5.3.2006
Jan Hrabal

Moeller vybojoval cenný bod v Sazka Areně, stále tak je ve hře o play off

Nádhernou hokejovou podívanou mohla v neděli večer sledovat pražská Sazka Arena. Pardubičtí hokejisté v utkání naděje předvedli velmi kvalitní výkon a sahali po všech bodech. Nakonec byli rádi za jeden, který jim nechává naději v postup o play off. HC Moeller po ukrutném nerváku uhrál v Praze plichtu 2:2. Díky ostatním výsledkům bude v posledním kole bojovat o play off. Situaci ale nemá ve svých rukách. Musí doufat v zaváhání Sparty nebo Třince.

Tipsport extraliga, 51. kolo, neděle 5.3.2006, Sazka Arena

Slavia Praha

Dynamo Pardubice

2:2p
1:0, 0:0, 1:2 – 0:0
Branky a nahrávky: 18:46 Vlasák (Sobotka, Bednář), 55:48 Sobotka – 49:00 Razingar (Mudroch), 51:54 Havíř (Rolinek). Rozhodčí: Rejthar, Blecha – Guth, Rittich. Vyloučení: 9:5, navíc Žižka – Čáslava oba 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 9755. Střely na branku: 47:41. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2.
Slavia Praha: Franěk – Kadlec, Kolařík, J. Novák, Žižka, Žabka, Graňák, Pojkar – Duda, Beránek, Prorok – Bednář, Vlasák, Sup – D. Hruška, Divíšek, Sobotka – Vondrka, Dlouhý, od 22. navíc Drtina. Trenéři: Vladimír Růžička st., Ondřej Weissmann a Jiří Kalous.
Dynamo Pardubice: Lašák – Havíř, Čáslava, Snopek, Kántor, Mudroch, Linhart – P. Sýkora, Mikeska, M. Hlinka – Razingar, Blažek, Rolínek – Lubina, Koukal, Čaloun – Kolář, Cetkovský, Mrázek. Trenéři: Vladimír Bezdíček a Petr Hemský.

Komentář

Začátek ve znamení přesilovek pro HC Moeller

Pardubičtí vstoupili do zápasu naděje velice odvážně. Od prvních vteřin byli Východočeši aktivnější a hned v čase 1:02 po vyloučeních obránců Kadlece a Nováka měli výhodu 79 sekund hry v pěti proti třem. Pardubice se nastěhovaly do obranného pásma Slavie, dvakrát ohrozil pozici Fraňka nebezpečnými dorážkami Petra Sýkory. Ani on, ani další ale se neprosadili.

Převahu hostujícího mužstva vylepšila další přesilovka pro hosty v 5. minutě, kterou vybojovala agilní čtvrtá formace Moelleru ve složení Kolář – Cetkovský – Mrázek. Žádnou přesilovku ale hostující celek nevyužil, byť měl řadu solidních šancí ke skórování.

Po polovině první třetiny se začala osmělovat i Slavia. Domácí celek se častěji dostával do útočného pásma Moelleru a zkoušel pozornost brankáře Jána Lašáka v pardubické brance.

Hodně nebezpečná byla Slavia okolo 15. minuty, kdy hrála přesilovku po vyloučení Tomáše Linharta, ale defenzíva Moelleru odolala náporu Pražanů, kteří nebyli daleko od vstřelení branky.

Ti se dočkali úvodní trefy až na konci prvního dějství. Po brejku domácích se ke střele dostal Vladimír Sobotka, brankář Lašák kotouč neudržel a Tomáš Vlasák jej doklepl do branky – 1:0.

Moeller nedokázal mírné převahy využít

V prostředním dějství byl mírně aktivnější hostující celek. Ve 25. minutě se do velké šance dostal Razingar po Blažkově přihrávce od mantinelu. Slovinský útočník ale napálil puk do povyjetého Fraňka.

O minutu později jel obránce Snopek sám na Fraňka, pokusil se o kličku do bekhendu, ale slávistický brankář se nenechal ošálit. Pak byl Jan Snopek vyloučen za krosček.

Během přesilovky Slavie ujel obránce Graňák na Lašáka, který ale nemusel zasahovat, protože slávistický obránce přestřelil nad.

Pak se dlouhé minuty hrálo vyrovnaně na obou stranách bez větších šancí s tím, že Moeller měl přece jen trošku častěji kotouč na svých hokejkách.

Ve 35. minutě nahodil Jan Kolář z rohu kotouč na Fraňka, který vyrazil puk na osamoceného Mrázka, jenž ale nedokázal dorazit touš za gólmana Slavie.

V poslední minutě si velkou příležitost vypracovala i domácí Slavia. Vondrka se rozjel do otevřené obrany Východočechů a svou střelou otřel puk o tyčku.

Pardubice sahaly po třech bodech!

Třetí třetina nabídla téměř deseti tisícům hokejových fanoušků neskutečné drama. Každý z fanoušků se musel řádně zapotit, protože sledoval drama, které se mohlo směle měřit s těmi Shakespearovými. V úvodu třetího dějství byl HC Moeller aktivnější, často se dostával do pásma soupeře, ale dlouho to nevycházelo.

Až v čase 49:20 rozjásal početný dav příznivců Pardubic Tomaž Razingar. Po Blažkově vyhraném buly se ke střele dostal Petr Mudroch, Franěk puk vyrazil jen před sebe, kde zakročil Razingar střelou z voleje – 1:1.

Vstřelená branka rozpumpovala vášně v hledišti, pardubičtí fanoušci spustili hromové ‚Dynamo‘! Další akce se na Fraňka jen hrnuly. V 52. minutě byl za podražení vyloučen domácí útočník Radek Dlouhý a Východočeši využili přesilovku za jedenáct vteřin!

Rolínek ze střední vzdálenosti vypálil, ke kotouči se dostal obránce David Havíř a nadvakrát překonal Petra Fraňka – 1:2! Pardubický zadák se radoval ze vstřelené branky jako malý klučina.

Slavia vrhla všechny svoje síly do útočení. Lašák ale byl pevný a dlouho držel slávisty na uzdě. Až v 57. minutě se domácí prosadili. Branka po brejku byla připsána Vladimíru Sobotkovi, ale puk do branky dostal nešťastný Lubina, který chtěl zabránit zakončení právě mladíka ve službách Slavie. Nikdo ale nemohl nic pardubickému harcovníkovi vyčítat.

Když už se zdálo, že zápas spěje do prodloužení, tak pardubické obraně ujel David Hruška a Jan Snopek musel zatáhnout za záchrannou brzdu. Rozhodčí Blecha byl nekompromisní: trestné střílení!

Souboj Lašák versus Vlasák dopadl lépe pro pardubického brankáře, útočníkovi Slavie se blafák do forhendu moc nepovedl…

V prodloužení hrály Pardubice na to, aby vstřelily branku, pomáhal i brankář Ján Lašák, který při jedné akci soupeře vyjel až na vlastní modrou čáru! Vynikající utkání ale nakonec nenašlo vítěze, byť obě mužstva předvedla srdceryvný výkon až do konce 65. minuty.

Pardubičtí ale nemusí zoufat, mohou play off stále vybojovat. Pokud ve čtvrtečním utkání doma porazí Zlín v základní hrací době a Sparta či Třinec naplno zaváhají, tak se Moeller může do vyřazovacích bojů protlačit.

Ohlasy po utkání

Ondřej Weissmann (Slavia): „Pro nás zápas nezačal šťastně, protože jsme skoro až do desáté minuty hráli v oslabení. Jsme rádi, že jsme to ubránili. Utkání bylo hodně vyrovnané a remíza je hodně spravedlivá. Duda nedohrál, protože má naražené rameno.“
Petr Hemský (Pardubice): „Přijeli jsme na Slavii s tím, že po sobotní prohře se Znojmem potřebujeme vyhrát. Podřídili jsme tomu veškerou taktiku. Ze začátku jsme měli spoustu šancí, které jsme nevyužili. Zápas byl atraktivní, lidem se musel líbit. Bohužel i za stavu 2:1 jsme vítězství neudrželi a odvážíme si jen bod. V závěru jsme zjišťovali výsledky z ostatních stadionů, abychom se rozhodli, jestli máme hrát power play.“

Zápasy v sezóně

12. kolo, 9. 10. 2005
PCE - SLA
3:3p
25. kolo, 19. 10. 2005
SLA - PCE
5:1
38. kolo, 3. 1. 2006
PCE - SLA
4:7
51. kolo, 5. 3. 2006
SLA - PCE
2:2p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 65 0 45 2
Obránci G A +/- TM
David Havíř 1 0 1 0
Petr Mudroch 0 1 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 10
Tomáš Linhart 0 0 -1 2
Jan Snopek 0 0 -1 2
Robert Kántor 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Tomaž Razingar 1 0 0 2
Tomáš Rolinek 0 2 0 2
Jiří Cetkovský 0 0 1 2
Miroslav Hlinka 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Lubomír Korhoň 0 0 0 0
Michal Mikeska 0 0 0 0
František Mrázek 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Tomáš Blažek 0 0 -1 0
Jan Čaloun 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 0 -1 0
Ladislav Lubina 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube