7.12.2008
Michal Vilím, Jan Hrabal

Pardubice zlomily Znojmo přesilovkami

PARDUBICE — Napínavý zápas s vítězným koncem sehrály Pardubice se Znojmem. Východočeši porazili soupeře z jihu Moravy díky třem využitým přesilovkám a oplatili mu tak porážku z posledního vzájemného duelu.

O2 extraliga, 30. kolo, neděle 7.12.2008, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Znojmo

3:2
1:1, 0:0, 2:1
Branky a nahrávky: 12:36 Čáslava (Somík, Píša), 46:50 Somík (Divíšek, Pivko), 49:40 Starý (Koukal, Kolář I) – 7:36 Procházka (Demel, Svoboda), 50:17 Kucharczyk (Bičánek, Meidl). Rozhodčí: Hradil – Chytil, Pavlovič. Vyloučení: 4:7. Využití: 3:0. Diváci: 8640. Střely na branku: 41:25. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2. Nejlepší hráči: Petr Čáslava – Radek Procházka.
Dynamo Pardubice: Růžička – Snopek, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Koma – Klejna, Divíšek, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Tvrdík, Blažek, Somík – Hašek, Semorád, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
Znojmo: Kameš – Tesařík, Bičánek, Švrček, Mojžíš, Štach, Mrázek, Chvátal, Rýgl – Selingr, Dopita, Kucharzczyk – Plášek, Haman, Erat – Demel, Procházka, Svoboda – Čachotský, Meidl, Růžička. Trenéři: Radim Rulík a Václav Baďouček.

Komentář

Vyrovnaná hra i skóre

Znovu s Jiřím Dopitou v centru první formace přispěchalo Znojmo do pardubické arény s přáním odvést si opět po více než měsíci všechny tři body. Zabránit tomu měly vynucené změny v sestavě Moelleru, který si po zranění Jiřího Cetkovského zajistil služby Jiřího Haška z Třince. V brance pak znovu nastoupil Martin Růžička a na straně hostů zaskočila Trvaje bývalá dvojka Východočechů Jaroslav Kameš. Naopak střelec z pátečního střetnuti v Liberci Rastislav Špirko se v sestavě neobjevil.

První příležitostí, v níž bylo možné spatřit na vlastní oči gólovou akci mohl sehrát Tvrdík, který sám dojel svůj rychlý švih, avšak Kameš se jeho dorážkou zaskočit nenechal. Na druhé straně se nejdříve osmělil Erat, ale k zasunutí puku za brankovou čáru scházela jeho střele z kruhu lepší muška.

Z nenadaní poté udeřila hostující letka, která po briskním přechodu do útočného pásma zformulovala svižné přečíslení dva na jednoho se zakončením z nulového úhlu. Tím, kterým trefil síť nebyl nikdo jiný než Radek Procházka – 0:1.

Po desáté minutě hráli Východočeši nejdříve jednoduchou přesilovou hru, která byla na jejím konci vylepšena v dvojnásobnou převahu. Moeller ihned po vhazování napnul v pásmu útočný deštník, na jehož vrcholu stál neohrožený bek Petr Čáslava a bombou z jedničky propálil vše co mohlo změnit trajektorii letu puku – 1:1. Potvrdit zlepšující se výkonový trend domácích mohl podpořit ještě pět vteřin před koncem ujíždějící Havíř, Kaměš ovšem jeho střelu pokryl.

Druhá třetina náročného diváka nepotěšila

Na úvodní ostrý ofenzivní pokus se ve druhém dějství čekalo poměrně dlouho. Mohli ho zaznamenat hosté při své převaze, avšak to by museli zvládnout úspěšnou aplikaci rozestavení hráčů v útočném pásmu. To se jim za celé dvě minuty nepodařilo, a tak mohly udeřit Pardubice zasekávačkou a táhlou střelou Divíška nebo dorážkou Tvrdíka, kterému ale chybělo k úspěchu několik decimetrů.

Kolem poloviny utkání bylo k vidění spíše vyčkávání a to v podání obou týmů. Oba celky měly několik méně významných šancí a jednu přesilovku, při níž si ovšem nedokázaly vytvořit tlak. Lépe si poté počínal snad jenom znojemský Mojžíš, jenž hezkou stahovačkou projel kolem obrany Pardubic a svou střelou provětral výstroj Růžičky.

Ve 35. minutě byl podruhé poslán na trestné posezení kapitán Moelleru Snopek. Znojmo chtělo převrhnout misku vah na svou stranu. Těžkou váhu měl zosobňovat projektil Bičánka od modré. Ale ani ten nemířil přesně. V závěru třetiny ještě Divíšek mohl trefit volné místo nad lapačkou, ovšem ta byla nakonec bleskurychlá.

Nakonec padlo pět branek

Padesát vteřin po 40. minutě nedotáhnul kličkovanou Kucharczyk. Poté neuznal hlavní arbitr jeho dorážku pro postavení znojemských v brankovišti. Hra se pak přelila na druhou stranu, kdy Divíšek stál zcela osamocen před Kamešem, ten ale potvrdil velké soustředění.

Po této akci bylo již na ledě zcela jiné mužstvo. Při vyloučení Hamana předvedli vynikají souhru nahrávající Divíšek se zakončujícím Radovanem Somíkem. Divíšek akci načrtnul a Somík z první trefil prostor na ramenem Kameše – 2:1.

Ještě veseleji bylo při dalším vyloučení Znojma, kdy si znovu výborně porozuměla „blue line“. Koukal našel výbornou přihrávku jako na objednávku Jana Starého, jenž ze své parkety po kratičkém váhání trefil přesně horní polovinu klece nad sedícím Kamešem – 3:1.

Znojmo zbraně nesložilo. Po nahození Bičánka si našel kotouč před Růžičkou Radim Kucharczyk a bekhendem snížil na rozdíl jediného gólu – 3:2. Hned poté trefil Pivko v samostatné akci táhlou střelou tyč. Znojmo v závěru reagovalo oddechovým časem a odvoláním Kameše. To již však nic nezměnilo na výhře Východočechů v poměru tři dva.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Jsem rád, že se nám dnes po delší době podařilo dát v přesilovkách víc než jeden gól. Utkání bylo vyrovnané, my jsme dvě třetiny nemohli dostat soupeře pod tlak, neboť výborně bruslil, hrál jednoduchý hokej a bylo těžké donutit ho k chybám v obranném pásmu, kde moc nedržel puk a byl nebezpečný v protiútocích. Z jednoho takového nám dal první gól. Hráče bych chtěl pochválit za třetí třetinu.“

Radim Rulík (HC Znojemští Orli): „Zápas rozhodly přesilovky nejen z pohledu statistiky, ale Pardubice v nich byly nebezpečnější víc než my a daly v nich góly. Jinak si myslím, že to byl vyrovnaný zápas, ale ty přesilovky rozhodly, že jsme tady prohráli. Dopita odstoupil ze zápasu proto, neboť mu u brusle praskl skelet upevňující nůž, nebylo v tom zranění.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

17. kolo, 19. 10. 2008
ZNO - PCE
5:6p
4. kolo, 28. 10. 2008
PCE - ZNO
1:2
30. kolo, 7. 12. 2008
PCE - ZNO
3:2
43. kolo, 18. 1. 2009
ZNO - PCE
2:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 24 2
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 1 0 0 0
Aleš Píša 0 1 -1 0
Jan Snopek 0 0 0 6
David Havíř 0 0 -1 2
Jan Kolář 0 0 -1 0
Jakub Nakládal 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Radovan Somík 1 1 -1 0
Jan Starý 1 0 0 0
Tomáš Divíšek 0 1 0 0
Jan Kolář 0 1 0 0
Petr Koukal 0 1 0 0
Libor Pivko 0 1 0 0
Michal Klejna 0 0 0 0
Tomáš Blažek 0 0 -1 0
Jiří Hašek 0 0 -1 0
Daniel Rákos 0 0 -1 0
Jan Semorád 0 0 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube