Komentář

Pardubice nastupovaly na led aktuálního mistra s bilancí pěti výher z posledních šesti utkání, Třinec však dokázal v posledním duelu ve Werk aréně porazit Pardubice 3:2. Proti sobě nastoupili třinecký Martin Koudelka a pardubický Lukáš Radil, kteří v pondělí byli spoluhráči v Hradci Králové.

Tavení oceli začalo v přesilovkách

Úvod tohoto zápasu přinesl divácky atraktivní hokej se spoustou šancí na obou stranách. O něco aktivnějšími byli ale domácí, kteří častokrát drželi svého soka pod tlakem. Za největší šance první pětiminutovky lze považovat střelu Kohna, nebo pokus Radila. Oba ale ztroskotali na pozorných brankářích.

Stav utkání se poprvé měnil v 7. minutě. Oceláři po Sičákově faulu hráli přesilovku, když se v levém kruhu pro vhazování napřáhl Rostislav Marosz. Ten sice poslal puk jen do brankáře Růžičky, dorážející Josef Hrabal už ale dokázal protlačit kotouč do branky – 1:0.

Úvodní branka nakopla Oceláře k ještě většímu tlaku. Třinečtí se mnohem častěji dostávali do ohrožení branky, Pardubičtí hrozili z brejků. Další šanci vstřelení branky měl opět domácí Hrabal. Ten dorážel střelu Adamského, proti brance ale byl perfektní Růžička. Hosté se ale při bránění dopustili faulu a šli do čtyř.

V pořadí druhou přesilovku domácí opět využili a to velmi podobným způsobem, jak početní výhodu první. Na branku nahazoval Martin Lojek, z dorážky se prosadil Martin Adamský – 2:0. Hosté pak měli možnost početní výhody, tu ale sehráli bídně.

Jan Starý snížil, hned na to ale domácí udeřili

Do druhé třetiny vstoupili aktivněji domácí a to zásluhou přesilové hry. Tu ale využít nedokázali. Po jejím skončení se do slibné šance dostal Michal Chovan, ten ale trefil jen beton brankáře hostů. Hosté se postupem času dostávali do tempa a dokázali snížit na rozdíl jediné branky. Do kruhu pro vhazování si najel Jan Starý, který svou střelou překvapil nejen domácí publikum, ale také brakáře Hamerlíka. Ten našel puk až ve své síti – 2:1.

Oceláři se po vstřelené brance ale nijak nesložili, naopak pokračovali ve své hře. To jim přineslo ovoce za další minutu. K odraženému puku se dostal Lukáš Havel, který jej poslal pod horní tyčku hostující branky – 3:1.

V dalším průběhu hry byl velmi aktivní Ladislav Kohn, který se propracoval hned do několika šancí. V té největší trefil tyč hostující branky. Hosté, po uplynutí poloviny utkání, dostali nabídku dlouhé, dvojnásobné početní výhody. V té ostřelovali domácí branku několika pokusy, všechno ale zastavil brankář Hamerlík. Do konce třetiny se ještě k zakončení propracovali Bonk, Marosz, či hostující obránce Kolář. Všechno ale končilo na brankářích.

Tomáš Zohorna snížil v oslabení, závěrečný tlak k bodu nevedl

V poslední třetině mohl domácí vedení navýšit Lukáš Havel. Ten ale napálil puk do tyče. V zápětí mohl odpovědět hostující útočník Jan Kolář. Ten se dostal do sólového úniku, v gólové radosti mu ale zabránil brankář Hamerlík. Branky pak mohli vsítit Chovan, Kousal, či opět Havel, ani jeden však neuspěl.

Hosté ale přeci je dokázali korigovat. Při vlastním oslabení se do pásma Třince vydal Tomáš Zohorna. Ten se sice dostal do téměř nulového úhlu, ale i z této pozice dokázal překonat brankáře Hamerlíka – 3:2.

Kontaktní branka dodala hostům chuť jít do zakončení. Pardubičtí to zkoušeli se šesti bruslaři v poli, vyrovnat se jim už přes velkou snahu nepodařilo.

Ohlasy po utkání

Pavel Marek (HC Oceláři Třinec): „My jsme už doma prohospodařili hodně utkání, nutně jsme potřebovali tři body a jsme skutečně šťastni, že jsme je získali. Ještě proti Pardubicím, se kterými máme špatnou bilanci. Soupeř tady i dnes předváděl výbornou hru, ale dneska jsme si to zasloužili, protože jsme měli více šancí. V závěru s námi otřásl inkasovaný gól při naší přesilovce, kdy jsme tam podcenili jeden puk. Ale v závěru jsme zase měli štěstí, které jsme šli naproti tou ubráněnou přesilovkou pět na tři ve druhé třetině.“

Pavel Hynek (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Domácí vyhráli zaslouženě. Využili dvě úvodní přesilovky, když nás dvakrát dokázali po buly přetlačit na brankovišti. Vrátili jsme se do zápasu gólem na 1:2, ale hned jsme bohužel dostali gól na 1:3. Z pohledu výsledku nás musí mrzet nevyužitá přesilovka pět na tři, tam se utkání lámalo a mohli jsme se ještě vrátit do hry. Ale dneska jsme odehráli dobře jen třetí třetinu a to bylo málo.“

Zápasy v sezóně

11. kolo, 14. 10. 2011
TRI - PCE
3:2
24. kolo, 25. 11. 2011
PCE - TRI
2:4
37. kolo, 8. 1. 2012
TRI - PCE
1:3
50. kolo, 21. 2. 2012
PCE - TRI
1:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 59 0 28 3
Obránci G A +/- TM
Casey Borer 0 0 1 0
Jan Kolář 0 0 1 0
Aleš Píša 0 0 1 0
Václav Benák 0 0 0 2
Václav Kočí 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 0 0
Vladimír Sičák 0 0 -1 4
Útočníci G A +/- TM
Jan Starý 1 0 1 0
Tomáš Zohorna 1 0 0 0
Jan Kolář 0 1 1 4
Petr Koukal 0 1 1 0
Corey Elkins 0 0 1 0
Jonathan Sim 0 0 0 4
Jan Buchtele 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Martin Bartek 0 0 -1 0
Daniel Rákos 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube