11.10.2009
Jan Hrabal

Paráda. Pardubice ve vynikajícím zápase skolily Spartu i podruhé!

PARDUBICE — Obrovská bitva se šťastným koncem pro HC Eaton Pardubice. Východočeši dokázali v desetitisícovém kotli udolat pražskou Spartu 3:2. Eaton sice prohrával, ale třemi brankami dokázal skóre otočit a vítězství udržet. Skvostný výkon v brance domácích podal Dominik Hašek.

O2 extraliga, 15. kolo, neděle 11.10.2009, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Sparta Praha

3:2
1:1, 1:0, 1:1
Branky a nahrávky: 17:46 Pivko (Zohorna, Havíř), 37:36 Sýkora (Špirko), 43:51 Starý (Koukal, Zohorna) – 2:15 Ručinský (Látal), 51:16 Výborný (Vykoukal, Hlinka). Rozhodčí: Minář, Polák – Guth, Rittich. Vyloučení: 6:7, navíc Ručinský (Sparta) 10 minut osobní trest. Využití: 1:0. V oslabení: 2:0. Diváci: 10 095. Střely na branku: 24:30. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2. Nejlepší hráči: Dominik Hašek – Jiří Vykoukal.
Dynamo Pardubice: Hašek – Kočí, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Jillson, Šeda – Sýkora, Špirko, Pivko – Zohorna, Koukal, Starý – Cetkovský, Kousal, Somík – Klejna, Semorád, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jan Votruba.
Sparta Praha: Chábera – Vykoukal, Gulaši, Macholda, Hanzlík, Černošek, Hudec, Mrázek – Ton, Broš, Koreis – D. Výborný, Hlinka, Netík – Látal, Langhammer, Ručinský – Hromas, Krätzer, Podlešák. Trenéři: Pavel Hynek, František Výborný a Josef Dušek.

Komentář

V oboustranně kvalitním duelu nenastoupily kompletní týmy. Pardubicím oproti poslednímu zápasu chyběl Colby Genoway, Sparta se opět nemohla spolehnout na služby Ondřeje Kratěny.

Ručinský skóroval hned v úvodu

Žádné úvodní oťukávání! Pěkně zhurta na sebe oba tradiční rivalové vletěli! První šanci a hned první gól vstřelili hosté. Martin Ručinský si hezky najel do pásma, potáhl puk do kruhu a střelou švihem do Haškova protipohybu k tyči vsítil úvodní branku – 0:1.

Pardubičtí hokejisté měli poté výhodu dvou spojených přesilovek s průnikem čtrnácti sekund, ale moc dobře je nesehráli. Sparta hrála velice zkušeně, soupeři toho moc nedovolila.

V 15. minutě měl obrovskou šanci sparťan Podlešák, dostal se k puku z prostoru mezi kruhy, ale trefil pouze horní tyč Haškovy branky! A tak udeřilo na opačné straně. Ve vlastním oslabení se trefil Libor Pivko. Ten ujel v akci dvou na jednoho spolu s Tomášem Zohornou, dostal od něj přihrávku a bruslí ji usměrnil do sítě. Rozhodčí po konzultaci se svým kolegou u videa uznal – 1:1.

Východočechy poslal do vedení Petr Sýkora

Vysoké tempo hry pokračovalo i ve druhé třetině. Domácí se snažili tlačit do útoků, naopak hosté hrozili z rychlých a nebezpečných brejků. Oba týmy měly výhodu přesilové hry, ale nevyužily je.

Ve 29. minutě mohl Spartu poslat do vedení Petr Ton. Ujel do samostatného úniku, vyzkoušel si svou parádní disciplínu s názvem „blafák do bekhendu“, ale Dominik Hašek v brance HC Eaton Pardubice jej doslova famózně vychytal.

Atraktivní hokej pokračoval i ve druhé polovině poločasu, oba týmy se snažily hnát do útoku, takřka vyprodaná ČEZ Arena mohla aplaudovat vynikající hokejové podívané. Dvě šance ve 36. minutě měl hostující Martin Látal, ale v obou případech neuspěl.

Sparta měla v závěru prostřední dvacetiminutovky výhodu přesilové hry. Jenže opět inkasovala! Rastislav Špirko takřka v zubech vynesl puk ze třetiny, uvolnil touš Petru Sýkorovi, jenž samostatný únik zastavil gólovou střelou k tyči – 2:1.

Výborný snížil, aréna se třásla do poslední sekundy

Luxusní hokejová podívaná pokračovala i v závěrečném dějství. V jejím úvodu poslal využitou přesilovkou domácí do dvoubrankového vedení Jan Starý – 3:1. Pak se ale činili sparťané.

Hosté se pustili do ofenzivních manévrů, domácí hodně držel nad vodou Dominik Hašek. Více než 10 000 diváků sledovala parádní souboj dvou tradičních soupeřů. Ve 49. minutě měli Pražané velikou výhodu po Starého faulu. Hosté roztočili okolo Haška solidní kolotoč, ale obrana pardubických hokejistů odolala.

V 52. minutě zdramatizoval závěr utkání David Výborný. Sparťanský kapitán se totiž nejlépe zorientoval v předbrankovém prostoru a protlačil puk za Haška – 3:2.

Další šanci měli Pražané o dvě minuty později poté, co za faul loktem byl vyloučen obránce David Havíř. Během přesilovky sice nebezpečně vystřelil Petr Ton, jinak domácí v pohodě ubránili své oslabení.

Závěr zápas se dohrával docela v klidu. V čase 57:52 byl totiž za vysokou hůl vyloučen Martin Ručinský. Pardubice využily nabídnuté výhody k nastřádání cenných sekund a v klidu dovedly velkou bitvu do vítězného konce.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Eaton Pardubice): „V první a části druhé třetiny jsme byli horším týmem. Soupeř se dostal do vedení a my jsme vyrovnali šťastným prvním gólem v oslabení. Pak jsme přidali další, kdy naši hráči dobře ubránili situaci a dostali pod tlak posledního hráče. Sparta prokázala velikou sílu v útoku, vytvořila si velké množství šancí, dnes fantasticky podržel Dominik Hašek, hlavně ve druhé třetině, kdy vychytal sólové nájezdy poté, co jsme zapomněli na dva hráče za sebou.

Pavel Hynek (HC Sparta Praha): „Přestože jsme prohráli, tak jsme v zápase byli lepším mužstvem, a to alespoň v prvních dvou třetinách. Dneska jsme pohořeli v nájezdech na gólmana, ve kterých jsme měli trestat. Naopak jsme dvakrát inkasovali v našich přesilovkách, což se v hokeji stává málokdy. My jsme si to vybrali v tomto utkání. To bylo rozhodující pro náš dnešní špatný výsledek.

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

2. kolo, 11. 9. 2009
SPA - PCE
2:3sn
15. kolo, 11. 10. 2009
PCE - SPA
3:2
28. kolo, 1. 12. 2009
SPA - PCE
2:3sn
41. kolo, 17. 1. 2010
PCE - SPA
3:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dominik Hašek 60 0 28 2
Obránci G A +/- TM
David Havíř 0 1 2 2
Jakub Nakládal 0 0 2 0
Jan Kolář 0 0 0 2
Aleš Píša 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 -1 2
Jeff Jillson 0 0 -1 0
Petr Čáslava 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Starý 1 0 0 2
Petr Sýkora 1 0 0 2
Libor Pivko 1 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 2 1 0
Petr Koukal 0 1 0 0
Rastislav Špirko 0 1 0 0
Radovan Somík 0 0 0 2
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Michal Klejna 0 0 -1 0
Daniel Rákos 0 0 -1 0
Jan Semorád 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube