14.10.2008
Jan Hrabal

Série smolně skončila na ledě mistra

PRAHA — Bod byl na blízku! Nakonec však odjíždí Pardubice z O2 areny s nulou. Moeller sehrál na ledě pražské Slavie výborný zápas, bojoval, seč mohl. Po čtyřech výhrách v řadě však našel svého přemožitele. Slavii zajistil výhru po vyrovnaném průběhu Michal Vondrka v čase 59:15.

O2 extraliga, 15. kolo, úterý 14.10.2008, O2 arena

Slavia Praha

Dynamo Pardubice

3:2
0:1, 2:1, 1:0
Branky a nahrávky: 21:49 Sklenář (Drtina), 27:52 Kolařík (Kraft), 59:15 Vondrka (Beránek, Hruška) – 5:34 Starý (Koukal, Havíř), 30:03 Pivko (Tvrdík). Rozhodčí: Hribik – Bádal, Pouzar. Vyloučení: 9:6, navíc Divíšek (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 1:1. Diváci: 6689. Střely na branku: 47:32. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.
Slavia Praha: Svoboda – Kadlec, Drtina, Novák, Vašíček, Kolařík, Žižka, Jebavý, Sloboda – Hruška, Beránek, Vondrka – Bednář, Červenka, Tomica – Micka, Kraft, Sklenář – Doležal, Růžička ml., Jelínek. Trenéři: Vladimír Růžička st. a Jiří Kalous.
Dynamo Pardubice: Lašák – Píša, Čáslava, Snopek, Štrbák, Nakládal, Havíř, Zukal, Šeda – Cetkovský, Pucher, Ondřej – Tvrdík, Divíšek, Pivko – Kolář, Koukal, Starý – Radil, Blažek, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

Komentář

Pardubice přijela do hlavního města podpořit spousta fanoušků, ti však marně v sestavě Moelleru hledali Radovana Somíka, jehož trápí natažený přitahovač. Naopak Michal Tvrdík, který se trápil s nachlazením, se zvesela proháněl ve druhé formaci Východočechů.

Využitá přesilovka poslala Pardubice do vedení

Hosté vstoupili do utkání aktivněji, hned první střídání Pucherovy formace se neslo v rytmu letního hitu Hey Hi Hello a znamenalo velké nebezpečí pro obranu Slavie. Poté se na chvíli do útoku dostali domácí. Aneb na začátku každý chvilku tahal pilku.

A to do první přesilovky. Za hákování byl vyloučen Roman Červenka, čehož využili hosté k velkému náporu. Domácí obrana však zapomněla na osamoceného Jana Starého, kterého parádní přihrávkou našel kolega z útoku Petr Koukal. Pardubický střelec měl parádní pozici, neboť Adam Svoboda byl povyjetý, gól dával do poloodkryté klece – 0:1.

V další fázi zápasu sledovala spoře zaplněná O2 arena poměrně zajímavý hokej. Aktivnější, možná překvapivě, byli hosté, kteří častěji ohrožovali postavení gólmana soupeře.

Jinak tomu ale bylo při první pardubickém oslabení, kdy rozhodčí Jan Hribik poslal na trestnou lavici Michala Šedu za držení. Pardubická obrana vydržela nápor Slavie, která se nedostala do velké šance.

Ve druhé desetiminutovce měli hosté tři výhody přesilových her, které si vynutili aktivní hrou. Žádnou výhodu však nevyužili, přestože ve 14. minutě nebezpečně po Kolářově průniku zakončoval Jan Starý, nebo o pět minutek později, kdy Jan Kolář trefil také v početní výhodě horní konstrukci Svobodovy branky.

Slavia otočila stav, vedla však jen chvíli

Pardubice sice dohrávaly přesilovku na počátku druhého dějství, start do něj se však povedl více Slavii. Ta si nejprve vynutila faul Aleše Píši, aby jej během chvilky potrestala. Od Gólově se prosadil Jakub Sklenář – 1:1.

A to nebylo vše. Domácí borci nadále pokračovali v útočných manévrech, dostávali obranu Pardubic pod soustavný tlak. Ve 26. minutě ještě sice Milan Kraft zakončil v jasné šanci vedle, o chvíli později se však Pražané dostali do vedení. Pavle Kolařík po vyhraném buly prostřelil od modré úplně vše kromě brankářské síťky – 2:1.

Z vedení se domácí radovali jen chvíli. To totiž zapomněli na Libora Pivka, který po rychlém přečíslení z pravého kruhu trefil po výborném Tvrdíkově pasu přesně pod horní tyčku. Rozhodčí ještě konzultoval jeho parádní trefu u kolegy u videa, během chvíle ji uznal jako gólovou – 2:2.

V další části druhé dvacetiminutovky tempo trošku opadlo. Oba celky si hlídaly nadějný stav. I tak se ale diváci v libeňské hale nenudili. Oba týmy jim servírovaly poměrně chutné hokejové menu. Ke gólům ale nepomohly ani přesilové hry.

Moeller plichtu neudržel

Opatrný hokej pokračoval i na počátku třetí dvacetiminutovky. Oba týmy moc dobře věděly, že případný inkasovaný gól může toho druhého posadit do sedla směr tři body. Ale i tak viděly oba tábory fanoušků zajímavé střelecké příležitosti. Třeba v 50. minutě vybídl Jan Kolář k ostré střele Davida Havíře

Na druhé straně se předváděl Ján Lašák, ten nejprve lapil střelu Josefa Beránka efektním zákrokem lapačkou, stejně zneškodnil i pokus Romana Červenky z 57. minuty. O pár momentů později se zase předvedl Adam Svoboda, který ramenem vytěsnil ránu Libora Pivka.

Prodloužení se však nakonec nekonalo. Pražané dokázali zápas rozhodnout v základní hrací době, když 45 sekund před koncem třetí třetiny se po závaru před brankou prosadil Michal Vondrka – 3:2.

Hosté ihned zareagovali oddechovým časem, ale měli příliš málo času ke srovnání. Nepomohla jim ani hra šest na čtyři po vyloučení Romana Červenky.

Ohlasy po utkání

Jiří Kalous (HC Slavia Praha): „Bylo velmi důležité, že jsme dokázali čelit výborným přesilovkám soupeře, byť jsme v jedné, hned té první, inkasovali. Několik dalších jsme ubránili, byli jsme pořád ve hře a v kontaktu. Závěr nakonec vyšel dobře pro nás.“

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Bylo to velice kvalitní utkání. Měli jsme velmi dobrý začátek a první třetina byla odehraná tak, jak jsme si představovali. Vedli jsme 1:0, ale bohužel výpadkem v naší hře bylo prvních deset minut druhé třetiny. Slavia nás za to okamžitě potrestala dvěma góly a otočila výsledek. Nám se pak podařilo srovnat, náš výkon se zvednul. Ve třetí třetině to byl boj kdo s koho. Musím hráče pochválit, že hráli s velkým nasazením a bojovali až do konce. O to víc mě mrzí, že jsme byli velice blízko bodovému zisku a přišli jsme o něj v poslední minutě. Slavia si vytvářela obrovský tlak.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

2. kolo, 12. 9. 2008
PCE - SLA
3:4sn
15. kolo, 14. 10. 2008
SLA - PCE
3:2
28. kolo, 30. 11. 2008
PCE - SLA
4:3
41. kolo, 13. 1. 2009
SLA - PCE
2:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 59 0 44 3
Obránci G A +/- TM
David Havíř 0 1 -1 0
Aleš Píša 0 0 0 4
Michal Šeda 0 0 0 2
Martin Štrbák 0 0 0 2
Petr Čáslava 0 0 0 0
Jan Snopek 0 0 0 0
Marek Zukal 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Libor Pivko 1 0 0 0
Jan Starý 1 0 -1 2
Michal Tvrdík 0 1 0 2
Petr Koukal 0 1 -1 0
Tomáš Divíšek 0 0 0 10
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Zdeněk Ondřej 0 0 0 0
Peter Pucher 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube