24.9.2010
Jan Hrabal

Starší dorostenci vyhráli v Liberci

LIBEREC — Velmi dobré výkony podávají starší dorostenci HC Eaton Pardubice. Ti dokázali vyhrát v 7. extraligovém kole v Liberci 6:4.

Extraliga staršího dorostu, 8. kolo, pátek 24.9.2010, Svijanská arena

Bílí Tygři Liberec

Dynamo Pardubice

4:6
2:4, 1:2, 1:0
Branky a nahrávky: 3. Mikyska (Plutnar), 13. Psota (Mikyska, Dlouhý), 40. Špakov (Beránek), 44. Beníšek (Klíma, Špakov) - 5. Zahaluk, 6. Březina (Vachutka), 17. Bureš (Chmelář, Řezníček), 18. Poulíček (Moučka), 30. Řezníček (Pilný), 35. Březina (Vachutka, Chmelař). Rozhodčí: Hladík – Bosák, Hejl Vyloučení: 5:9, navíc Klíma 5 minut a osobní trest do konce utkání, Jandejsek (oba Liberec) 10 minut osobní trest. Využití: 2:0 Diváci: 50 Střely na branku: 32:34. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:6, 4:6.
Bílí Tygři Liberec: Sobotka (21. Krejčí) - Jandejsek, Plutnar, Bednárik, Pálek, Najman, Beránek, Mrázek - Kouba, Urban, Knap - Psota, Mikyska, Dlouhý - Beníšek, Klíma, Špakov -Langhammer, Žďárský, Procházka.
Dynamo Pardubice: Langhammer - Kubín, Škvor, Fridrich, Mládek, Rychlík, Pilný, Petira - Poulíček, Havel, Chmelař - Moučka, Březina, Vachutka - Bureš, Zahaluk, Schenider - Řezníček, Mejtský.

Komentář

Zápas byl již druhým vzájemným střetnutím těchto dvou týmů v šestnácti dnech, před kterými pardubičtí hokejisté ovládli vlastní led a zahájili Extraligu vysokým vítězstvím 8:3.

I dnes tedy pardubičtí dorostenci přijeli dobývat kluziště s vizí výhry. Hned na začátku zápasu to tak ovšem nevypadalo. Pěkným napadáním totiž liberecký Špakov přinutil pardubického Rychlíka k faulu, což vyústilo v liberecký přesilovkový tlak, který si vynutil další faul a za stavu sil na ledě 5 na 3 skóroval pěknou střelou zápěstím Josef Mikyska – 1:0. Po chvilce se ale hosté z přesilovkového sevření vymanili a dvěma rychlými brejky skóre otočili. Skórovali Filip Zahaluk – 1:1 – a David Březina – 1:2.

Prostřední část první třetiny se odehrávala v přesypávacím, poklidném tempu. Dvě velké šance měli Pardubičtí, Řezníčka i Vachutku ale vychytal brankář Tygrů Sobotka. Ve třinácté minutě, jako blesk z čistého nebe udeřil opět Mikyska, který z brány vylákal gólmana hostí Langhamera a pak poslal přihrávku před odkrytou bránu na Matěje Psotou, který se v takových situacích neplete – 2:2.

V posledních pěti minutách prvního dějství ale nadvládu opět přebrali hosté, Vachutka ale v tutové šanci netrefil puk a Chmelař trefil pouze horní tyč. Právě Chmelař pak pro Lukáše Bureše vytvořil velkou šanci, když se pěkným manévrem vyhnul libereckému obránci a poté vyslal pěknou přihrávku svému spoluhráči přímo před bránu – 2:3.

Po necelé půlminutě hosté udeřili opět, tentokrát to byl ležící Patrik Poulíček, který využil toho, že se brankář Sobotka přemisťoval na nesprávnou stranu – 2:4.

Do druhé třetiny vlétli jako hurikán nejprve hosté, nový brankář Krejčí, který vystřídal Sobotku, se ovšem proti Březinovi vyznamenal. Další střela Poulíčka bránu netrefila. Domácí odpověděli rychlým brejkem, Psota ale minul pardubickou branku. V šestadvacáté minutě se opět ozvala dvojice Psota – Mikyska, prvně jmenovaný ale svůj druhý gól nepřidal. Uprostřed třetiny opět začali vládnout Pardubičtí. Nejprve se úžasným zákrokem lapačkou blýskl Krejčí, když vychytal Poulíčka, o minutu později už ale na střelu Jakuba Řezníčka nestačil a nutno říct, že k tomu pomohla i notná dávka smůly – 2:5.

Další akci přinesli domácí, dorážecí akce Klímy se Špakovem byla ale jen ojedinělou. Prakticky hned v zápětí totiž udeřila první pardubická formace Vachutka-Chmelař-Březina, když posledně jmenovaný David Březina bezchybně zakončoval jejich kombinaci – 2:6.

Velkou šanci měl o minutku později Chmelař, který po vybruslení Krejčího, který ho srazil, v pádu trefil boční síť. Ještě než druhá třetina skončila měli domácí přesilovku pět na tři, kterou sedm vteřin před koncem pěknou střelou zápěstím do šibenice odkryté brány využil Nikita Špakov – 3:6.

Tři minuty po začátku třetího dějství udeřili opět domácí. Tomáš Beníšek proměnil šikovnou střelou k tyči libereckou šanci – 4:6. Po posledním gólu utkání následovala dlouhá doba bez větších šancí, hra se přelévala z jedné strany na druhou, i když bylo vidět liberecké snažení o zvrat. Až ve druhé polovině třetiny se málem prosadil Mikyska, který rozhodil brankáře Langhammera, pak ale pálil nad spojnici.

Poslední velkou šanci měli pardubičtí hokejisté, když se Vachutka sehrál s Březinou, kterého fantastickým přesunem zastavil Krejčí. Liberecký brankář si téměř celou poslední minutu užil na střídačce, dokud neměl pardubický Chmelař dvě velké šance – tu první zblokoval jeden z libereckých obránců před prázdnou brankou, po té druhé byl ale Chmelař sražen domácím Klímou, který svým vyloučením přinutil brankáře k návratu.

Zápasy v sezóně

turnaj, 15. 8. 2010
LIB - PCE
4:1
přát., 19. 8. 2010
LIB - PCE
5:4
1. kolo, 3. 9. 2010
PCE - LIB
8:3
8. kolo, 24. 9. 2010
LIB - PCE
4:6
15. kolo, 15. 10. 2010
PCE - LIB
7:3
22. kolo, 5. 11. 2010
LIB - PCE
10:6

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube