9.9.2008
Marek Mikeš, Jan Hrabal

Nepovedený start: Moeller padl v Karlových Varech po tuhé bitvě

KARLOVY VARY — Bojovný, leč výsledkově nevydařený vstup do nové extraligové sezony mají za sebou hokejisté HC Moeller Pardubice. Ti v dnešním utkání prohráli na ledě vicemistra v Karlových Varech 1:2. Jediný gól Východočechů vstřelil útočník Jan Starý.

O2 extraliga, 1. kolo, úterý 9.9.2008, Zimní stadion Karlovy Vary

Karlovy Vary

Dynamo Pardubice

2:1
0:0, 1:1, 1:0
Branky a nahrávky: 26:59 Kristek (Melenovský), 51:55 Zucker (Kristek, Skladaný) – 32:01 Starý (Koukal, Kolář). Rozhodčí: Fraňo – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. Diváci: 3570. Střely na branku: 36:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1. Nejlepší hráči: Jaroslav Kristek – Petr Koukal.
Karlovy Vary: Mensator – Jiří Hanzlík, Dobroň, Duben, Grof, Němec, Řezníček, Prošek, Mudroch – Kumstát, Skuhravý, Košťál – Skladaný, Kristek, Zucker – Bílek, Melenovský, Hluchý – Procházka, Pech, Dej. Trenéři: Josef Paleček, Mikuláš Antonik, Pavel Kněžický.
Dynamo Pardubice: Lašák – Čáslava, Píša, Štrbák, Snopek, Havíř, Nakládal, Koma, Šeda – Pivko, Tvrdík, Ondřej – Somík, Blažek, Cetkovský – Starý, Koukal, Kolář – Zohorna, Radil, Stoklasa. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

Komentář

Hokejisté HC Moeller Pardubice nesehráli v Karlových Varech vyloženě špatný, nakonec se však po tuhém boji museli sklonit umění domácí Energie, která stejně jako vloni může slavit vítězný vstup do sezony. Zatímco vloni Západočeši rozstříleli svého soupeře, letos se na výhru nad Východočechy pořádně nadřeli.

První třetina branku nepřinesla

Energie se zakousla do soupeře hned od začátku a důrazný útočný výpad první řady zastavil až krosčekem Libor Pivko. Nejprve se Karlovarští nemohli proti dobře bránícímu soupeři prosadit, před koncem přesilové hry však přeci jen zvedl diváky z poklidu Marek Melenovský, jehož střela z pravého kruhu ke vzdálenější tyči jen o centimetry minula svůj cíl. Ve 4. minutě dostali početní výhodu i hosté, ale Mensator ani nemusel zasahovat.

Po skončení přesilové hry vyrazil do akce Lukáš Pech. Na modré čáře obelstil obránce Havíře a jen několik kroků ho dělilo od Jána Lašáka. Jako zakončení zvolil střelu z mezikruží, která, ke smůle domácího celku, pouze lehce koketovala s pravou tyčkou branky.

Domácí měli poté výhodu přesilové hry po vyloučení Martina Štrbáka. Energie po sporné chvilce mírně ubrala na obrátkách. V početní výhodě zaujala již pouze střela Jana Košťála a ke slovu se poprvé dostali hosté. Nejprve nebezpečně prosvištěla brankovištěm střílená přihrávka Somíka, poté vyzkoušel karlovarského muže s maskou nadvakrát od modré čáry Aleš Píša.

Nejkrásnější akce hostů první třetiny přišla s blížícím se závěrem. Cetkovský korunoval svou individuální akci finální přihrávkou na osamoceného Somíka před brankou. Proti jeho střele pod víko vytáhl Mensator semafor doslova reprezentační úrovně.

Domácí vstřelili úvodní gól, pak srovnal Jan Starý

Druhá třetina začala velmi poklidně. Ke zvýšení tempa zavelel až v páté minutě Petr Koukal, který po karlovarské chybě na útočné modré čáře vyrazil do sólového nájezdu. Dostihnout jej stačil Miroslav Duben a nervózní Koukal pouze laxně zamířil mezi betony a poté velmi bolestivě narazil do brankové konstrukce. Blýsknout se mohlo i na druhé straně, když Kristek zavezl puk až před Lašáka, jenomže místo střely zvolil přihrávku na obsazeného Melenovského.

Skóre se měnilo až na konci 27. minuty. Energie uzamkla v přesilové hře soupeře v pásmu a po střele Melenovského z pravého kruhu tečoval puk do horního růžku Jaroslav Kristek – 1:0.

Pardubicím pomohla zpátky do zápasu úspěšně sehraná přesilová hra. V ní Koukal přihrál zpoza branky Janu Starému, který přesně zamířil mimo dosah karlovarského brankáře – 1:1.

V Karlových Varech najednou nastoupil zcela jiný hostující tým. Nepřesně přihrávky, bezradnost a chabá kombinace Moelleru byla ta tam a téměř promrzlý Mensator nevěděl kam skočit dřív! Hned v následující přesilové hře výrazně zahrozil Čáslava od modré čáry. Štěstí zkoušel i Cetkovský, Tvrdík a Píša. Jenomže karlovarská stálice odolávala, a když odolala i tečované střele Starého, která skončila těsně vedle levé tyčky, uzavřela i druhá třetina svou oponu nerozhodně.

Na rozdílový gól nenašli hosté odpověď

Poslední dvacetiminutovka se nesla v duchu opatrnosti. Žádný z týmů nechtěl riskovat bezhlavou přestřelku a obrana převzala vládu nad útokem. Na první velkou šanci si, vzájemným skandováním bavící se, diváci museli počkat až do 52. minuty. Petr Koukal v akci dva na jednoho krásně naservíroval Janu Starému, jenomže ten se rozhodoval tak dlouho, až Mensatora nemohl ohrozit.

Jak se má taková akce sehrát předvedl vzápětí druhý domácí útok. Po křídle mrštně unikl Kristek, a jak na zlatém podnose předložil puk před branku Davidu Zuckerovi. Tomu už stačilo pouze do přihrávky vložit hůl.

Možný návrat do hry mohla pro Pardubice znamenat přesilová hra při vyloučení Dubna. Bíločervení sice dokázali vtěsnat Energii do pásma, ale do branky již puk nedotlačili. Naopak po skončení početní výhody unikl vracející se Duben posilněný v tandemu o Františka Skladaného. Lašák s notnou dávkou brankářského umu i štěstí vytěsnil puk.

O naději na vyrovnání se připravili hostující hráči sami. Půldruhou minutu před koncem po útočném faulu odjel na trestnou lavici Jiří Cetkovský a při hře bez brankáře jej doplnil Petr Čáslava.

Ohlasy po utkání

Josef Paleček (HC Energie Karlovy Vary): „Hodně se bruslilo, Pardubice především výborně bránily. Vyhráli jsme ale zaslouženě, byli jsme přeci jen aktivnější.“

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Na to, že šlo o první utkání, byla v něm kvalita, co se týká nasazení a snahy, i když herně se v tom začátek sezony promítal. V první třetině bylo výborné, že jsme neinkasovali a když jsme vyrovnali na 1:1, byli jsme nejblíže tomu jít do vedení. Rozhodla brejková situace Karlových Varů dva na jednoho. Neodvedli jsme špatný výkon, ale soupeř byl o branku lepší.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

1. kolo, 9. 9. 2008
KVA - PCE
2:1
14. kolo, 12. 10. 2008
PCE - KVA
5:3
27. kolo, 28. 11. 2008
KVA - PCE
6:1
40. kolo, 11. 1. 2009
PCE - KVA
2:3p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 59 0 34 2
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 0 0 0 2
David Havíř 0 0 0 2
Jakub Nakládal 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Jan Snopek 0 0 -1 2
Martin Štrbák 0 0 -1 2
Útočníci G A +/- TM
Jan Starý 1 0 0 0
Jan Kolář 0 1 0 0
Petr Koukal 0 1 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 2
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Filip Stoklasa 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Libor Pivko 0 0 -1 2
Zdeněk Ondřej 0 0 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube