13.2.2009
Ondřej Flanderka, Jan Hrabal

Junioři vyhráli v Liberci, nadělili mu půltucet

LIBEREC — Výborný zápas odehráli na pátek třináctého extraligoví junioři HC Pardubice. To dokázali vysoko vyhrát v Liberci a posunuli na 16. místo v tabulce.

Extraliga juniorů, 43. kolo, pátek 13.2.2009, Svijanská aréna

Bílí Tygři Liberec

Dynamo Pardubice

1:6
0:3, 0:1, 1:2
Branky a nahrávky: 59:03 Bulíř (Mizerík, Kulda) – 0:52 Kaut (Buchtele, Kapec), 2:29 Pilař (Nosek), 11:29 Buchtele (Radil, Vondráček), 24:39 Stoklasa (Nosek), 50:14 Radil (Kaut), 52:39 Drtina (Vondráček, Kapec). Rozhodčí: Nečas – Arazimová, Špringl. Vyloučení: 5:5, navíc Poskočil (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 0:1. Diváci: 100. Střely na branku: --:--. Průběh utkání: 0:6, 1:6.
Bílí Tygři Liberec: Micka (52:39 Sklíba) – Niko, Lacek, Pulec, Kulda, Sobotka, Diviš – Skalický, Bulíř, Mizerík – Lemfeld, Klíma, Vařecha – Vlach, Kedršt, Mulač – Oppelt.
Dynamo Pardubice: Landsman – Drtina, Vondráček, Lenoch, Poskočil, Rozlivka, Krejnus – Buchtele, Radil, Kapec, Bendík, Kaut, Sodomka, Nosek, Stoklasa, Pilař, Dobiáš, Matějček, Čapek.

Komentář

Ačkoliv podle pohledu na tabulku měl být favoritem domácí celek, úvod utkání patřil jasně hostům. Východočeši se totiž dokázali prosadit již ve dvaapadesáté vteřině, když se po střele Buchteleho z dorážky prosadil Tomáš Kaut. Další gól na sebe nenechal dlouho čekat a v polovině třetí minuty už to bylo 0:2. Závaru před Mickovou brankou využil Lukáš Pilař, a i když s notnou dávkou štěstí, doputoval kotouč z jeho hole až za brankovou čáru.

Liberečtí se připomněli až v páté minutě střelou Lemfelda a v osmé pokusem Kedršta, který se ihned po vhazovaní dostal k zakončení, Landsman byl ale pozorný. Domácí byli chvíli aktivní, pak se ale opět dostali do útoku hráči Moelleru a tlak první řady, vedené extraligou vyzkoušeným Radilem, využil nejproduktivnější hráč Pardubic Jan Buchtele – 0:3. I závěr prvního dějství patřil svěřencům kouče Rohlíka, dvě přesilovky po faulech Nika a Pulce už ale další branky nepřinesly.

Severočeši si v úvodu druhé části zahráli přesilovku, ve které Landsmana prověřili Kedršt a po něm Mizerík. Gólman hostů byl ale pozorný, a tak se skóre měnilo na druhé straně. V čase 24:39 využil zaváhaní liberecké obrany Filip Stoklasa, který přesnou střelou z mezikruží zvýšil již na 4:0. Domácí se pak na chvíli zvedli, v dobré šanci byl Bulíř a v následné přesilovce byl blízko snížení Kedršt. Prvního jmenovaného ale vychytal Landsman a teč druhého zastavila tyč.

A když se pak neujal ani tlak Klímy s Lemfeldem, rezignovali domácí a přenechali aktivitu hostům. Jejich náskok mohl navýšit Stoklasa, ale neprosadil se, i tak bylo ale po čtyřiceti minutách o majiteli třech bodů rozhodnuto.

Třetí část se dohrávala už víceméně z povinnosti. Tygrům vázla kombinace a Východočeši už se do útoku také tolik nehnali. Když se jim ale v padesáté minutě naskytla možnost takřka padesát vteřin dlouhé přesilovky pět na tři, tak neváhali a dokázali ji rychle využít. Na modré napřáhl Lukáš Radil a jeho rána, kterou Micka příliš neviděl, skončila až v síti. Dvě minuty na to přidali hosté šestý gól, a tomu pátému byl hodně podobný, jen s tím rozdílem že od modré čáry vypálil kapitán Moelleru Marek Drtina. Micka po tomto gólu opustil brankoviště a mezi tři tyče liberecké branky se postavil Sklíba.

Když už to vypadalo, že utkání skončí výsledkem 0:6 a Landsman v pardubické kleci udrží čisté konto, dokázali se Bílí Tygři přece jen prosadit. V čase 59:03 se po střele Mizeríka, dorážkou z úhlu trefil Michal Bulíř. Po výhře 6:1 se ale ze tří bodů zaslouženě radovali Východočeši.