25.10.2009
David Lukeš, Jan Hrabal

Čtyři góly za čtyři minuty a Pardubice dobyly České Budějovice!

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Branková smršť na pomezí první a druhé třetiny rozhodla o vítězství hokejistů HC Eaton Pardubice na ledě HC Mountfieldu. Východočeši si však vezou kyselou výhru, neboť v první třetině odstoupil pro zranění brankář Dominik Hašek.

O2 extraliga, 20. kolo, neděle 25.10.2009, Budvar Aréna

České Budějovice

Dynamo Pardubice

1:4
0:1, 0:3, 1:0
Branky a nahrávky: 47:12 Šimánek (Micka) – 19:12 Sýkora (Divíšek), 21:52 Starý (Koukal, Kolář II), 22:22 Cetkovský, 23:04 Pivko (Somík). Rozhodčí: Homola, Hribik – Rittich, Guth. Vyloučení: 9:9, navíc Mikeska (České Budějovice) 10 minut osobní trest. Využití: 0:1. Diváci: 5645. Střely na branku: 48:24. Průběh utkání: 0:4, 1:4. Nejlepší hráči: František Ptáček – Martin Růžička.
České Budějovice: Turek (21:52 Kovář) – Melichar, Ptáček, Snopek, Gřegořek, Vydarený, Poživil, Macháček – Hřebejk, Vak, Gulaš – Sailer, Mikeska, Micka – Veselý, Šimánek, Melichárek – Kotrla, Mertl, Květoň – Hudec. Trenéři: Jan Tlačil a Milan Kupka.
Dynamo Pardubice: Hašek (13:09 Růžička) – Jillson, Kočí, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Mocek – P. Sýkora, Špirko, Pivko – Zohorna, Koukal, Starý – Cetkovský, Genoway, Somík – Kolář I, Divíšek, Buchtele. Trenéři: Václav Sýkora a Jan Votruba.

Komentář

Do utkání v brankách svých týmů naskočili zkušenostmi ošlehaní matadoři Roman Turek a Dominik Hašek, přičemž průměrný věk těchto borců vydatně překračuje čtyřicítku. Ani jeden však zápas nedochytal, i když za zcela rozdílných okolností.Volej Petra Sýkory poslal hosty do vedení

Úvodní třetina přinesla poměrně vyrovnaný a svižný hokej. Výraznější šanci ke změně skóre měli v 8. minutě hosté, když se jim naskytla minutová možnost hrát dvojnásobnou přesilovku. Domácí trojice však odolala.

První důležitý moment zápasu přišel ve 14. minutě. V přesilovce Jihočechů vypálil Snopek od modré, Hašek vyrazil. Vzápětí se za jeho brankou prohnala dvojice hráčů a hostující matador s maskou na tváři se skácel k ledu. Příčinou však nebyl kontakt s žádným z hráčů a jedná se tak s největší pravděpodobností o zranění způsobené prudkým pohybem v brance.

Dominika Haška tak nahradil záložní gólman Pardubic Martin Růžička, jenž si vedl neméně zdatně. A co víc. Těsně před přestávkou si mohl v brance i zajásat, když se při hře čtyři na čtyři prosadil klasicky z voleje kanonýr Petr Sýkora – 0:1.

Bum, bum, bum a na kostce svítilo 0:4!

Jak se mohla Budvar Aréna přesvědčit po přestávce, jednalo se o předzvěst pardubického hurikánu. Pokusem Mountfieldu vystavit tlakovou výši tropické pardubické bouři byla rána Ptáčka, jíž výstavně Růžička zachytil do své rukavice.

Ale pak to již přišlo. Během 72 vteřin se hosté trefili hned třikrát! Nejprve přesilovku využil Jan Starý – 0:2.

V tu chvíli zápas skončil i pro Romana Turka, jenž se nechal vystřídat Jakubem Kovářem. Tomu však nastalo totální inferno. Pořádně si nesáhl na puk a byl překonán Jiřím Cetkovským a Liborem Pivkem – 0:4.

Z nastalého šoku se domácí střídačka i celá Budvar Aréna léčily celý zbytek druhé třetiny, zatímco ze sektoru Eatonu se ozývalo bujaré křepčení. Vrcholem zmaru byla 36. minuta, ve které hrál domácí celek přesilovku pět proti třem. Jihočeši v ní ale nic kloudného nevymysleli a tak místo radostného výskotu se z tribun nesl kritický pískot. Vzápětí si nejlepší možnou přesilovku zahráli i hosté, ovšem se stejným úspěchem.

České Budějovice sice snížily, Pardubice si však výhru nenechaly vzít

Před patnácti lety vedly Pardubičtí v Českých Budějovicích ve 48. minutě 3:0, aby nakonec odešli poražení 6:3. Boj o podobný zázrak začali Jihočeši poměrně slušně. Ve 45. minutě Gulaše v jasné šanci Růžička ještě vychytal, ale o tři minuty později už byl i on krátký. Micka zpoza branky namazal Jiřímu Šimánkovi, který z první napálil puk do síťky – 1:4.

Jiskřičku tedy Jihočeši zažehli, ovšem další tři polínka potřebné k zažehnutí plamene ne a ne najít. Asi nejblíže k zadělání dramatu byli Budějovičtí v 50. minutě, když při vyloučení Václava Kočího hráli přesilovou hru. Ta ale potvrdila jejich zmar v celém zápase. Kočí se vrátil na led až po dvou minutách a s jeho návratem začal slábnout i budějovický nápor.

Eaton potvrdil pohodu posledních týdnů a při sérii bezchybných domácích výkonů opět veze plný bodový zisk z venku. Radost mu ovšem kalí zranění Dominika Haška, jehož závažnost prokáží až následná vyšetření.

Ohlasy po utkání

Jan Tlačil (HC Mountfield České Budějovice): „Proti Pardubicím jsme chtěli nejen pozorně bránit, ale také aktivně hrát směrem dopředu. První třetina byla vyrovnaná, ale v jejím závěru jsme dostali nešťastný gól po prohraném osobním souboji. V úvodu druhé třetiny jsme udělali několik hrubých individuálních chyb a soupeř nám brankově odskočil. Chtěli jsme zjednodušit hru, ale ta byla z naší strany nadále komplikovaná. Soupeř nám nechával prostor pouze v rozích.“

Václav Sýkora (HC Eaton Pardubice): „Čekali jsme nápor soupeře a naší hlavní snahou bylo přežít úvod zápasu. To se nám podařilo a dokonce jsme dali vedoucí gól. Třemi rychlými zásahy ve druhém dějství jsme soupeři odskočili, ale i potom přišlo několik momentů, které rozhodly o výsledku. Především nás fantasticky podržel Růžička, jenž předvedl několik těžkých zákroků. Podstatné bylo, že České Budějovice nedokázaly korigovat v době, kdy se nám hra nedařila podle představ. Ve třetí třetině se to zlepšilo, hráči podali zodpovědný výkon a po dvou zápasech, kdy jsme venku vyšli naprázdno, máme z vítězství radost. Ke zdravotnímu stavu brankáře Haška nemám co říci, jeho stav neznám. Dominik už odjel a podstoupí vyšetření. Nechceme spekulovat, čekáme na verdikt lékaře.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

přát., 3. 9. 2009
PCE - CEB
5:1
20. kolo, 25. 10. 2009
CEB - PCE
1:4
7. kolo, 17. 11. 2009
PCE - CEB
2:4
33. kolo, 13. 12. 2009
PCE - CEB
5:0
46. kolo, 31. 1. 2010
CEB - PCE
3:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 46 0 39 1
Dominik Hašek 14 0 8 0
Obránci G A +/- TM
Jan Kolář 0 1 1 0
Václav Kočí 0 0 2 2
Jeff Jillson 0 0 1 2
Aleš Píša 0 0 1 2
Jakub Nakládal 0 0 0 4
David Havíř 0 0 0 0
Petr Mocek 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Jiří Cetkovský 1 0 1 4
Petr Sýkora 1 0 1 0
Libor Pivko 1 0 0 0
Jan Starý 1 0 0 0
Tomáš Divíšek 0 1 1 0
Petr Koukal 0 1 0 0
Rastislav Špirko 0 1 0 0
Colby Genoway 0 0 1 0
Radovan Somík 0 0 1 0
Jan Kolář 0 0 0 2
Tomáš Zohorna 0 0 0 2
Jan Buchtele 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube